Ahol a magyarok a románokkal összeölelkezve éneklik a székely himnuszt

2017. június 2., péntek 06:36, frissítve: hétfő 00:21

A sepsiszentgyörgyi focisták történelmet írtak az első osztályba jutással, s a román–magyar együttélés gyönyörű példáját mutatják. Miatyánk egyszerre két nyelven a meccsek előtt, Székely Légió a lelátón, a Fradi-pályáról kapott székek a stadionban, Edda-koncert az ünnepségen.

2011: klubalapítás. 2012: feljutást érő győzelem az ötödosztály megyei bajnokságában. 2013: második hely a Liga IV-ben. 2014: veretlenül bajnoki cím a negyedik ligában, feljutás az osztályozó meccsen tizenegyespárbajban diadalmaskodva. 2015: harmadik hely a Liga III-ban. 2016: bajnoki cím a harmadosztályban, amely a Liga II-be jutást ért. 2017: második hellyel feljutás az élvonalba. Ezt a tündérmesébe illő sorozatot produkálta a Sepsiszentgyörgy labdarúgócsapata, amely vasárnapi győzelmével biztosította be, hogy második helyével a román első osztályba léphet.

Polgármester az ultrák között

Kovászna megye túlnyomórészt magyarok lakta székhelyének egyesülete az első a székelyföldi települések közül, amely a Liga I-be jut – igaz, Marosvásárhely csapata pont most esett ki onnan, de az az együttes a román városvezetés klubja. A Sepsi OSK-t viszont egy helyi vállalkozó, Diószegi László alapította, s a magyar hátterű klub- és szakvezetés (az elnök például a Diósgyőr előző sportigazgatója, Árki Gábor) nemcsak a sorozatos előrelépést tette lehetővé, hanem például azt is, hogy a télen törökországi edzőtáborba utazzanak.

Vasárnap a másodosztály utolsó előtti fordulójában Bukarest közelébe, a Metalul Resita otthonába vezetett az út, ahol elég volt egy pont is a feljutás bebiztosításához. A találkozó egészen a hajráig 0-0-ra állt, a 88. percben azonban a Hadnagy Attila buktatásáért megítélt tizenegyest a szenegáli Issa Thiaw értékesítette, így megkezdődhetett az ünneplés. A csapatot bő kétszáz drukker kísérte el, zengett az „Aki ugrál, büszke székely!”, majd a székely himnusz is, miként a szurkolók gyűrűjében lévő polgármester, Antal Árpád András posztjából kiderül:

Miatyánk két nyelven a meccs előtt

– Amikor visszaértünk a városba, ötszáz ember várt minket, együtt szurkoltunk, együtt énekeltünk, szuper volt – nyilatkozta lapunknak a csapatkapitány, Hadnagy Attila. Elmondta, egyedi érzéseket élt át azon a napon, hiszen történelmet írtak. A szurkolók pedig – élükön a Székely Légió fanatikusaival, akik a 2016 után idén is bajnokságot nyerő sepsiszentgyörgyi női kosárlabdacsapatot is buzdítják – mindenhol különleges hangulatot varázsolnak. Függetlenül attól, hogy nem csak magyar ajkú focisták alkotják a klubot.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Hadnagy Attila azt mondja, a csapat 80-85 százalékban román nemzetiségű és románul beszélő játékosokból áll, saját magán kívül három labdarúgót sorolt fel, aki magyar. – Ám nálunk ilyen soha nem volt, hogy ez most román, az meg magyar, nagyon összetartók vagyunk. Azért is lett ez az eredmény, mert mindenki egyfelé húzott. A szurkolók viszont 95 vagy talán száz százalékban magyarul énekelnek, és 

minden mérkőzés után a román csapattársakkal összeölelkezve elénekeljük a székely himnuszt.

Jó, hát ők nem éneklik, de megállnak, és megvárják, aztán pedig megtapsoljuk a nézőket.

Ám ennél is meglepőbb, ami a meccsek előtt történik. – A kezdő tizeneggyel egybegyűlünk a pályán, összeölelkezünk, és elmondjuk a miatyánkot. A románok románul, a magyarok magyarul, egyszerre. Én ilyet máshol nem láttam, az öltözőben még csak-csak elmond egy imát valaki, aki felvállalja a hitét, meg olyat is sokat láttam, hogy valaki keresztet vetett, de ez új volt – állítja Hadnagy Attila. Amikor tavaly – visszatérve szülővárosába – csatlakozott a csapathoz, már megvolt ez a szokás, de nagyon jó érzésekkel töltötte el, mivel ő is hívő ember.

Egyébként a klubvezetés is két nyelven kommunikál, a csapat Facebook-oldalán minden bejegyzés olvasható magyarul és románul is, bár hozzászólások szinte csak magyar nyelven találhatók.

 
Bokor János menedzser és Diószegi László tulajdonos mutatják: irány a Liga I.
 Fotó: Sepsi OSK / Facebook
 

A piros-fehérek gólfelelőse 33 meccsen 27 találatot szerzett, hárommal lemaradva a második a góllövőlistán. – Én már 36 éves vagyok, de hála a jó istennek, soha nem volt komoly sérülésem. Azt mondom, még egy évig simán bírom – állítja Hadnagy, akinek a rutinjára szüksége lesz a Sepsinek, hiszen korábban 191 mérkőzést játszott az első osztályban (45-ször volt eredményes). Egyébként a 2007/2008-as szezonban a Brassó csapatában szerepelve a második ligában 24 találattal lett gólkirály, de ezért semmiféle elismerést nem kapott a román szövetségtől. Így aztán ez már nem cél számára, ráadásul finoman szólva is gyanús, hogy az őt most három találattal megelőző Remus Bogdan, a Juventus Bucuresti csatára hogyan rúghatott hatot az egyik márciusi bajnokin.

Székek a Puskásból, Edda-koncert az ünnepen

A sepsiszentgyörgyieknek eleinte az volt a céljuk a másodosztályban, hogy az első tíz között végezzenek, aztán ahogy telt az idő, és jöttek sorra a sikerek, felismerték, hogy a feljutás is összejöhet. Az élvonalban pedig egyértelműen a bentmaradás a cél. – Már most megígérem, hogy

minden erőnkkel azon leszünk, hogy büszkék legyenek a szentgyörgyiek a csapatra, és szeressék

– nyilatkozta a hét elején a Sepsi rádióban a csapat tulajdonosa, Diószegi László, aki azt is elmondta, nem szeretnék átformálni a keretet az első osztályra. – Szerintem ez a korrekt, aki megharcolt a feljutásért, érezze legalább fél-egy évig, hogy ő is első ligás. Ha kicserélsz 10-11 játékost, az biztos nem lehet a csapat javára, július 15-én kezdődik a bajnokság, nincs sok idő, csak öt-hat új ember érkezhet erősítésként, nehogy mire összeszokunk, késő legyen – véli Hadnagy Attila.

Nagy kérdés azonban, hogy hol fogják játszani hazai mérkőzéseiket. A minisztériumi tulajdonban lévő sepsiszentgyörgyi stadion befogadóképességét 2000-ről 4500-ra kellene növelni ülőhelyekkel. Ehhez és további más kritériumok megvalósításához (például fedett lelátórész, emelvény a tévéközvetítésekhez) 300-400 ezer eurónyi befektetésre van szükség, ám ennek egy részét társadalmi munkával spórolják meg: a nagy lelkesedésben sokan mennek ki kétkezi munkával besegíteni, szerdán például 415 műanyag széket szereltek fel, amelyet még Budapestről, a lebontott Albert Flórián Stadionból és később a Puskás Ferenc Stadionból kaptak. (Így lesz a nagy kalákázás végére a piros-fehér csapat lelátója zöld-fehér.)

Ám valószínű, hogy a bajnokság első hazai mérkőzéseit így is más városban kell rendezi, úgy tűnik, a százötven kilométerre fekvő medgyesi pályán fognak játszani, s amint sikerül a korszerűsítés, visszatérhetnek a saját stadionjukba. (A román liga képviselői egyébként a ploiesti pályát javasolták a sepsiszentgyörgyieknek, csakhogy ott meglehetősen ellenséges hangulat szokta fogadni a magyarokat…)

A másodosztályú bajnokság most szombaton zárul, a Sepsi OSK délután kettőkor fogadja a negyedik helyen álló Miovenit, a meccsre 12 órától vonulással zarándokolnak a szurkolók. Bár lehet, így is kevesen fogják ekkor ünnepelni a csapatot, ugyanis ezzel egy időben zajlik hetven kilométerrel arrébb a csíksomlyói búcsú, az erdélyi magyarok legfőbb ünnepe. Ám a feljutás bulija nem marad el: jövő szerdán Sepsiszentgyörgy főterén külön ünnepséget rendeznek tűzijátékkal és Edda-koncerttel.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.