A szövetség kiadta Hosszú engedélyét

MNO, MTI

2016. január 13., szerda 10:30, frissítve: szerda 13:15

A Magyar Úszó Szövetség megadja Hosszú Katinkának a versenyengedélyt a hétvégi austini Arena Pro Gálára – tudatta szerdán a MÚSZ az MTI-vel. A békülés azonban még messze, sok a nyitott kérdés.

Azzal együtt jár el így, hogy a sportoló „a szabályoktól eltérően előzetesen nem egyeztette szándékát a szövetségi kapitánnyal, majd nem élt azzal a felkínált lehetőséggel sem, hogy legalább Austinból telefonon forduljon hozzá, ezzel is elősegítve a mielőbbi megbékélést” – áll a közleményben.

A dokumentum szerint a MÚSZ tisztában van azzal, hogy a kiemelkedően eredményes versenyzők egyedi elbírálást érdemelnek, „ennek ellenére sajnálja, hogy Hosszú Katinka az austini verseny miatt csütörtökön nem vesz részt az 58. Év sportolója díjátadáson, a magyar sport nagy ünnepén”.

Tiszeker Ágnes is megszólalt

Úgy tűnik, a szövetség és annak valamennyi tagja máshonnan is pontosan tudhatta volna, vajon ezekben a napokban hol tartózkodik a jelenkor legeredményesebb magyar úszónője.

A törvények értelmében minden élsportolónak le kell adnia 90 napra előre, hogy hol tartózkodik, milyen versenyen indul. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az MNO-nak elmondta, nemcsak az úszó, hanem valamennyi szövetség ellenőrizheti ezt a saját kódján keresztül.

– Természetesen a Magyar Úszó Szövetségnek is megvan a maga kódja, aminek segítségével az úszók leadott programját megnézheti, ellenőrizheti. Hogy ezt ott ki használja azt nem tudom, de az adatvédelmi előírások miatt nem mondhatom meg, éltek-e ezzel a jogukkal, lehetőségükkel, illetve arról sem szólhatok, hogy Hosszú Katinka az austini tartózkodását beleírta-e a saját leadott programjába. Egy biztos, nálunk 90 napra előre megvan, hogy egy adott sportoló hol tartózkodik, és a saját szövetségük ezt bármikor megnézheti – jelentette ki Tiszeker Ágnes.

Abban egy pillanatra sem szabad kételkednünk, hogy az úszónő időben leadta, hogy ezen a héten Austinban lesz, hiszen ha ezt elfelejtette volna, és az ellenőrök keresik, de nem találják, azzal doppingvétséget követne el.

A szövetség keddi közleményében azt írta: Kiss László szövetségi kapitány Hosszú Katinka Facebook-oldaláról hétfőn értesült arról, hogy a versenyző és edzője már Austinban tartózkodik. A Magyar Úszó Szövetség és a kapitány arról sem kapott tájékoztatást, hogy meddig lesznek távol, hazautaznak-e a versenyről, vagy a továbbiakban külföldön készülnek. A MÚSZ jelezte továbbá, hogy Hosszú már vasárnap elutazott, de versenyengedélyezési kérelme a menedzsmentje révén csak hétfőn érkezett meg a szövetségbe.

Kiss tudott Hosszú terveiről

Érdekesség az ügyben, hogy Kiss László vasárnap a Telesportnak visszatéréséről adott interjújában megemlítette, hogy Hosszú Katinka az Egyesült Államokba utazott egy versenyre, így az kérdés, miért mondja az úszószövetség, hogy semmilyen információja sem volt az elutazásról. Hivatalos értesítést egyébként valóban nem küldött nekik Hosszú Katinka.

„A szövetség kényszerhelyzetbe került: ha megadja a versenyengedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet. Ha nem adja meg – és amennyiben az Arena-versenysorozat rendezői megkövetelik a startengedélyt –, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar versenyzőnek, mint ahogy a verseny rendezőinek is” – írta kedden a Magyar Úszó Szövetség.

A versenyengedély kikérésével kapcsolatban a Hornyák Viktor által szerkesztett Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely Facebook-oldalán – melytől Gyurta Dániel trénere, Széles Sándor számos alkalommal elhatárolódott – azt posztolták kedden, hogy az austini verseny kiírásában nem szerepelt az a kitétel, miszerint a versenyzőknek kérelmezniük kell a rajtengedélyt. Ennek ellentmond, hogy Hosszú menedzsmentje hétfőn mégis így tett. Hornyáknak korábban több rázós uszodai ügye is volt, előfordult, hogy bilincsben vezették ki a rendőrök. A hazai edzőtársadalomból ő bírálja a legerőteljesebben a szövetséget, főképp a Hosszú-ügyben.

A Hosszú Katinka-ügy előzményeiről bővebben ide kattintva olvashat.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.