Adam Peaty és Sarah Sjöström az év úszója

MTI

2018. január 22., hétfő 20:44, frissítve: hétfő 21:26

A brit Adam Peaty és a svéd Sarah Sjöström lett a tavalyi év legjobbja az Európai Úszószövetség (LEN) szavazásán.

A szervezet hétfői tájékoztatása szerint a szavazatok csaknem nyolcvan százalékát begyűjtő Peaty megvédte 2016-os címét, a hetvenszázalékos eredményt elérő Sjöström viszont először kapja meg az elismerést.

A brit sportoló júliusban, a budapesti világbajnokságon 50 és 100 méter mellúszásban is győzött, előbbiben világcsúccsal, majd decemberben 100 méter mellen aranyérmet nyert a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon.

Sjöström a magyar fővárosban 50 és 100 méter pillangón, valamint 50 méter gyorson is világbajnok lett, Dániában pedig 50 méter gyorson, 100 méter pillangón és a 4×50 méteres vegyes váltó tagjaként győzött, és hatszor döntött világrekordot.

A férfiaknál eddig egyszer díjazott magyar úszót a kontinentális szövetség, 2015-ben Cseh Lászlót, a nőknél pedig az előző négy esztendőben rendre Hosszú Katinkára esett a választás. A háromszoros olimpiai bajnok ezúttal második lett.

A voksoláson az országos szövetségek és a LEN tisztségviselői vesznek részt, akik a vízilabdázóknál mindkét nemben egy kapust láttak a legjobbnak. A férfiaknál a horvát Marko Bijac világbajnok lett, a Jug Dubrovnik csapatával pedig Bajnokok Ligája-ezüstérmes, a spanyol Laura Ester vb-ezüstöt szerzett, a Sabadell együttesével pedig harmadik lett az Euroligában.

Másodikként zárt Nagy Viktor, ötödikként Vámos Márton. Ebben a kategóriában két magyart díjaztak korábban: Biros Pétert 2008-ban, Varga Dénest pedig 2013-ban.

A műugrók között a brit Tom Daley és az orosz Nagyezsda Bazsina, a szinkronúszóknál az olasz Giorgio Minisini és az orosz Szvetlana Kolesznyicsenko, a nyílt vízi úszóknál pedig a francia Marc-Antoine Olivier, valamint honfitársa, Aurélie Muller lett 2017 legjobbja.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.