A nemzet sportolója lehet Kamuti Jenő

MTI

2017. május 30., kedd 12:14, frissítve: kedd 14:14

Kamuti Jenőt javasolják a nemzet sportolói társaságuk új tagjának, személyéről a kormány dönt majd.

A keddi ülést követően Magyar Zoltán az MTI-nek elmondta, a tizenegy tagból kilenc vett részt személyesen a szavazáson, a távol maradó Keleti Ágnes és Székely Éva telefonon, illetve ímélen adta le voksát. A kétszeres olimpiai bajnok tornász elárulta, az ülés a jelöléssel indult, mindenki megadott egy vagy több nevet. Tizenhárom név került fel a listára, majd a szűkítést követően öten maradtak, a következő fordulóban pedig eldőlt a kérdés, miután Kamuti Jenő nyolc szavazatot kapott.

A kormánynak Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tesz javaslatot a Nemzet Sportolója címre. Szabó az MTI-nek jelezte, hogy szerinte egy hónapon belül zárulhat le ez a folyamat.

A 79 éves Kamuti Jenő tőrvívásban és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, de kiugró sikereit tőrözőként érte el: egyéniben kétszer, 1968-ban és 1972-ben nyert olimpiai ezüstérmet, világbajnokságon 1957-ben tagja volt a győztes válogatottnak, emellett hatszor – kétszer egyéniben, négyszer csapatban – végzett a második helyen.

A nemzet sportolói illusztris társaságában Földi Imrének, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnokának április 23-ai halálával üresedett meg egy hely.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolója címmel rendelkező emberek tesznek javaslatot az új tag személyére, s a legtöbb szavazatot kapott jelölt nevét a sportpolitikáért felelős miniszter terjeszti a kormány elé. A nemzet sportolója az a személy lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

A nemzet sportolói jelenleg: Balczó András öttusázó, Hammerl László sportlövő, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Kárpáti György vízilabdázó, Kulcsár Győző vívó, Magyar Zoltán tornász, Portisch Lajos sakkozó, Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó, Schmitt Pál vívó, Székely Éva úszó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária asztaliteniszező.

Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő és Földi Imre.

Kamuti Jenő reakciója

„Ez többet ér nekem, mint egy olimpiai bajnoki cím” – jelentette ki a tőrvívóként kétszeres olimpiai ezüstérmes sportember, aki a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülése közben az MTI-től tudta meg, hogy ő lehet az illusztris társaság új tagja.

„Ez egy álom volt, soha nem hittem volna, hogy egyszer valóra válik” – folytatta, hozzátéve, hogy szerinte sportolói pályafutásával, sportdiplomáciai tevékenységével és – amire nagyon büszke – orvosi pályafutásával érdemelte ki, hogy most őt javasolták a címre. „Szerintem ezt a hármat értékelték együtt” – vélekedett.

„Boldog, boldog, háromszor is boldog vagyok, és most meg is könnyeztem ezt” – vallotta be. Hozzátette: mindenki, akinek a neve bárhol is felmerült mint a Nemzet Sportolója cím leendő várományosáé, az megérdemelte. „Olyan ez, mint az Oscar-díj, már a jelöltség is nagy dolog – hangsúlyozta. – Rendkívül büszke vagyok, hogy ilyen nagyszerű társaságnak lehetek a tagja, a jövőben is minden erőmmel azon leszek, hogy érdemes legyek erre.”

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.