A sötétben kell tájékozódnia több mint 3000 gyereknek

NT

2012. január 11., szerda 15:05

Éjszakai „fedett pályás” tájfutóversenyeket is szervez a Viaticum Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány általános iskolásoknak januártól májusig.

A programban 14 település 25 iskolája, több mint háromezer általános iskolás vesz részt. Az alapítvány célja, hogy a gyerekeket kicsalogassák a levegőre, és kedvet kapjanak a mozgáshoz. A „fedett pályás” éjszakai tájfutóversenyeket a tornatermekben tartják, amelyeket akadálypályává alakítanak: leoltják a villanyokat, és a gyerekeknek a sötétben kell tájékozódniuk. A nagyobbaknak városi tájfutóversenyeket szerveznek, elsőként a parkokban, majd tavasszal a budai hegyekbe próbálják kicsábítani a diákokat – közölte a program kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

A 14,9 millió forintos uniós támogatással megvalósuló program keretén belül a résztvevőket megtanítják a gyors helyzetfelismerésre, tájékozódásra és térképolvasásra is. Így a tájfutó világbajnokságokon használt eszközöket, valamint az egyik legújabb szabadidős tevékenység, a geocaching eszközeit is használják majd. Az utóbbi lényege, hogy jól lezárt ládikákat rejtenek el a felfedezésre érdemes parkokban vagy erdőkben; a rejtekhelyek (cache) pontos koordinátáit GPS-szel rögzítik, majd az értékeket a geocaching központi honlapján közzéteszik, hogy a ládákat azok alapján lehessen felkutatni.

Az alapítvány egyébként 12 pontban fogalmazta meg a szabadidő aktív és hasznos eltöltésének lehetőségeit.
Az akciósorozatra azért van szükség, mert kutatások szerint a magyar gyerekek – a négy és tizennégy év közötti korosztálybeliek – naponta átlagosan több mint három órát töltenek a képernyő előtt. Az utóbbi évtizedben a fiatalok fizikai teherbíró képessége csökkent, a gyerekek 40-60 százalékánál kimutatható valamilyen testtartási rendellenesség. Életkortól függően 5-25 százalék gyakoriságú az elhízott gyermekek aránya.

A kampánysorozat az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok című pályázat támogatási összege 14,9 millió forint.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.