A szövetség kiáll Storcz döntése mellett

KG

2012. június 21., csütörtök 17:32

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szerint az olimpián induló női kajaknégyes összeállítása a tavaly ősszel elfogadott felkészülési programhoz igazodva történt.

Az MKKSZ ezzel a kajakos Paksy Tímea nyílt levelére reagált, aki nem érti, hogyan maradhatott ki az ötkarikás csapatból olyan sportoló – nevezetesen ő –, aki maradéktalanul megfelelt a szövetségi kapitány által kiírt válogatási rendszernek.

„Az olimpián induló kajak-kenu csapat egységeinek kijelölése a felnőtt szövetségi kapitány feladata – szögezte le az MKKSZ közleményében, amelyet csütörtök délután juttatott el a távirati irodához. – Storcz Botond a 2011 őszén elfogadott, és azóta is nyilvános olimpiai felkészülési program 5.4. pontját betartva állította össze a női K-4 500 méteres egység névsorát. Storcz Botond szövetségi kapitányi kinevezése óta veretlen, vagyis három év alatt három világbajnoki címet szerzett a magyar női kajaknégyes. A háromszoros olimpiai bajnok szakember azért döntött a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina egység indulása mellett, mert véleménye szerint ez a négyes képviselheti a legeredményesebben a magyar színeket az olimpián. Az olimpiai csapat összetételét a szövetség elnöksége és a szakmai bizottság is egyhangúlag elfogadta.”

A közlemény szerint Baráth Etele, az MKKSZ elnöke hamarosan levelet küld Paksy Tímeának, amelyben választ ad a kérdéseire. „Az MKKSZ elnöksége, mint korábban minden más szakmai, etikai és egyéb természetű probléma esetén, szívesen látja az érintett versenyzőt a következő elnökségi ülésén” – hangsúlyozta az MKKSZ.

Paksy nehezményezi a döntést

A kilencszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok Paksy nyílt levelében úgy fogalmazott: 2010-ben abban bízva döntött egy újabb olimpiai felkészülés mellett, hogy a sportág vezetősége – egyenlő esélyeket biztosítva és szakmai tudásának legjavát nyújtva – törekszik majd a legerősebb magyar női kajakválogatott összeállítására a 2012-es londoni játékokra.

„Sajnálatos módon ez a törekvés nem valósult meg” – szögezte le Paksy, aki emlékeztetett arra, hogy a két válogatón öt női versenyző tudott olimpiai számban aranyérmet nyerni: Kovács Katalin, Janics Natasa, Kozák Danuta, Szabó Gabriella és ő, az ötfős olimpiai csapatba ezzel szemben Kovács, Janics, Kozák és Szabó mellett Fazekas-Zur Krisztina került be.

„Miért nevezünk egy kajak-kenu versenyt olimpiai válogatónak, ha az olimpiai csapat nem az ott mutatott teljesítmény alapján kerül kiválogatásra?” – tette fel a kérdést Paksy, aki idézte Storcz Botond szövetségi kapitány szavait, melyek szerint „a K-4 500 méteres egység kijelölése az első és második olimpiai válogató egyes és páros versenyszámaiban nyújtott teljesítmény alapján történik”.

Kifakadt a világbajnok

„Velem ellentétben Fazekas-Zur Krisztina sem egyesben, sem pedig párosban nem nyert 500 méteres válogatót, 200 méteren pedig egy harmadik és egy hatodik helyet gyűjtött be, szemben az én 500-as futamgyőzelmemmel és a két – 200 méteren nyert – ezüstérmemmel” – idézte fel a kajakos a nyílt levélben.

„Hogyan lehet tagja az olimpiai csapatnak olyan versenyző, aki egyetlen olimpiai válogatón sem tudott a dobogó legmagasabb fokára állni, szemben olyan sportolóval, aki aranyérmet nyert a csapathajóba kerüléshez kiírt versenyszámban? Fazekas-Zur Krisztina beválogatása az olimpiai csapatba szubjektív, kapitányi döntés, ám mégis érdekes kérdést vet fel, hogy Storcz Botond szerint miért nagyobb az esély a sikeres szereplésre egy kajaknégyesben négyszeres világbajnokkal, mint egy – ugyanebben a számban – hatszoros világbajnokkal?” – zárta sorait Paksy, akinek 2004 és 2008 után harmadszor sem sikerült bekerülnie az olimpiai csapatba.

Storcz a szövetség keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: bár az ország hat kvótát gyűjtött női kajakban, ebből azért csak ötöt fog felhasználni a brit fővárosban, mert meggyőződése, hogy az eredményesség szempontjából ez a legjobb összeállítás.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.