Boris Johnson ölte meg Szijjártó Péter maratoni álmát

2017. október 5., csütörtök 13:44, frissítve: csütörtök 14:06

Mintegy harmincezer nevezővel, köztük hétezer maratonistával – akiknek negyven százaléka külföldi – jön jövő hétvégén a Spar Budapest Maraton Fesztivál, amely a szombati 4x2 kilométeres V4-váltóval indul. Az új versenyszám annak okán jött létre, hogy hazánk látja el a visegrádi csoport elnökségét.

– Mi köthetné jobban össze a közép-európai országokat, ha nem a sport? – tette fel a költői kérdést az október 14–15-i esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. De ne higgyük azt, hogy tömegével utaznak lengyel diplomaták hazánkba egy jó kis városligeti kocogásra, a jelenleg 132 csapatot felvonultató rajtlistát átfutva egyetlen külföldi hangzású nevet sem találtunk.

És Szijjártó Pétert sem láthatjuk majd a 42 kilométeres maratoni táv vasárnap reggel 9.30-as startjánál. Pedig sokszoros félmaratonistaként komolyan készült, szerda reggel Moszkvában két fokban edzett, ám aztán befutott a brit külügyminiszter levele: – Boris Johnson lehetetlenné tette életem első maratonját – utalt a magyar külügyér arra a Budapest Maratonnal egy napra eső, visszautasíthatatlan ebédmeghívásra, amelyen nyolc közép-európai miniszterrel kontinensünk jövőjéről fognak eszmét cserélni.

Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda ügyvezetője szerint a maratont bárki tudja teljesíteni, aki egészséges. Állítja, aki elhatározza magát, egyéves felkészülés után nekivághat a 42 kilométernek. Idén több mint nyolcszázan fognak először próbálkozni ezzel.

„A maraton az akaraterő diadala, aki maratont tud futni, az bármit el tud érni az életben.”

A maratoni útvonal az operaházat például úgy érinti, hogy az intézmény kórusa a lépcsőről énekel a futóknak, s a szervezők arra törekszenek, hogy bárhol is járjanak épp a futók, ne megállítsák az autósokat, hanem tereljék. A részletek a Forgalmiváltozások.hu oldalon találhatók, elsősorban október 15-én, vasárnap délelőtt kell résen lenni.

Akik viszont már beneveztek, a futócipő mellett mesekönyvet is hozhatnak magukkal, ugyanis a főszponzor a Máltai Szeretetszolgálattal összefogva gyűjtést szervez, a köteteket rászorulók számára juttatják el.

Az esemény kínálata, rajtidőpontokkal

Október 14., szombat:

  • 11.00 V4 Váltó – 4×2 km
  • 12.15 Nestlé Családi Futás – 600 m
  • 12.30 Fodisz Esélyegyenlőségi Futam – 400 m
  • 13.00 Real Nature Maratonka és Emmi sulifutamok 2,5 km
  • 14.30 Fitt Pöttyös Gyaloglás – 2,5 km
  • 15.30 Riska Minimaraton – 5 km

Október 15., vasárnap:

  • 9.30 32. SPAR Budapest Maraton és Maraton Párban (21,3 km – 20,9 km)
  • 9.30 Flora Maratonstaféta (9,4 km – 11,9 km – 10,7 km – 10,2 km)
  • 10.15 Actimel 10 km
  • 10.15 Theodora 30 km

Információk és nevezés a Futanet.hu-n.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.