Gyurta: világcsúcs és aranyérem

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. augusztus 1., szerda 20:16, frissítve: csütörtök 10:28

Aranyérmet szerzett Gyurta Dániel 200 méter mellen a londoni olimpián. Világcsúccsal.
„Életem úszása volt, nehéz mit mondani. Nagyon jöttek rám az utolsó 10 méteren, de a családomra és édesanyámra gondoltam, olyan dolgokra, amik erőt adnak. Nem tudom még feldolgozni, ami történt, elképesztően boldog vagyok. Nem fogok attól megváltozni, mert olimpiai bajnok lettem” - nyilatkozta a köztévének a medenceparton Gyurta Dániel.

Az 5-ös pályán ugrott a londoni Vizesközpont medencéjébe 200 mellen a szám kétszeres világbajnoka, Gyurta Dániel. Nagy vetélytársai közül a japán Kitadzsima Koszuke a 2-esen, az elődöntő leggyorsabbja, a brit Michael Jamieson a 4-esen vágott neki az alig több mint 2 perces versenynek. 50 méteren Kitadzsima fordult elsőnek, a világcsúcs részidejénél 27 századdal jobb idővel, de még 100-nál is a japán vezetett 11 századdal a vonalon belül. Az ekkor már második magyar 130-nál élre is állt, 150-nél ő vágott a világcsúcs és a teljes mezőny elé, az utolsó 10 méteren viszont szokatlanul szenvedett, és kis híján többen is utolérték, de szerencsére nem. Gyurta Dániel világcsúccsal (2:07.28) lett olimpiai bajnok! (A régi rekordot 3 éve tartotta az ausztrál Christian Sprenger, éppen 3 századdal volt gyengébb a mostani időnél.)Második helyen a hazai drukkersereg támogatását élvező brit Michael Jamieson (2:07.43) csapott falra, harmadikként pedig az Ázsia-bajnok, de második számú japán, Tateisi Rio (2:08.29). Kitadzsima honfitársa mögött is 6 századdal lemaradva 4. lett.

Fotó: Europress/AFPAranysrác
Aranysrác
Fotó: Europress/AFP


Gyurta aranyérme több átkot is megtört: 12 éve nem nyertünk aranyérmet úszásban (legutóbb Sydney-ben Kovács Ágnes ugyanebben a számban), férfiarany pedig 16 éve nem született (Atlanta, Czene Attila, 200 vegyes).AZ ESTE VALAMENNYI SZÁMÁNAK ÖSSZEFOGLALÓJA - CSEH LÁSZLÓVAL, JAKABOS ZSUZSANNÁVAL, BERNEK PÉTERREL és BALOG GÁBORRAL.

Az előzmények - Gyurta útja a csúcsig

Gyurta Dániel azt mondja, az utolsó 20 méteren kiengedett a középfutamban, van benne még tartalék. Szüksége is lesz rá a 20.30-tól 2 percen át; a magyar szempontból leginkább várt úszódöntő következik ugyanis a XXX. nyári játékokon – a 200 méteres férfi mellúszás. Nagyon óvatosan kell bánni a szavakkal, ezért a futam ígérete a következőkben foglalható össze: a magyar aranyérem lehetőségét leginkább magában foglaló úszódöntő. Maga a Jövő SC-s versenyző is többször mondta már, hogy ő nem „helyezéseket”, hanem „időket” tűzött ki célul, az pedig, hogy az adott alkalomra szóló számsor hogyan viszonyul a helyezéshez, mindig a többi hét sportoló teljesítménye dönti el.

A középfutam után azt is elmondta, a 200 mell győztese 2:08-on belüli idővel kell, hogy nyerjen, ebből pedig következtethetünk arra, hogy Gyurta Dániel képes rá. Emlékeztetőül: a „kiengedős” időeredmény 2:08.32, amivel a második helyre, az 5-ös pályára kvalifikálta magát. A legjobb időt a brit Michael Jamieson érte el (12 századdal volt jobb), ő viszont a szurkolók buzdítása közepette úgymond „végigtolta” mind a kétszáz métert, ő talán kisebb eséllyel húz londoni legjobbján, mint a mi fiunk.

A Himnusz - tisztán
A Himnusz - tisztán
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Hogy kicsit képben legyünk, érdemes szétnézni a mezőnyön, illetve rápillantani a 100 mellen elért eredményekre, a kettő nagyon is összefügg.

Ugye évek óta másról sem szól a történet a hosszabbik férfi mellúszószámban, mint hogy Kitadzsima vagy Gyurta. Na már most, nevezett japán nem indult el a 2009-es világbajnokságon, így Gyurtát nélküle „koronázták királlyá” a világbajnokságon, de 2011-ben már mindkét nagyság ott volt, Gyurta pedig – a szokásos őrült hajrával – fosztotta meg vélt trónjától is az összetört ázsiait. Kettejük küzdelme a papíron folytatódott: a londoni olimpiára Kitadzsima Koszuke éppen 2 perc 8 másodperccel nevezett be, ezt pedig egy olyan japán válogatón úszta, ahol Tateisi Rióval, illetve két másik sráccal ölre mentek az olimpiai részvételért. Nos, a másik japán is ott van most a döntőben (100-on, Kitadzsimával ellentétben nem volt), és a dolog valahogy úgy történt a középdöntőben, hogy az 1-es, 2-es pályán tempózhatnak majd ők ketten, Gyurta pedig ugye az 5-ösön.

Az jó kérdés, hogy kiszámolták-e, miként kerüljenek egy Gyurtáétól távoli pályára, mindenesetre benne van a pakliban, hogy így kevésbé lehajrázhatónak gondolják magukat. Ez ellen mutat az a tény, hogy a rövidebbik mellszámban Kitadzsima a döntőben is (!) elmaradt Gyurtától, pedig nem volt oka spórolni az erővel, és elvileg 100-on álmából felköltve is jobb volt a magyarnál eddig.

A többi dőljön el a pályán, a két amerikaival reméljük, nem kell számolni.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.