Bíró Attila: Tudtam, hogy képesek rá

2016. január 25., hétfő 19:33, frissítve: kedd 08:15

Szenzációs sikert ért el a belgrádi Európa-bajnokságon női vízilabda-válogatottunk, amely a fináléban 9-7-re legyőzte Hollandiát, s az aranyérem mellé megszerezte a riói olimpiai kvalifikációt is. Bíró Attila még új-zélandi szövetségi kapitányként tudta, ez a remek eredmény benne van a csapatban.

– Amikor októberben átvette a női válogatott irányítását, látta maga előtt a győzelem pillanatát, látta maga előtt ezt a képet?
– Láttam és hittem is benne, mert tudtam, hogy ez a siker benne van a lányokban. Korábban, új-zélandi szövetségi kapitányként figyelemmel kísértem a magyar csapat szereplését, láttam a lányokat a barcelonai világbajnokságon, majd a budapesti Európa-bajnokságon és tavaly Kazanyban is, és éreztem, hogy bennük van a potenciál.

– Esetleg azt is felmérte, hogy mitől nem jön ki a nagy eredmény?
– Nyilván a szakmai stáb munkájába nem láttam bele, a hátteret nem ismertem. Csak azt érzékeltem, hogy hova lehet elhelyezni a lányokat, valójában ennek a csapatnak mindenki ellen van sansza. Erre készültünk Kínában, ezért haladtunk lépésről lépésre a világligában és a felkészülési tornán is. Aztán elérkezett a hollandok elleni első csoportmeccs, és hatalmas pofont kaptunk. Az benne van a pakliban, hogy a hollandok ellen vereséget szenved az ember, de az, ahogy kikaptunk, egyáltalán nem tetszett. Ekkor eszembe jutott, nehogy gödörbe kerüljünk...

– Nem kerültek, hiszen ettől kezdve minden meccsüket megnyerték. Mi volt a titka a nagy javulásnak?
– Szakmai oldalról jött a videoelemzés, a hibák kijavítása elméletben. De leginkább a mentális tréning, amelyben a másodedző, a kapusedző és Csernus Imre pszichológus vette a vállára a csapatot. Tudja, egy ilyen nagy torna egyik legfontosabb feladata, hogy két hétig megtartsd a tüzet, a hitet a játékosaidban, és szerencsére a görögök, majd az oroszok elleni győzelem meg is adta a tartást a csapatnak. Ekkor azért még nem jelentettem volna ki biztosan, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot, de éreztem, hogy képesek lehetünk eljutni az út végére.

– A vége már maga volt a tökéletesség, már ami a magyar csapat játékát illeti.
– Az elődöntőben az olaszok ellen már örömvízilabdát játszottunk, s megéreztem, hogy tényleg minden a helyére került. Az olasz mérkőzést követően úgy láttam, kezd eluralkodni rajtuk egyfajta eufória, ami a visszájára is fordulhatott volna, ezért igyekeztem ezt visszafogni. Próbáltam őket lazítani, október óta rengeteg görcsöt kellett feloldani a lányokban ahhoz, hogy igazán csapatként tudjanak működni.

– A döntő előtt hitte volna, hogy sikerül visszavágniuk az önbizalomtól duzzadó hollandoknak?
– Tudtam, hogy képesek rá. Képesek lesznek egy ilyen nagy sikerre. Igazi csapatként játszottak, példaértékű volt, ahogyan a hollandok két demoralizáló góljából is fel tudtak állni. Rendre kijöttek a holtpontokból, és elbírták azt is, hogy legjobbunk, Keszthelyi Rita nemhogy gólt nem tudott lőni, de úgy fogták, hogy szinte a kapura se tudott nézni. Mindig volt, aki az adott pillanatban továbbvitte a csapatot.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Most mennyi pihenőt ad a lányoknak?
– Adnék nekik én időt, de jövő héten folytatódik a bajnokság, mindenki megy vissza a klubjába játszani. A riói olimpiáig vezető utat már megírtuk, most már csak szépen végig kell menni rajta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.25.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.