Adam Peaty és Sarah Sjöström az év úszója

MTI

2018. január 22., hétfő 20:44, frissítve: hétfő 21:26

A brit Adam Peaty és a svéd Sarah Sjöström lett a tavalyi év legjobbja az Európai Úszószövetség (LEN) szavazásán.

A szervezet hétfői tájékoztatása szerint a szavazatok csaknem nyolcvan százalékát begyűjtő Peaty megvédte 2016-os címét, a hetvenszázalékos eredményt elérő Sjöström viszont először kapja meg az elismerést.

A brit sportoló júliusban, a budapesti világbajnokságon 50 és 100 méter mellúszásban is győzött, előbbiben világcsúccsal, majd decemberben 100 méter mellen aranyérmet nyert a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon.

Sjöström a magyar fővárosban 50 és 100 méter pillangón, valamint 50 méter gyorson is világbajnok lett, Dániában pedig 50 méter gyorson, 100 méter pillangón és a 4×50 méteres vegyes váltó tagjaként győzött, és hatszor döntött világrekordot.

A férfiaknál eddig egyszer díjazott magyar úszót a kontinentális szövetség, 2015-ben Cseh Lászlót, a nőknél pedig az előző négy esztendőben rendre Hosszú Katinkára esett a választás. A háromszoros olimpiai bajnok ezúttal második lett.

A voksoláson az országos szövetségek és a LEN tisztségviselői vesznek részt, akik a vízilabdázóknál mindkét nemben egy kapust láttak a legjobbnak. A férfiaknál a horvát Marko Bijac világbajnok lett, a Jug Dubrovnik csapatával pedig Bajnokok Ligája-ezüstérmes, a spanyol Laura Ester vb-ezüstöt szerzett, a Sabadell együttesével pedig harmadik lett az Euroligában.

Másodikként zárt Nagy Viktor, ötödikként Vámos Márton. Ebben a kategóriában két magyart díjaztak korábban: Biros Pétert 2008-ban, Varga Dénest pedig 2013-ban.

A műugrók között a brit Tom Daley és az orosz Nagyezsda Bazsina, a szinkronúszóknál az olasz Giorgio Minisini és az orosz Szvetlana Kolesznyicsenko, a nyílt vízi úszóknál pedig a francia Marc-Antoine Olivier, valamint honfitársa, Aurélie Muller lett 2017 legjobbja.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.