Kőkemény harc: érem kell a biztos kvótáért a birkózó-vb-n

Bácsi Péter, a Magyar Birkózó-szövetség szakmai igazgatója négy kvóta megszerzésével lenne elégedett a szombaton kezdődő belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. A viadalon 22 magyar versenyző lép szőnyegre, közülük tizenöten olimpiai súlycsoportban. Az összesen tizennyolc ötkarikás súlycsoportban 288 kvótát lehet szerezni, ezek közül a vb-n 90 talál gazdára. Az érmesek biztosan kijutnak a 2024-es párizsi játékokra.

2023. 09. 15. 15:44
Ligeti Dániel, birkózás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság nem az egyetlen, de természetesen a legfontosabb állomása a birkózás olimpiai kvalifikációs sorozatának. A korábbiakhoz képest némileg módosított rendszer szerint jövőre Párizsban a három szakág – férfi kötött-, illetve szabadfogás, női szabadfogás – hat-hat olimpiai súlycsoportjában 16-16 versenyző indulhat csupán, tehát már a részvétel kiharcolása is komoly fegyvertény. Változatlanul tehát összesen 288 olimpiai kvótáért zajlik a közdelem. A világbajnokságon ezek közül 90 talál gazdára. Az arany-, az ezüst- és a bronzérmesek automatikusan kvalifikálnak a párizsi játékokra, súlycsoportokként az ötödik helyezetteknek viszont az esti helyosztókat követően birkózniuk kell egymással a kvótáért.

Losonczi Dávid, birkózó-világbajnokság, kvóta
Losonczi Tamástól (balra) érmet és kvótát remélnek a vezetők (Fotó: Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

A magyar válogatott 22 fővel – hat női, hét szabadfogású, kilenc kötöttfogású – vág neki a világbajnokságnak, tizenöten olimpiai, heten nem olimpiai súlycsoportban.

Kötöttfogásban mind a hat olimpiai súlycsoportban lesz magyar induló, ami azt mutatja, a hagyományoknak megfelelően továbbra is ez a legerősebb szakág, igaz, a szabadfogás is felzárkózott, itt öt olimpiai súlycsoportban lesz magyar, a nőknél pedig négyben.

 

Bácsi Péter bízik a kellemes meglepetésben

Bácsi Péter, a Magyar Birkózó-szövetség szakmai igazgatója négy kvóta megszerzésével lenne elégedett.

– Reménykedem benne, hogy lesz olyan versenyzőnk, aki meglepetést okoz, és akkor ennél több is összejöhet – tette hozzá Bácsi Péter.

A szakmai igazgatóhoz csatlakozva a három szakágvezető is beszélt a várakozásairól.

– Két éremnek nagyon örülnék, ez két kvótát jelentene. Ám azt hiszem, azzal is elégedett lennék, ha egy dobogós helyezéssel együtt ketten már most kvalifikálnának a párizsi olimpiára – fogalmazott Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány, hozzátéve, az Eb-2. és 3. Ligeti Dániel sérülése, amit a budapesti rangsorversenyen szedett össze, már a múlté, az Eb-győztes, kétszeres vb-3. Muszukajev Iszmail is túljutott korábbi súlygondjain.

– Jövőre a két pótkvalifikációs versenyen nagyobb sansz van a kvótaszerzésre, a mostani vb-n, ha egy kvótát szerzünk, és emellett értékes győztes meccseket vívunk, azzal szerintem elégedettek lehetnénk – mondta Martin Gábor, a nők szövetségi edzője. Hozzátette, az idén már magyar színekben Eb-2. Orsós Sztálvira vesegondokkal is küzdött, szerencsére meggyógyult és egyre jobb formát mutat.

Ha már jó forma, kötöttfogásban a tavaly ugyanitt, Belgrádban vb-bronzérmes Losonczi Dávid az idei Európa-bajnok Takács Istvánt maga mögé utasítva nyerte meg a válogatót, a 87 kg összes nemzetközi viadalán, amin ott voltak, valamelyikük végzett az élen. Érthetőek tehát Módos Péter szövetségi kapitány szavai:

– Dávid mostani formája rendkívül biztató, semmi kétségem sincs afelől, hogy ugyanezt a szintet tartja Belgrádban is és kvótát szerez a párizsi játékokra.

A további elvárásról nem beszélt, de hozzátette, az elvégzett munka és az, hogy szakági indulóink egy kivétellel már mind álltak dobogón világversenyen, megfelelő alap a jó szereplésre. Ehhez persze optimális mentális állapot is szükséges, hiszen az óriási mezőny miatt elképzelhető, hogy akár hét-nyolc mérkőzést is meg kell vívni a kvótáért.

 

Komoly sportdiplomáciai sikerek

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) a szerb társszövetséggel kötött megállapodás alapján ötszáz jegyet biztosít a magyar szurkolóknak, hogy a helyszínen szoríthassanak a mieinkért, ez a sportág hívei és a biztatást kapó versenyzők számára egyaránt jó hír. Mint ahogy az is, hogy még a rajt előtt két sportdiplomáciai sikert is elkönyvelhetünk: egyrészt Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a nemzetközi szövetség (UWW) bürótagja lesz a versenyigazgató, másrészt a 2018-as budapesti vb után öt évvel újra három honfitársunk bíráskodhat Sleisz Gabriella, Pál Szabolcs és Palásti Tibor személyében. A volt válogatott, Eb-5. Sleisz az első női bírónk, aki olimpiai kvalifikációs vb-n fújhatja a sípot.

A világbajnokság szombaton 10.30-kor négy szabadfogású kategória előcsatározásaival kezdődik. A nyitónapon három magyar, Antal Dániel (70 kg), Püspöki Patrik (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) lép szőnyegre.

A magyar csapat

Férfiak
Szabadfogás
Olimpiai súlycsoportok:
65 kg: Muszukajev Iszmail
74 kg: Kuramagomedov Murad
86 kg: Püspöki Patrik
97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav
125 kg: Ligeti Dániel

Nem olimpiai súlycsoportok:
70 kg: Antal Dániel
 92 kg: Juhász Balázs 

Kötöttfogás
Olimpiai súlycsoportok:
60 kg: Torba Erik
67 kg: Váncza István
77 kg: Lévai Zoltán 
87 kg: Losonczi Dávid
97 kg: Lévai Tamás
130 kg: Vitek Dárius 

Nem olimpiai súlycsoportok:
63 kg: Kecskeméti Krisztián
 72 kg: Fritsch Róbert
82 kg: Szilvássy Erik 

Nők (csak szabadfogás)
Olimpiai súlycsoportok:
50 kg: Szekér Szimonetta
53 kg: Orsós Sztálvira
 57 kg: Galambos Ramóna
68 kg: Szabados Noémi

Nem olimpiai súlycsoportok:
55 kg: Bognár Erik
59 kg: Dollák Tamara 

Borítókép: Ligeti Dániel a magyar csapat egyik erőssége akció közben (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.