Kárpáti Krisztián, a Szeged trénere a pályán nőtt fel szülei válása után

Kárpáti Krisztián munkájára egyre többen kapják fel a fejüket, ahogy a Pick Szeged férfi-kézilabdacsapata figyelemre méltó eredményeket ér el a negyvenéves vezetőedző irányításával. Édesapjára, Kárpáti Miklósra viszont inkább csak az idősebbek emlékeznek, hiszen „Bütyök” anno több hullámban, hosszú éveken át védett az NB I-ben, Faludi Mihály kapitánysága idején pedig a válogatott keretbe is meghívást kapott. Kárpáti Krisztián azt is elárulta, kényszerből született bele a kézilabda világába.

2023. 10. 04. 17:24
Kárpáti Kisztián
Kárpáti Kisztián Fotó: Jocha Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– 1974-ben már ifjúsági válogatott kerettag lehettem a kitűnő nevelőedzőnél, Fazekas Laci bácsinál, majd a Honvédban felnőve tagja lehettem az 1982-ben BEK-győztes együttesnek – elevenítette fel Kárpáti Miklós a pályafutása legfontosabb állomásait. – 1983-ban hívott Solymárra az MLSZ közelmúltban elhunyt elnöke, Benkő László, aki 1987-re NB I-es csapatot formált. 1993-ban játékosedzője lettem a Solymárnak, amely előbb PEMÜ-Solymár néven játszott, majd 1999-ben PEMÜ-Honvéd néven harmadik lett a bajokságban. Így eljutottunk az európai kupaküzdelmekbe is, ahol a lengyel Plock ellen alulmaradtunk. 

Pick Szeged, Kárpáti Krisztián
Rokonszenves csapat lett a Szeged Kárpáti Krisztián irányításával (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A Kárpáti név már több évtizede is jól csengett a kézilabdában

A Bütyök becenevű sportember egészen 2003-ig védett, az edzősködéssel viszont csak 2021-ben hagyott fel. 

– Azóta még intenzívebben érdekel Krisztián edzői pályafutása, aki egészen fiatal kora óta erre a pályára készült – soha, semmi más nem is érdekelte.

Úgy tűnik, Kárpáti Krisztiánra is igaz, ha valaki valamit nagyon akar és tesz is érte, az előbb-utóbb el is jut a célállomásra. 

– Én tényleg a pályán nőttem fel, mivel szüleim hamar elváltak és így édesapám már hároméves koromtól folyamatosan cipelt magával az edzéseire meg a meccseire – beszélt őszintén a gyerekkoráról Kárpáti Krisztián. – Hatéves koromtól már egyre jobban emlékszem az eseményekre. Így arra is, hogy az üres sörösdobozokba kavicsokat dobáltunk és azokat rázva drukkoltunk a solymáriaknak. Tízéves voltam, amikor elkezdtem edzésre járni, balkezesként lettem az évek során jobbszélső és jobb oldali átlövő. Tizenhat évesen a Pest megyei bajnokságban a felnőttek között játszhattam, miközben solymári játékosként drukkolhattam Éles Jóskának, Sótonyi Lacinak és a többieknek. Két évvel később hívott ifj. Kiss Szilárd az élvonalba, ahol a bonyolult fúzióval létrejött PLER-ben folytathattam. 

Kárpáti Krisztián kényszerből kezdett el már 22 évesen edzősködni

A magát tehetséges, de nem válogatott szintű játékosnak tartó Krisztián húszévesen elszenvedte első, súlyos sérülését. 

– A kényszerpihenőt követően az ugyancsak NB I-es Csömörben folytattam, ahol 22 évesként már vissza is vonultam, mivel a másik térdem is tönkrement. Akkor már egy éve segítettem édesapámnak Solymáron az utánpótlás-nevelésben, mivel csak és kizárólag az edzői pálya jelentett igazi vonzerőt számomra. Miután kétszer is bejutottunk az ország legjobb nyolc serdülő együttese közé, hívott a PLER, ahol öt év alatt az U15-ösöktől az NB I-es másodedzőségig kapaszkodtam fel, Hutvágner István mellé. 

Ilyenkor a történetet a következő lépcsőfok szokta képviselni a tündérmesékben. 

– Nem lettem vezetőedző, hanem ismét fiatalok mellé kerültem, ugyanis a Balatonfüred utánpótlás-szakágvezetőnek hívott, 2015-től 2019 végéig dolgoztam Füreden. Közben a magyar ifjúsági válogatottakat is rám bízták, világbajnoki ötödik és Európa-bajnoki negyedik helyen végeztünk. Büszke vagyok arra, hogy mára már felnőttválogatottakkal – Máté Dominikkal, Szita Zolival és Rosta Mikivel is – foglalkozhattam. 

 

Három éve került Szegedre az ifjú edző

Az utolsó állomáshelyén, Szegeden 2020 óta utánpótlás-szakágvezetőként szolgálja a sportágat. 

– A szegedi vezetők szép perspektívákat vázoltak fel nekem az utánpótlás-nevelés terén. Előbb egy „kis Veszprémhez” hasonló, második csapat kialakítása volt a cél, de ez idő közben módosult. Ebben az alaphelyzetben adódott a lehetőség, hogy a kiszemelt svéd edzőpáros 2024-es érkezéséig én kapok lehetőséget a felnőttek irányítására. Ezt az álomszerű lehetőséget igyekszem maximálisan kihasználni legfőbb segítőmmel, a magyarul jól beszélő Vladan Jordoviccsal. 

Kárpáti Krisztián a svédek érkezésével párhuzamosan biztosan változtatásra kényszerül. 

 

És ha jönnek a svédek?

– A szegedi klubvezetők hosszabb távon számítanak rám, minőségi perspektívát vázoltak nekem, ami biztató és egyben megnyugtató is. Az biztos, én egy lépést sem teszek azért, hogy bármely, más klubbal keressem a kapcsolatot. 

Az újonc vezetőedző kemény meccseken van túl és hasonló folytatás vár rá. 

– Az Aalborg elleni győzelem nagyon kellett ahhoz, hogy a klub elvárása szerint továbbjuthassunk a BL-csoportkörből az első hat között. Játékosállományunk szerintem alkalmas a megfogalmazott elvárások teljesítésére, miközben az öltözőben olykor magasabb célokról is beszélgetünk. Ami biztos: szerdán a rivális Tatabánya ellen kell helytállni a Szegednek.

Borítókép: Kárpáti Krisztián az édesapjával a szegedi Pick Aréna lelátóján (Fotó: Jocha Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.