Botrány a síszövetségben – kizárták az épületből a megválasztott elnököt

2018. február 21., szerda 15:02, frissítve: szerda 21:06

Információink szerint már be sem engedik a Magyar Sí Szövetség épületébe a november végén megválasztott elnököt, Bajai Andrást, aki emiatt a Radnóti Miklós utcai épület előtt tart sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt 11 órakor.

A szövetség élén egyébként nagy a mozgás: Kálomista Gábor tavaly májusi lemondása után a miniszterelnök egyik főtanácsadóját, Megyesy Jenőt választották meg, de ő is csak négy hónapig bírta – egyebek között azért mondott le a szervezet éléről, mert hiába rendelte meg a közhasznú szervezet átvilágítását egy nemzetközi könyvvizsgáló cégtől, a síszövetség gyakorlatilag elszabotálta az adatszolgáltatást.

A szervezet más típusú botrányoktól is hangos: a jelenleg is zajló phjongcshangi téli olimpián egy olyan amatőr sportolót indítottak magyar színekben, akiből világszerte mém lett, mert az egyébként kötelező trükkök nélkül teljesítette a pályát. A félcsőben szereplő Swaney Elizabeth úgy indult az olimpián, hogy a szövetség tagjai nem is látták őt versenyezni.

Sikerült elérnünk Bajai Andrást:

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Ön az elnök, de nem mehet be a síszövetség épületébe. Hogy létezik ez?
– Úgy tudom, a szövetség Dél-Koreában tartózkodó főigazgatója utasította az alkalmazottakat, hogy ne engedjenek be. Egyébként sem volt nagy értelme bejárni, mert megválasztásom óta az iroda munkatársai részéről semmiféle együttműködési szándékot nem tapasztaltam. Hiába kértem, a dokumentumokba nem engedtek betekintést, az általam vezetett szervezettel megkötött szerződéseket sem láthattam. Ennek ellenére súlyos gazdasági szabálytalanságokra utaló jelekre bukkantam, vannak tárgyi bizonyítékaim is, és a tapasztalataimat jeleztem a nemzetközi szövetségnek is. Ilyen körülmények között nem tudom biztosítani, illetve ellenőrizni a síszövetség törvényes működését, pedig elnökként ez is a feladatom.

– Bár a választáson voltak súlyos viták, elég simán nyert novemberben, 52 szavazattal a 11 ellenében.
– Nézze, nem tagadom, én is a szövetség szürke eminenciásának, dr. Kaszó Klárának az embere voltam, engem is az általa működtetett szavazógép választott meg. Bíztam abban, hogy elnökként tudok dolgozni vele, elfogadja az észérveimet, de csalódnom kellett. A probléma gyökere az, hogy sok éve valójában ő vezeti az egész szövetséget. 102 tagszervezetünk, ez talán több is, mint ahány igazolt versenyzővel rendelkezünk. Alapos gyanúm, hogy ezek nagy része fiktív szervezet, abból a célból, hogy mellette voksoljanak. Így a versenyzők nyolcvan százalékát képviselő szervezeteket le tudják szavazni. A síszövetségben nincs olyan állás vagy pozíció, amiről nem az RTL jogi igazgatója, dr. Kaszó Klára döntene.

– Az előző elnök, Megyesy Jenő át akarta világíttatni a szövetséget egy nemzetközi könyvvizsgáló céggel, de aztán lemondott, mikor számára is kiderült, hogy akadozik az adatszolgáltatás.
– Azóta elkészült egy jelentés, de az csak abból dolgozhatott, amit nekik megmutattak. A jelentést hiába kértem, nem mutatták meg a szövetségben – végül a könyvvizsgáló cég adta ide, miután bebizonyítottam, hogy én vagyok az elnök. Egyébként hiába vagyok az, a bíróságon még nem jegyeztettek be, bár rég lejárt a törvényes határidő. Elszabotálta az adminisztráció, és nem csak ezt – amióta elnök vagyok, tizenhárom elnökségi döntés született (többek között az olimpiai nevezésekről), de ezek egyike sem nyilvános, nem voltak kiküldve a tagoknak, és a honlapra sem tették fel. Ezen döntések során is rendre kisebbségbe maradtam, nem vették figyelembe az érveimet. Tudomásom van törvénytelen elnökségi határozatról is.

– Miért volt szükség a Magyar Sí Szövetség közhasznú státuszának a megváltoztatására?
– Hogy többé ne lehessen kikérni a közérdekű adatokat. Ezt eddig úgy oldották meg, hogy a szövetség székházában nem is tartottak szerződéseket, azokat az ügyvédnő irodájában tárolták. Amikor Kálomista Gábor tavaly tavasszal lemondott, a mérlegadatokban volt egy 160 millió forintos eltérés. A tagság hiába érdeklődött, a miértre azóta sem kaptak magyarázatot. Számomra nagyon fájdalmas, hogy pont egy jogász veszi semmibe a törvényeket. Egykori versenyzőként és edzőként zavar az arrogancia is, amelyet a versenyzőkkel, szülőkkel és edzőkkel szemben a síszövetség vezetése tanúsít.

– Ön is lemond, mint elődei? 
– Felveszem a kesztyűt. Ha én is lemondanék, minden maradna a régiben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.