A MOB egyelőre kivár Kiss László-ügyben

Sz.L.

2016. április 7., csütörtök 10:43, frissítve: csütörtök 14:17

Információnk szerint a Magyar Olimpiai Bizottság a héten nem foglal állást az úszókapitányt érintő kérdésben.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke várhatóan a jövő héten, a győri országos úszóbajnokságon ismerteti álláspontját az 1960-as években csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt elítélt Kiss László jelenlegi úszókapitány ügyében.

A MOB elnöke, Borkai Zsolt Győr város polgármestere, így várhatóan a helyszínen tekinti meg az április 12–16-ai országos bajnokság küzdelmeit, és akkor nyilatkozik először Kiss László-ügyben. A bizottság egyelőre nem egyeztetett az úszószövetség és a sportállamtitkárság vezetésével a kialakult helyzetről – tudta meg az MNO.

Összefoglaljuk, mik a botrányos ügy főbb fejleményei:

  • Bár Kiss Lászlóról uszodai berkekben állítólag sokan tudták, hogy nemi erőszak miatt ült börtönben évtizedekkel ezelőtt, a Privátkopó.hu és a Fullánk.com kedden olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyekben részletezik a bűncselekmény elkövetését.
  • Az 1962. február 17-én kihirdetett ítélet indokolása szerint a Ferencvárosi TC három tehetséges úszója – L. László, V. Lajos és a 21 éves Kiss László – 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel, akinek megtetszett V. Lajos. Két nappal később L. a lányt V. – a sportuszoda területén lévő – lakásába csalta azzal, hogy ő is ott lakik, és megmutatja neki az ingatlant – írták, hozzátéve: a férfi csókolózni próbált a nővel, majd tiltakozására kijelentette, közösülni fog vele, és addig nem engedi ki a lakásból, amíg az meg nem történik. Dulakodni kezdtek, ekkor megérkezett V. Lajos és Kiss László, akiket L. László beengedett. A három sportoló együttes erővel megtámadta a fiatal lányt, az ágyra lökték, majd mindhárman erőszakosan közösültek vele.
  • Kiss Lászlót tettéért első fokon öt év, másodfokon három év letöltendőt kapott, a nagyfai fegyintézetben töltötte büntetését. Érdekes módon azonban jóval előbb kijöhetett. Az MNO információja szerint Kiss egy, a politikával jó kapcsolatot ápoló pártfogónak köszönhette, hogy a kiszabott három év helyett egy év nyolc hónap után szabadult. A Fullánk.com abban az időben ismert olimpikonról ír, aki segített Kissnek a korábbi szabadulásban.
  • Kedden Kiss a Nolnak azt nyilatkozta, soha nem tudott túllépni a történteken, a magyar úszósport azonban igen, és mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltotta el attól, hogy gyerekekkel foglalkozzon, kapott egy új esélyt.
  • Gyárfás Tamás szerda reggel a TV2 Mokka című adásában megvédte a szövetségi kapitányt. Elmondta, hogy nem ítéli el Kisst, aki élt az élettől kapott új eséllyel, és magas szinten bizonyított edzőként és szövetségi kapitányként. Ezt a véleményt osztotta a magyar úszószövetség is, mely szerda délelőtt ült össze Kiss László ügyében, és döntött arról, hogy Kiss folytathatja kapitányként.
  • Szerda délutánra rendkívüli ülést hívott össze Százhalombatta képviselő-testülete is, amely arról volt hivatott dönteni, hogy alpolgármester maradhat-e a városban Kiss László.
  • Közben szerdán tüntetést is meghirdettek a Facebookon: április 16-án a Hősök terén rendezik, célja, hogy Kiss Lászlót lemondásra bírják.
  • Az úszószövetség nem engedi el a kezét, de lehet, hogy ez még kevés lesz a túléléshez. G. Fodor üzent.
  • Felemásan nyilatkozott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke Kiss László régi-új nemierőszak-ügyéről az ATV Egyenes beszéd című műsorának szerda esti adásában.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.