Armand Duplantis világcsúcsa millimétereken múlt Budapesten

A budapesti atlétikai világbajnokság utolsó előtti versenynapján rendezték a férfi rúdugrás döntőjét. A szám történetében mindössze másodszor fordult elő, hogy egy versenyen négyen is átugrották az 595 centimétert. Armand Duplantis azonban még az erős mezőnyből is kiemelkedett, majd megpróbálkozott a világcsúcs megjavításával is a budapesti közönség előtt, a 623 centimétert azonban nem tudta megugrani.

2023. 08. 26. 21:25
Armand Duplantis
Budapest, 2023. augusztus 23. A svéd Armand Duplantis a férfi rúdugrás selejtezõjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 23-án. MTI/Derencsényi István Fotó: MTI/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Armand Duplantis a jelenkori atlétika egyik legnagyobb sztárja. A még mindig csak huszonhárom éves svéd rúdugró az elmúlt két évben minden fontos címet megnyert: Tokióban olimpiai bajnok lett, megnyerte szabad téren és fedett pályán a világ- és az Európa-bajnokságot is. 2020 óta övé a világcsúcs is, ezt legutóbb idén februárban 622 centiméterre javította. A budapesti atlétikai vb-re viszont úgy érkezett, hogy a legutóbbi versenyén, Monacóban kikapott.

Armand Duplantis
Armand Duplantis kiemelkedett a mezőnyből (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

– Nyilván mindenki nyerni akar, de bizonyos szempontból jól jött az a vereség, felébresztett egy kicsit – mondta Duplantis, miután szerdán gond és rontott kísérlet nélkül oldotta meg a selejtezőt. A svéd klasszis a döntőre és az esetleges új világcsúcsra is kitért.

– Rajtam múlik, hogy összerakom a tökéletes ugrást a tökéletes pillanatban. De elsősorban a győzelemre, az aranyérem megszerzésére koncentrálok. Jó formában érzem magam, technikailag is rendben vagyok, úgyhogy minden adott a jó ugrásokhoz – fogalmazott a bizakodó Duplantis.

Persze a női hármasugrás mezőnyéből kiemelkedő világcsúcstartó, Yulimar Rojas váratlanul izgalmas versenye után tudjuk, az egyértelműnek látszó győzelmek sokszor egyáltalán nem simák. Duplantis ellenfelei közül hárman ugrották már át a vb előtt a hat métert, de mindegyikük ellen szólt érv.

A háromszoros vb-érmes Piotr Lisek legutóbb 2019-ben járt hat méter fölött, a tavalyi ezüstérmes Christopher Nilsen hiába várt reménykedve arra, hogy hűvösebb legyen, mint a szerdai selejtezőben, a tavaly még meglepetésre vb-harmadik Ernest John Obiena pedig múlt héten Coviddal küzdött. Igaz, utóbbi így sem kertelt, kijelentette, hogy az aranyérem a célja.

Duplantis némi meglepetésre rögtön az 555 centiméteres kezdőmagasságon beszállt a versenybe, majd az 575-öt és az 590-et ki is hagyta, de az 585-öt és az 595-öt nagyon szellősen, elsőre átugrotta. A riválisok sem tétlenkedtek, egy 1999-es athéni verseny után ez lett a második a rúdugrás történetében, amikor négyen is átugrották az 595-öt, korábbi hibái után Obiena, Nilsen és az ausztrál Kurtis Marschall is elsőre vette ezt a magasságot.

Duplantis 600 centiméteren sem rontott, s ebbe a magasságba már csak a Fülöp-szigeteki követte, de Marschall az egyéni csúccsal (holtversenyben) megszerzett bronzérmével is biztosan boldog lesz. Az ezüstnél többre Obienának sem volt esélye, Duplantis a 605-öt és a 610-et is elsőre ugrotta, s ezzel már csak egy ellenfele maradt: saját világcsúcsa.

Armand Duplantis a 623 centimétert másodikra majdnem átvitte, de végül leesett a rezgő léc. Harmadikra sem járt messze a svéd klasszis, de végül nem láthatott világcsúcsot a Nemzeti Atlétikai Központ közönsége.

A budapesti atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: Armand Duplantis a magasban (Fotó: MTI/Derencsényi István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.