Célba vehetik Hosszú Katinka tizenkét érmét

2018. március 7., szerda 16:30, frissítve: szerda 16:47

Hosszú Katinka edzésben van, de merőben máshogyan, mint ahogyan az elmúlt hat évben, hisz’ december óta nem versenyez. Noha azt ígérte, márciusban már láthatjuk viadalon, egyelőre kevés az előjele annak, hogy mostanában visszatér a korábbi kerékvágásba. Az úszás szempontjából talán súlytalanabb évben meg is engedhetne nagyobb lazítást – az idei esztendő „mindössze” egy augusztusi Európa-bajnokságot és egy decemberi rövid pályás világbajnokságot tartogat a felnőtt úszók számára. Ha így tesz, már a hó végi országos bajnokságon megnyílhat az út az Iron Lady miatt eddig háttérbe szorult sportolók előtt.

Nimbuszából egy apró darabot egyébként a minap lekoptatott az amerikai klasszis gyorsúszó Katie Ledecky, aki megjavította Hosszú 2012-es, 400 yardon elért egyetemi vegyesúszócsúcsát; tehát az az eddig csak gyorsklasszisként ismert Ledecky, aki két olimpiai ciklusnyival fiatalabb Hosszúnál, már most a női Michael Phelpsként emlegetik, és mindössze egyszer kapott ki eddigi világversenyein (a tavalyi vb-n, 200 gyorson az olasz Federica Pellegrinitől).

A jelen helyzetből kiindulva feltételezhetjük, hogy Hosszú versenyformán kívül lesz az ob idején, vagy egyáltalán nem indul el a nagyheti debreceni viadalon (március 28–31.). Ha ez így lesz, nem kevesebb mint

tizenkét tavalyi dobogós helyezése lesz kiadó más versenyzők számára, a tucatnyi éremből pedig aranyból hat lelhet új gazdára.

100 méteres gyorsúszásban már eleve csak 15 századdal kapott ki a tavaly év végén új erőre kapó „kávézós” Verrasztó Evelyn – a hazai ranglistavezető –, akinek amúgy volna miért elégtételt vennie gyerekkori barátnőjén: a 2010-es nagy medencés és a 2017-es rövid pályás Eb-n is egy századdal verte meg őt a győztes Iron Lady.

200-on rendkívül nagy a tülekedés – amint erről Verrasztó is beszélt lapunknak nemrég. A Hosszútól már tavaly is alig fél másodpercre lévő Késely Ajna nagy menetelésének egyik állomása lehet a szám besöprése, akár akkor is győzhet, ha Hosszú „teljes fegyverzetben” ott áll a rajtkövön Debrecenben – 400-on már

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

tavaly is megverte őt Késely.

És akkor még nem beszéltünk a 2017-es kudarcnyár óta egy decemberi rövid pályás Eb-arannyal (400 m gyors) talpra állt Kapás Boglárkáról, de Verrasztó és Jakabos Zsuzsanna is odaérhet, nem különben a Késellyel egyidős, ifistaként is felnőtt ranglistavezető Barócsai Petra.

50 háton tavaly a Hosszú mögötti ezüstért folyt nagy küzdelem, Joó Sára két századdal verte meg Burián Katát (utóbbi az idei ranglistaelső az úszásnem mindhárom távján), idén az aranycsata lehet az övék. 100-on és 200-on Burián talán kevesebb esélyt ad másnak, a nagy ellenfele György Réka lehet, aki épp az ő rovására volt kint még a riói olimpián Hosszú mellett 200 háton, ahol az Iron Lady ezüstérmet szerzett. Talán érdekes, hogy a tavalyi ob-n (is) számhalmozó Katinkát 200-on már mind Burián, mind György „lenyomta”.

A 200 és a 400 méteres vegyesúszásról csak azért kell óvatosabban beszélni, mert Hosszú Katinka fölénye e két számban évek óta akkora – több testhossznyi, 3-4 másodperces –, hogy akár gyengébb felkészültségi állapotban is meg tudja védeni ob-aranyát. Kihívója azonban egyre több akad: Jakaboson és Verrasztón kívül barátkozik a számmal Kapás Boglárka és bizony Késely Ajna is, és ő fejlődik négyük közül a leggyorsabban.

Arról csak közvetlenül a verseny előtt lesz információ, hogy Hosszú Katinkának mik a tervei.

A magyar úszósport „zászlóshajójaként” megfelelő pozícióban van akkor is, ha tavasszal még nem méreti meg magát. Az Európa-bajnokság kapcsán az Iron Lady aránylag be van biztosítva, hisz a tavaly nyári, például vb-idők is beleszámítanak a kvalifikációba. A honi szövetség persze gyakran maga szabályozza a kijutási szintidőket és azok elérési időszakát is, de lapunknak korábban Sós Csaba egyértelművé tette, igyekszik majd minél több versenyzőt Glasgow-ba vinni, ez számonként akár négy sportoló is lehetne.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján az úszóválogatott szövetségi kapitánya azt is elmondta: a sportágban generációváltás zajlik, Debrecenben a régi nagy sztárok és a fiatalok is versenyeznek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.08.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.