Valter Attila reagált a csapatával szembeni súlyos vádakra

A hétfői szünnap után kedden egy rövid szakasszal folytatódott a Vuelta a Espana, amelyet Jonas Vingegaard nyert meg, míg összetettben továbbra is Sepp Kuss vezet. Valter Attila csapatának tehát eddig kiválóan alakul a spanyol körverseny, a Jumbo–Visma dominanciája azonban nem mindenkinek tetszik. A korábbi kerékpáros, Jerome Pineau mechanikai doppinggal vádolta meg a holland csapatot, amely tovább halad a történelmi tripla felé.

2023. 09. 12. 17:58
Valter Attila Primoz Roglic
Súria, 2023. augusztus 28. Valter Attila (b) és a szlovén Primoz Roglic, a Jumbo Visma csapat versenyzõi a Vuelta a Espana spanyol országúti kerékpáros körverseny harmadik, Súria és Arinsal közötti, 158,5 km-es szakaszának kezdete elõtt Súriában 2023. augusztus 28-án. MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

teljesítménye nem maradt észrevétlen a nemzetközi kerékpáros mezőnyben. A Jumbo–Visma magyar versenyzője idén gyakran feltűnt a főmezőny élén, a jelenleg is zajló spanyol háromhetes körverseny, a Vuelta a Espana alatt is. Vasárnap viszont defekt miatt hamar az egyik hátsó csoportba került, egyik versenyzőtársa pedig aggódva reagált, amikor észrevette a közelben Valter Attila piros-fehér-zöld magyar bajnoki trikóját.

Valter Attila csapattársa: Jonas Vingegaard
Valter Attila csapattársa, második szakaszgyőzelmét aratta az idei Vueltán (Fotó: MTI/EPA/EFE/Manuel Bruque)

Most menni kell, mert itt van a Valter…

A rövid történet az Eurosport keddi közvetítésében hangzott el. A magyar kerékpáros a hétfői szünnapon beszélt a csatorna hazai stábjával, és megerősítette, hogy hiába a csapat jól látható fölénye, a Vuelta utolsó szakaszain is csak segítő lesz, egyéni sikereket nem vehet célba.

– Szeretnék még legalább egy olyan napot, amelyen fontos hegyen vagy kulcspillanatban meg tudom mutatni, hogy hasznos tagja vagyok a csapatnak: kisebb csoportban tempót megyek vagy leszerelek egy fontos támadást – mondta Valter Attila, aki saját Facebook-oldalán azt is elárulta, rendkívül motiválja, hogy csapatával bekerülhet a történelemkönyvekbe.

A Jumbo–Visma azzal a céllal érkezett Spanyolországba, hogy első kerékpáros csapatként egy éven belül megnyerje mindhárom Grand Tourt, s az utolsó hetet egészen kiváló pozícióból várta. Sepp Kuss állt az összetett élén, közvetlenül két csapattársa, a Giro-bajnok Primoz Roglic és a Tour-győztes Jonas Vingegaard előtt.

– Aki meglepődik azon, hogy Kuss jól megy a hegyen, az eddig nem követte a versenyeket. De azt nem lehetett előre tervezni, hogy egészen komoly előnnyel ér haza egy szökéssel, és esélye lesz a Vuelta-győzelemre. Az pedig várható volt, hogy a legprofibb sor fog dominálni – fogalmazott Valter Attila.

Durva vád Valter Attila csapata ellen

A Jumbo-dominancia azonban nem mindenkinek tetszik. Jerome Pineau, a korábbi kerékpáros, illetve csapatvezető egészen nyíltan mechanikai doppinggal vádolta meg a holland csapatot. Amikor Valtert kérdezték, olvasott-e erről, annyit felelt.

– Sajnos igen… Ha valaki szerint unalmas a verseny, írja azt, de miért kell csalónak beállítani egy komplett csapatot? – mondta a magyar versenyző, aki a riválisok részéről nem érez ellenszenvet a Jumbo–Visma irányában.

Ki a Jumbo–Visma kapitánya?

Valter a tizenhatodik szakasz végi rövid emelkedő elején meghúzta a sort, majd az általa diktált tempóból Vingegaard támadott. A dán klasszist senki sem érte utol, második szakaszgyőzelmét aratta az idei Vueltán.

Később Roglic is próbálkozott támadással, de vele tartották a lépést a rivális csapatok legjobbjai. Kuss viszont csak nagyon nehezen, négy másodpercet még ettől a csoporttól is kapott, de a szerdai ikonikus emelkedő, az Angliru előtt még mindig az amerikai vezeti az összetettet. Vingegaard Roglicot megelőzte, továbbra is a teljes dobogó a holland csapaté.

A Jumbo–Visma számára azért is volt nagyon fontos a szakaszgyőzelem, mert a csapat délelőtt rossz hírt kapott: a csapat egyik, Vuelta-keretben nem szereplő tagja, Nathan van Hooydonck autóbalesetet szenvedett, s a szakasznak még abban a tudatban vágtak neki Valterék, hogy a belga kerekes kómában van. A csapatrádióban néhány kilométerrel a cél előtt terjedt el a hír, hogy Van Hooydonck felébredt.

Vingegaard hangsúlyozta, hogy jó barátjáért akarta megnyerni a szakaszt. Ugyanakkor a hajrában a csapaton belül élesedhet a helyzet, hiszen belső konfliktushoz is vezethet, ha a csapattársak a folytatásban is egymást támadják. Mindenesetre a szakasz után úgy tűnt, továbbra is jó a viszony a három dobogós között.

Vuelta a Espana, 16. szakasz, Liencres Playa–Bejes (120 km)

1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 2:38:23 óra
2. Finn Fisher-Black (új-zélandi, UAE) 43 másodperc hátrány
3. Wout Poels (holland, Bahrain–Victorious) 49 mp h.
(…)
8. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 1:01 perc h.
(…)
10. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo–Visma) 1:05 p h.
(…)
19. Valter Attila (magyar, Jumbo–Visma) 1:35 p h.

Az összetett állása

1. Kuss 57:18:10 óra
2. Vingegaard 29 mp h.
3. Roglic 1:33 p h.
(…)
20. Valter 44:30 p h.

Borítókép: Valter Attila és Primoz Roglic (Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.