Boris Johnson ölte meg Szijjártó Péter maratoni álmát

R.B.

2017. október 5., csütörtök 13:44, frissítve: csütörtök 14:06

Mintegy harmincezer nevezővel, köztük hétezer maratonistával – akiknek negyven százaléka külföldi – jön jövő hétvégén a Spar Budapest Maraton Fesztivál, amely a szombati 4x2 kilométeres V4-váltóval indul. Az új versenyszám annak okán jött létre, hogy hazánk látja el a visegrádi csoport elnökségét.

– Mi köthetné jobban össze a közép-európai országokat, ha nem a sport? – tette fel a költői kérdést az október 14–15-i esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. De ne higgyük azt, hogy tömegével utaznak lengyel diplomaták hazánkba egy jó kis városligeti kocogásra, a jelenleg 132 csapatot felvonultató rajtlistát átfutva egyetlen külföldi hangzású nevet sem találtunk.

És Szijjártó Pétert sem láthatjuk majd a 42 kilométeres maratoni táv vasárnap reggel 9.30-as startjánál. Pedig sokszoros félmaratonistaként komolyan készült, szerda reggel Moszkvában két fokban edzett, ám aztán befutott a brit külügyminiszter levele: – Boris Johnson lehetetlenné tette életem első maratonját – utalt a magyar külügyér arra a Budapest Maratonnal egy napra eső, visszautasíthatatlan ebédmeghívásra, amelyen nyolc közép-európai miniszterrel kontinensünk jövőjéről fognak eszmét cserélni.

Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda ügyvezetője szerint a maratont bárki tudja teljesíteni, aki egészséges. Állítja, aki elhatározza magát, egyéves felkészülés után nekivághat a 42 kilométernek. Idén több mint nyolcszázan fognak először próbálkozni ezzel.

„A maraton az akaraterő diadala, aki maratont tud futni, az bármit el tud érni az életben.”

A maratoni útvonal az operaházat például úgy érinti, hogy az intézmény kórusa a lépcsőről énekel a futóknak, s a szervezők arra törekszenek, hogy bárhol is járjanak épp a futók, ne megállítsák az autósokat, hanem tereljék. A részletek a Forgalmiváltozások.hu oldalon találhatók, elsősorban október 15-én, vasárnap délelőtt kell résen lenni.

Akik viszont már beneveztek, a futócipő mellett mesekönyvet is hozhatnak magukkal, ugyanis a főszponzor a Máltai Szeretetszolgálattal összefogva gyűjtést szervez, a köteteket rászorulók számára juttatják el.

Az esemény kínálata, rajtidőpontokkal

Október 14., szombat:

  • 11.00 V4 Váltó – 4×2 km
  • 12.15 Nestlé Családi Futás – 600 m
  • 12.30 Fodisz Esélyegyenlőségi Futam – 400 m
  • 13.00 Real Nature Maratonka és Emmi sulifutamok 2,5 km
  • 14.30 Fitt Pöttyös Gyaloglás – 2,5 km
  • 15.30 Riska Minimaraton – 5 km

Október 15., vasárnap:

  • 9.30 32. SPAR Budapest Maraton és Maraton Párban (21,3 km – 20,9 km)
  • 9.30 Flora Maratonstaféta (9,4 km – 11,9 km – 10,7 km – 10,2 km)
  • 10.15 Actimel 10 km
  • 10.15 Theodora 30 km

Információk és nevezés a Futanet.hu-n.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.