Újabb sztársportoló küzd a démonokkal, aggasztó a folyamat

Minden évre jut egy dráma: Simone Biles és Caeleb Dressel után most Mikkel Hansen került sorra. A világ egyik legjobb kézilabdázója klubja közlése szerint nem bírt megbirkózni a stresszel, ezért most egy darabig nem láthatjuk játszani. Hogy meddig, arra egyelőre nincsen válasz, de a Szeged ellen biztosan nem lép pályára.

2023. 02. 08. 19:01
IHF Men's Handball World Championship
epa10425350 Denmark's Mikkel Hansen (R) celebrates with Simon Bogetoft Pytlick (#43) during the IHF Men's World Championship handball match, Main Round group 4, between Egypt and Denmark in Malmo, Sweden, 23 January 2023. EPA/Johan Nilsson SWEDEN OUT Fotó: EPA/Johan Nilsson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnt, hogy minden rendben, hiszen Mikkel Hansen januárban megnyerte a világbajnokságot a dán kézilabda-válogatottal, de a látszat néha csal. A 35 éves világklasszis átlövő klubja, az Aaalborg szerdai közlése szerint Hansen a stressz tüneteit mutatta, ezért bizonytalan időre betegszabadságra ment. Az biztos, hogy csütörtökön a Pick Szeged elleni BL-meccsen nem lép pályára, pedig fontos rangadóról van szó: az Aalborg a még továbbjutást érő hatodik, magyar ellenfele az ötödik helyen áll a csoportban.

HANSEN, Mikkel
Mikkel Hansen karja egy darabig nem lendül lövésre. Fotó: Piotr Hawalej

– Kemény év van Mikkel mögött, tavaly tavasszal egy vérrög miatt életveszélyben volt, aztán tíz sikeres külföldön töltött év után hazaköltözött a családjával Dániába, az ősszel sok múlt a játékán, legutóbb pedig a vb-n szerepelt a válogatottal. Miután hazatért a tornáról, meghoztuk az egyetlen helyes döntést, hogy Mikkel megkapja a szükséges időt és támogatást a felépüléshez – fogalmazott Jan Larsen, az Aaalborg vezetője, aki hozzátette, hogy további információt nem adnak Hansen állapotáról, és elhárította a médiaérdeklődést.

Budapestről utazott haza

Mikkel Hansen nem az első sztársportoló, aki az utóbbi időben mentális problémákkal kerül szembe. Tavaly az úszó Caeleb Dressel esete keltett nagy hullámokat, amikor a budapesti vb kellős közepén, a várva várt, elleni 100 méteres pillangós csata előtt hazautazott az Egyesült Államokba. Pedig látszólag Dressel esetében is minden a helyén volt, a vb addigi részében már szerzett két aranyérmet, egyet egyéniben, egyet váltóban.

Hivatalosan csak annyi magyarázata volt a váratlan visszalépésének, hogy mentális okok miatt döntött így, s azóta is csak egyszer nyilvánult meg Dressel a történtekről, s a szavaiból kitűnt, hogy ő is stresszel, depresszióval küzdhetett.

– Tudom, hogy az úszás és a boldogság lehet egyszerre az enyém. Életem egy bizonyos pontján mindkettőt élveztem, és most azon dolgozom, hogy egyszerre megkapjam a kettőt. Ha szükséged van egy kis szünetre, akkor kapcsolj ki. Visszatérek – ígérte Dressel egy Instagram-posztban tavaly szeptemberben.

haláleset miatt került maga alá

Tavalyelőtt egy másik amerikai sztár, Simone Biles volt az, aki esélyesként visszalépett a tokiói olimpia közben. A 25 világbajnoki érmével, közte 19 aranyával minden idők legsikeresebb tornásza a csapatverseny döntője közben lépett vissza először. Az első hírek sérülésről szóltak, de hamar kiderült, hogy lelki okok miatt fejezte be idő előtt a szereplését.

Ezt követték a további visszalépések: Biles ugyancsak mentális problémára hivatkozva maradt távol az egyéni összetett, az ugrás, a felemás korlát és a talaj döntőjétől is. Végül gerendán elindult, de erről is olyan későn döntött, hogy az amerikai csapat csaknem kicsúszott a regisztrációs határidőből. Biles (lelki) erejét bizonyítja, hogy mindezek után Tokióból sem távozott egyéni érem nélkül, gerendán harmadik lett.

Biles később elárulta, hogy az olimpia ideje alatt váratlanul elhunyt a szeretett nagynénje, és ezt a hírt nem tudta feldolgozni, hiába beszélt naponta kétszer sportpszichológussal Tokióban.

Borítókép: Mikkel Hansen stressz miatt egy darabig nem lép pályára (Fotó: EPA/Johan Nilsson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.