Aranyvárományosunk kezdi a paralimpiát

Molnár Dániel, Bucsy Levente

2012. augusztus 30., csütörtök 06:58, frissítve: péntek 14:00

Van egy verhetetlennek tűnő pingpongosunk a paralimpiai mezőnyben, Pálos Péternek hívják. Trénerével, Aranyosi Péterrel nagy sikerre készülnek – meg is látogattuk őket a Marczibányi téri csarnokban.

Egy szervával kezdődik a londoni paralimpia; három asztaliteniszezőnk közül Csonka András kerül először asztal mögé csütörtök reggel 9-kor az ExCel csarnokban. A 8-as sérültségi kategóriában szereplő Csonka esélyeit nagyban befolyásolja a sorsolás, mint ahogy a 10-esben pingpongozó Berecki Dezső sorsa is Fortuna kezében van. Nem kell viszont a táblára pislognia Pálos Péternek, aki négyszeres Európa-bajnokként egyértelmű éremesélyes.

Pálos Péter
Pálos Péter

– Arra fogok gondolni, hogy a technikai elemeket minél jobban hajtsam végre, ennél többre nem – fogalmazott a kiutazás előtti egyik utolsó edzésen 11-es kategóriában induló Pálos. Számára különösen is nagy lehetőség az ötkarikás játékok, ugyanis egy sydney-i csalás óta (2000) nem szerepelhettek értelmi sérültek a paralimpián, de erről majd kicsit később.

A holnap 27. születésnapját ünneplő Pálos Péter 14 éves kora óta pingpongozik versenyszerűen, az azóta eltelt évek alatt az összes olyan Európa-bajnokságról aranyéremmel jött haza, amin részt vett. Az Eb-sikerek mellett kétszer világbajnokságon is a dobogó tetejére penderült, de minderről végtelenül szerényen beszél ő is és trénere is, a szakágvezető Aranyosi Péter. Az esélyekkel viszont tökéletesen tisztában van.


– Péter régóta benne van a rendszerben a négy Eb-elsőséggel. A világranglistán jelenleg második helyen áll, de csak mert nem indult elegendő számú és elég rangos versenyen. Úgy láttuk korábban, hogy elég lesz a kevesebb is, mert „csak” az olimpiára kellett kijutnia. A hármas csoportjában kiemelt lesz, a másik hármasban pedig a nagy francia vetélytárs, ők ketten csak a legvégén kerülhetnek össze. Másik két versenyzőnk, Berecki és Csonka valóban Fortunára várnak. Ha jó a sorsolás, a negyeddöntőnél is messzebbre juthatnak talán – mondta el az mno.hu újságírójának a para-asztaliteniszezők szakágvezetője.

És akkor most Pálos Péter kategóriájáról: Sydney-ben óriási botrány keletkezett abból, hogy egy spanyol újságíró leleplezte honfitársai kosárválogatottját, ugyanis nem éppen értelmi sérültekből álló csapatot neveztek a paralimpiára. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntnökei erre hirtelen felindulásból úgy határoztak, hogy száműzik az értelmi sérült kategóriát valamennyi sportágban, ezért Pálos Péter hiába tréningezett és nyerte az aranyakat mindenfelé, olimpiai elsőségről nem álmodhatott. Ha most bárki újra elővenné a spanyol trükköt, Pálosnak ez lenne az utolsó lehetősége. Aranyosi azért amondó, élni fog a sansszal.

Aranyosi Péter
Aranyosi Péter

– Nagyon jó versenyzőtípus, ez a legfontosabb. 27 éve ellenére már megvan a megfelelő rutinja is, kimondható, hogy neki van a legnagyobb esélye, hogy a 11-es kategória olimpiai bajnoka legyen.

Aranyosi csoportja az utolsó szakaszban már kevesebbet edzett: – Most már arra figyelünk, hogy „meccsjátékok” legyenek, ami ott fog történni, az legyen a fejekben és a kezekben. A fizikai állapot legyen megfelelő, illetve a sérülésmentes utazás nagyon fontos számunkra.

Magyar, francia, koreai dobogó lesz

Pálos Péter egyébként a francia „ellenség” mellett említ még egy koreai fiút is, de a számszerűsített eredményről egészen konkrét elképzelése van: koreai, francia és magyar zászló lóg majd az ExCel mennyezetéről. Ő kicsit bőbeszédűbb volt a felkészüléssel kapcsolatban is: – Év eleje óta teljes gőzzel Londonra készülök. Pattantyús Ádámmal, aki az olimpián szerepelt, viccelődtünk, hogy mekkora teher ez az egész, de megnyugtatott, hogy inkább örüljek neki, hogy kint lehetek. A hangulat eléggé jó, mindenki barát, haver. Nyugodt vagyok. Minden nap edzettem kettőt, ha a hőség engedte.

Legjobbunk edzőjétől azt is megkérdeztük, mi ad erőt ehhez a versenyhez, és mennyire motiválta őket a fényes londoni olimpiai szereplés.

– Valahogyan benne van a tudatalattiban a hit, hogy mi, magyarok képesek vagyunk mindenre. Azt gondolom, jobban fogunk szerepelni, mint Pekingben, ahol összesen volt 6 érme a magyar csapatnak, közte egyetlen arany Sors Tamástól; mi folytatni fogjuk azt a szép sorozatot, ami Londonban az ép sportolóknál elkezdődött – Aranyosi Péterhez versenyzője annyit azért hozzátesz: Risztov Éva bravúros aranyérménél őrjöngött, számára az volt a legnagyobb londoni pillanat. Kell-e ennél jobb motiváció?

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.