Varga Zsolt merész húzásával nehéz helyzetbe hozta a görögöket

Varga Zsolt, a férfi-vízilabdaválogatott szövetségi kapitánya megdicsérte játékosait a görögök ellen elszenvedett 10-8-as vereséget követően a Zágrábban és Dubrovnikban zajló Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján. Görög kollégája, Theodorosz Vlachosz arról beszélt, miért volt csapatának különösen nehéz a magyarok ellen játszania.

Forrás: MTI, M4 Sport2024. 01. 05. 9:36
Varga Zsolt
2024 European Water Polo Championship- Hungary vs Greece Fotó: Istvan Derencsenyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

aki megfiatalított válogatottal utazott el a kontinenstornára, az M4 Sport helyszíni stábjának megköszönte a magyar szurkolók támogatását, azt, hogy sokan voltak és jó hangulatot teremtettek a zágrábi uszodában.

– Ami fontos volt, hogy végig ott tudtunk maradni a görögök nyomában. Ránézésre valami hiányzott, amivel át tudtuk volna lendíteni a mérkőzést, mert a helyzeteink megvoltak, de büszke vagyok arra az erőfeszítésre, a harcra, a blokkokra és védésekre, amit a fiúk beletettek a vízben

– idézi a trénert a Magyar Távirati Iroda.

Varga szerint előremutató volt a magyarok játéka, a csapat jó úton jár, és ha továbbra is meccsről meccsre, lépésről lépésre fejlődik, akkor komoly találkozókat is meg tud majd nyerni.

– A georgiaiak elleni mérkőzés kiemelt fontosságú, nekünk most annak kell lennie a célnak, hogy ellenük tudjunk jó eredményt produkálni, a nagy csapatok ellen pedig úgy megyünk vízbe, hogy taktikailag és emberileg is mindent megteszünk ellenük – jelentette ki a szövetségi kapitány a szombati Georgia elleni összecsapásra utalva.

 

A kétgólos Burián Gergely arról beszélt, nem érzett feszültséget a csapaton, amely csinált szép dolgokat a medencében. Meglátása szerint védekezésben sikerült betartani a taktikai utasításokat, abból pedig tanulniuk kell, hogy bár többször sikerült feljönniük egy gólra, az egyenlítés nem jött össze. Véleménye szerint csak százszázalékos teljesítménnyel, csupaszív játékkal, gyors visszazárással van esélye ennek a csapatnak az ilyen, fizikálisan erősebb ellenfelekkel szemben, mint amilyenek a vb-ezüstérmes görögök.

A balkezes játékos szintén kiemelte: a Georgia elleni összecsapás a kontinenstorna egyik legfontosabbja a magyar csapat számára, arra kell rápihenniük.

A kapus Bányai Márk kijelentette: sikerült megvalósítania a csapatnak a Varga Zsolt szövetségi kapitány által kért küzdőszellemet, és kicsit balszerencsésnek érezte a válogatottat a blokkról bepattanó gólok és az ellenük megítélt ötméteresek miatt. – Ha sikerül kiküszöbölni a hibákat, akkor nagyon komoly sikereket érhetünk el – vélekedett.

 

A fiatalítás hozadéka

A találkozó után a görög szövetségi kapitány, Theodorosz Vlachosz elismerte, fejtörést okoztak a csapatának a mieink. Különösen azért, mert Varga Zsolt merészet húzott, a felnőtt mezőnyben kevéssé ismert játékosokat válogatott be a keretbe.

– A magyar csapat ellen azért volt különösen nehéz dolgunk, mert a keret felét nem ismerhettük korábbi világversenyekről – így amennyire lehetett, meg kellett akadályoznunk, hogy meglepjenek minket. Lépésről lépésre ráztuk le magunkról ellenfelünket; azt hiszem, kijelenthető, hogy a jobb csapat megérdemelten győzött. Az első összecsapás sohasem könnyű egy-egy nagy tornán – különösen akkor, ha te vagy a favorit, mert ez be is kell tudni bizonyítani, ezáltal pedig rád helyeződik nagyobb nyomás. De végül minden úgy alakult, ahogy szerettük volna, szóval elégedett vagyok! – nyilatkozta a görög edző. – Abban az értelemben persze nincs rajtunk pluszteher, hogy a magyarokhoz hasonlóan már biztos olimpiai résztvevőknek mondhatjuk magunkat. Viszont az ellenfelek nagy része a lehető legerősebb összeállításában érkezett, és a világbajnokságon sem számíthatunk másra, úgyhogy lépést kell tartanunk velük. Szeretnénk megmutatni, hogy jó csapatunk van: mindhárom csoportmérkőzést megnyerve érmekért harcolni, ez a célunk!

A világbajnok, így olimpiai kvótás magyarok legközelebb szombaton 17 órától ugranak medencébe az Európa-bajnokság B csoportjában.

Borítókép: Varga Zsolt instruálja a játékosait (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.