415 milliárdot vettek ki a kasszából látványsportágakra

MNO

2017. március 16., csütörtök 12:40, frissítve: csütörtök 15:04

414 milliárd 937 millió forint támogatást kapott az öt látványcsapatsport – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – üzleti vállalkozásoktól a társasági adókedvezmény révén a taorendszer 2011-es bevezetése óta – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a 24.hu az öt sportági szövetségtől kért ki.

Az összeg csaknem fele, 191 milliárd forint futballfejlesztésre jutott. A portál megjegyzi, hogy a labdarúgás előnye csökken, nyomában van a kézilabda. Utóbbi támogatására tavaly már 26,4 milliárd forintot adtak a cégek, amely a két évvel korábbi összeg duplája. A foci pedig hozza az évi 30-40 milliárdos átlagot.

A 24.hu felhívja a figyelmet, hogy 2011-hez képest tavaly szinte két és félszer több pénz jutott a látványsportokra, vagyis míg hat éve csak 38,6 milliárd, addig 2016-ban már 99,2 milliárd. Az összeg azonban még tovább növekedhet, hiszen a kormány ígérete szerint az év végére az eddig hanyagolt röplabda is részesülhet a tao-felajánlásokból.

A csaknem 415 milliárdos végösszeg alig 20 százaléka (85,5 milliárd) lett amúgy a sportági szövetségeké, a pénz 80 százaléka a kluboknál kötött ki. Ugyanakkor a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező egyesületek kivételezett helyzete nem új keletű. Így nem meglepő, ha 12,5 milliárd forint Orbán Viktor falujába, Felcsútra folyt be. A korábban Tállai András adóügyi államtitkár által elnökölt Mezőkövesd, amely tavaly megduplázta taobevételeit: 778,8 millió forintot kasszírozott – jegyzi meg a portál.

A 24.hu becslése szerint a 415 milliárd forint szinte pontosan megfelel az egy évben pedagógusbérekre szánt pénznek, az állam évente százmilliárddal kevesebbet fizet ki családi pótlékként, háziorvosi ellátásra viszont csak négy év alatt költ ennyit.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.