Rafael Nadal óriási tapsot kapott Párizsban, elkezdődött a Roland Garros selejtezője

Elkezdődött a Roland Garros selejtezője, hétfőn Gálfi Dalma és Babos Tímea nyert, Valkusz Máté viszont kikapott Párizsban. A centerpályán már a tizennégyszeres bajnok Rafael Nadal is megmutatta magát, neki nem kell selejteznie, de az edzését is óriási érdeklődéssel várták a rajongók. Nadal minden bizonnyal utoljára szerepel Párizsban, ahol soha nem voltak vele szemben olyan alacsonyak az elvárások, mint idén. A címvédő Novak Djokovics váratlant húzott, a genfi tornán készül a Roland Garrosra, ahol Marozsán Fábián az első fordulóban kiesett.

2024. 05. 21. 9:51
Rafael Nadal tenisz Roland Garros
Rafael Nadal is örül, hogy ismét a Roland Garros centerpályáján teniszezhet Fotó: X/Roland-Garros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2005-ben indult először a párizsi Grand Slam-tornán, s a Roland Garros negyedik kiemeltjeként meg is nyerte a tornát. Azóta mindig topfavoritként érkezett Párizsba, s ezt általában alá is támasztotta a pályán, összesen tizennégyszer nyerte meg a salakpályás Grand Slam-versenyt. Rafael Nadal tavaly sérülés miatt hiányzott, idén viszont visszatért Párizsba, és már az első edzésén óriási üdvrivalgás fogadta.

Róma, 2024. május 11.
A spanyol Rafael Nadal a lengyel Hubert Hurkacz ellen játszik a római tenisztorna férfi egyesének második fordulójában 2024. május 11-én.
Roland Garros
Rafael Nadal vélhetően az utolsó Roland Garros-szereplése előtt áll (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

Bár nyilatkozataiban nem mindig következetes, nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy Rafael Nadal a búcsúidényét teljesíti. Nem véletlen, hogy Párizsban minden egyes alkalmat meg akarnak ragadni a rajongók, hogy lássák még a spanyol klasszist.

Nadal a Roland Garros kapcsán azt mondta, csak akkor indul, ha versenyképesnek érzi magát. A helyszíni edzést mindenképpen jó jelnek értelmezhetik a rajongók.

Mit érhet el Rafael Nadal a Roland Garroson?

A versenyképesség persze relatív fogalom. Nadal idén 5-3-as mérleget tud felmutatni salakon, aligha túlzás kijelenteni, hogy soha nem voltak olyan alacsonyak vele szemben az elvárások a Roland Garros előtt, mint idén.

A helyzetét tovább nehezíti, hogy bár a védett ranglistájának köszönhetően ott van a főtáblán, nem lesz kiemelt, a legmagasabban rangsorolt játékosokkal is összesorsolhatják az első fordulóban.

Hány magyar indulhat a Roland Garroson?

Ugyanez igaz a két, alanyi jogon főtáblás magyar játékosra is, Marozsán Fábián és sem lesz kiemelt, noha előbbi esetében néhány hete erre még mutatkozott reális esély.

Hozzájuk hat játékos próbálkozott csatlakozni a selejtezőből, közülük Valkusz Máté már kiesett, hétfőn a kvalifikáció 19. kiemeltje, a cseh Vít Kopriva ellen. Mellette a férfiak között Piros Zsombor próbálkozik, ő kedden az amerikai Zachary Svajda (16.) ellen kezd.

A nők között jól indult számunkra a selejtező, Gálfi Dalma (32.) három játszmában nyert a kínai Kao Hszin-jü ellen, pedig két szettben múlta felül a spanyol Nuría Parrízast. Bondár Anna (3.) és Udvardy Panna kedden kezdi meg szereplését, a főtáblára jutáshoz három meccset kell nyerni.

Nagy nevek is selejtezőre kényszerültek idén: a férfiak között a kétszeres döntős Dominic Thiem, a nők között a 2012-es finalista Sara Errani. A korábbi világelső Caroline Wozniacki pedig nem vállalta a kvalifikációt, miután a főtáblára nem kapott szabadkártyát, apja alaposan neki is ment a szervezőknek, sőt a teljes WTA-nak.

Djokovics és Marozsán genfi kalandja

A világelső Novak Djokovics értelemszerűen nem érdekelt a selejtezőben, viszont váratlant húzott: indul a genfi ATP 250-es tornán.

Djokovics huszonnégy Grand Slam-győzelme közül csak egyet aratott úgy, hogy a GS-torna előtti héten is versenyzett, s a 2021-es Australian Open előtt is inkább a kényszer, a Covid miatt összetömörített versenynaptár miatt döntött így. A mostani döntés inkább a formája miatti bizonytalanság jelének tűnik.

Marozsán Fábián is ütőt ragadott Svájcban, de az első fordulóban legyőzte az orosz születésű, de idén kazah színekre váltott Alexander Sevcsenko, akitől Marozsán két hete Rómában is kikapott. A magyar játékos a jobb csuklójával bajlódik, de úgy érzi, jobban játszott Genfben, mint a római vereség alkalmával.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.