Csank János megvédi Kovács Istvánt, és bírálja Xavit

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Barcelona otthon kapott ki 4-1-re a PSG-től, és az ezzel járó kiesésért a katalánok az erdélyi magyar játékvezetőt, Kovács Istvánt okolják, aki egy játékosukat kiállította, Araujót, de piros lapot adott Xavi Hernández vezetőedzőnek és az egyik asszisztensének is. Csank János mesteredző szerint a kiállítás a szabályok szerint jogos volt, Xavi pedig nem edzőként viselkedett a mérkőzésen.

2024. 04. 17. 11:24
Kovács István piros lappal jutalmazta Xavi látványos magánszámát Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács István gyűlölt ember lett Barcelonában. Az erdélyi magyar játékvezető a hatodik meccsét vezette a Bajnokok Ligája mostani kiírásában, korábban négy csoportmeccsen, a Newcastle–PSG, az Arsenal–Sevilla, az AC Milan–Dortmund, és az FC Porto–Shahtar találkozón, valamint egy nyolcaddöntőben, az Inter–Atletico Madrid mérkőzésen kapott feladatot. A korábbi öt meccsen egyszer sem vette elő a piros lapot, most, a Barcelona–Paris Saint-Germain negyeddöntőben viszont háromszor is megtette, és mindháromszor a találkozót 4-1-re és vele a negyeddöntős párharcot elveszítő házigazdákat büntette. 

Fotó: AFP

A 29. percben az utolsó emberként szabálytalankodó Ronald Araujót állította ki, a második félidőben pedig a Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández, majd az asszisztense kapott piros lapot. Mindez persze kiverte a biztosítékot a katalánoknál. Xavi Kovács Istvánt okolta a 4-1-es vereségért, mondván, a túl szigorú kiállítás alapvetően változtatta meg a játék képét, és eldöntötte a párharcot, ő pedig a második félidőben csak annyit mondott a játékvezetőnek, hogy amit művel, az katasztrofális. 

A Magyar Nemzet megkeresésére egy neve elhallgatását kérő korábbi kiváló magyar FIFA-játékvezető azt mondta: Kovács István jogosan adta a piros lapokat, Araujo ütemet tévesztve szabálytalankodott utolsó emberként, Xavi pedig a technikai zónát elhagyva, magából kikelve bírálta a játékvezető tevékenységét. Utóbbit a felvételek is bizonyítják.

A Magyar Nemzet egy tekintélyes edzőt, a korábbi szövetségi kapitány Csank Jánost is megkérdezte a történtekről.

– Nem volt kemény ütközés, de utolsó emberként történt a szabálytalanság, ezért a mai szabályok szerint ki lehetett állítani a védőt, és ha ez a tizenhatoson belül történik, akkor biztosan tizenegyest is ítél a játékvezető. Azért fogalmaztam úgy, hogy a mai szabályok szerint, mert az én időmben az ilyenért még biztosan nem állítottak volna ki senkit sem, de ma már más a világ. Kétségtelen, a védő késett egy ütemet, ezért nem kárhoztatom Kovács Istvánt – Araujó kiállításáról ez Csank János véleménye.

20180122_0023_at
Csank János. Fotó: Török Attila

Ami pedig Xavi és az asszisztense piros lapját illeti, a mesteredző nem titkoltan idegenkedve figyeli ezt a magatartást:

– Nem tetszik, ahogyan több edző is viselkedik manapság az oldalvonal mellett. Ez a cirkuszolás visszatetsző, nem is célravezető, azt pedig értetlenkedve figyelem, 

amikor hisztérikusan veszekednek a negyedik játékvezetővel, akinek semmi köze nincsen a pályán hozott ítéletekhez, így az egésznek semmi értelme. Ahogyan azt sem tudom értelmezni, hogy a kispadon bárki is sárga, netán piros lapot kap.

Próbált volna bárki is így viselkedni az én stábomból, biztosan komoly következménye lett volna. Szurkolói szintű viselkedés ez, Xavinak és másoknak is tudniuk kellene, hogy ők edzők, nem pedig szurkolók, és ehhez illene szabniuk a viselkedésüket.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.