Biros Péter visszavonul

MNO, MTI

2016. január 27., szerda 11:39, frissítve: szerda 11:54

A háromszoros olimpiai bajnok, korábban a világ legjobbjának választott pólós csillag az idény végén fejezi be pályafutását.

A döntésről Bárány Attila, az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke számolt be szerdán sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a ZF-Eger visszavonuló csapatkapitánya a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője lesz. Munkáját a jelenlegi első számú tréner, Kelemen Attila segíti majd, míg utóbbi mostani segítője, Rüll Csaba a női utánpótlásért fog felelni.

Bárány Attila felidézte: a 2015/16-os bajnokságot már úgy kezdték el, hogy Biros Péter jelezte, ez lesz az utolsó szezonja játékosként, ugyanakkor nyilvánvalóvá tette azt is, hogy a továbbiakban edzőként szeretne tevékenykedni. Az ügyvezető elnök hozzátette: a klub mindenképpen kamatoztatni szeretné tudását, tapasztalatát az egri és a magyar vízilabda érdekében.

Az elnök célként jelölte meg, hogy a kétszeres magyar bajnok és egy ízben kupagyőztes női csapat vissza tudjon kapaszkodni a legjobbak közé.

A 39 éves Biros Péter arról beszélt, hogy szüksége lesz Kelemen Attila segítségére, tanácsaira, annál is inkább, mert éppen az ő kezei alatt vált belőle vízilabdázó.

Úszás, kézilabda, póló

Biros az úszásba kóstolt bele elsőként, majd kézilabdázni kezdett. Utóbbi sportágat egy ideig együtt űzte a vízilabdával. Első klubja a Miskolc volt, majd következett sorban az Eger, az Újpest, a horvát Primorje Rijeka és a Becsej. 2001-ben hazaért, 7 éven át a Domino-BHSE-ben pólózott, majd az Egerben. Időközben a máltai bajnokságban is játszott néhány meccset.

A Domino néven szereplő Honvéddal 5-ször nyert magyar bajnoki címet, az Egerrel háromszor, a máltai Neptunesszel egyszer. Az UTE-val a LEN Kupában, a Dominóval Bajnokok Ligájában ért a csúcsra és az Európai Szuperkupát is be tudták húzni.

A válogatottban 1997-ben mutatkozott be, rögtön Európa-bajnokságot nyert a Kemény-csapattal. A firenzei döntőben öt gólt szerzett, ritkán látható teljesítménnyel robbant be a köztudatba. Az Eb-ken ezután egy ezüstöt és bronzok sokaságát szerezte. 2003-ban Barcelonában világbajnoki aranyérmet ünnepelhetett, Montrealban (2005) és Melbourne-ben (2007) ezüstöt akasztottak a nyakába. Amivel viszont örökre beírta magát a hazai vízilabdázás történetébe, az a három olimpiai bajnoki cím (2000, 2004, 2008), melyet zsinórban nyert Kemény Dénes kapitánykodása alatt.

Biros Pétert ötször választották az év vízilabdázójának Magyarországon, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, és középkeresztjét is. 2008-ban Európa és a világ legjobb játékosának választották, tavaly pedig helyet kapott az úszósportok Hírességeinek Csarnokában.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.