Csapatként csillogott Magyarország az Eb-nyitányon

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2016. január 16., szombat 20:45, frissítve: szombat 23:33

Bánhidi tarthatatlan volt, Miklert a meccs emberének választották. Elszállnunk azért nem kell, de reményt keltően kezdtünk.

Császár Gábor itthon „felejtésével” felkavarta az állóvizet a lengyelországi Európa-bajnokság előtt Talant Dujsebajev. A kapitány tulajdonképpen azt tette, ami a dolga: egyik játékosa nem azt csinálta a felkészülési meccseken, amit kért tőle, ezért más mellett tette le a voksát. Császár távollétében a fiatal Faluvégi Rudolfra és Nagy Kornélra várt a karmesteri pálca. Nem okoztak csalódást, sőt.

Ha lemaradt a meccsről…
…ide kattintva újraélheti a legizgalmasabb pillanatokat PERCRŐL PERCRE tudósításunkban.

A kilenc Eb-újonccal felálló magyar csapat hatalmas elánnal kezdett, hat perc alatt 5 góllal terheltük meg Mijatovic kapuját. Mindegyik gólt más játékos szerezte, ez a tehermegosztás az egész találkozón jellemezte a mieinket. Bánhidi Bencét csak elvétve, szabálytalanság árán tudták megállítani a montenegrói védők, játékkapcsolata Bodóval néha úgy szuperált, mintha a beállós és az átlövő évek óta együtt játszana.

9-2-es vezetésről aztán némiképp kiengedtünk, a szünetben néggyel vezettünk (16-12).

Egy emberelőny döntött

Dujsebajev a folytatásban sem váltott taktikát, folyamatosan forgatta a csapatot. Nagy László egészen visszahúzódott, átadta a teret a fiataloknak, a gólpasszokról azért nem feledkezett meg. A védekezésünk azonban a fordulást követően felpuhult, így képtelenek voltunk ellépni 3 gólnál többel. Mikler bravúrjai kellő távolságban tartották a montenegróiakat, Borozan trükkös lövései és Lipovina olykor hálószaggató bombái csak ideig-óráig kecsegtettek a felzárkózás reményével. Nyitottabb védekezésre váltottunk, és egy emberelőnyünket 3-0-lal hoztunk le (28-23), amivel gyakorlatilag eldőlt a meccs.

A 26 kapott gól soknak tűnik, erre szinte minden meccs után nyilatkozó játékos és Dujsebajev is felhívta a figyelmet. A támadásokra ellenben sok panaszunk nem lehet. Hat játékosunk is legalább két gólig jutott, ami masszív csapatmunkát feltételez elöl. A nehézbombázóink – Dzsamáli és Bodó – mindkét oldalon csillogtak, amit pedig a hétgólos Bánhidi művelt beállósban, arra még talán az egykor világklasszis játékos Dujsebajev is csettintett.

Fiataljaink letették a névjegyüket az Európa-bajnokságon, túlzott bizakodásra persze semmi ok, az Eb egyik leggyengébbjét múltuk felül. Hétfőn az oroszok ellen folytatjuk.

Mikler: Örülök, hogy nem volt tele a gatya

A szövetségi kapitány és a játékosok az M4 riporterének értékelték a győzelmet. Talant Dujsebajev a hátsó alakzattal nem volt elégedett, és erről holnap biztosan beszélni fog a csapattal.

„Támadásban jobbak voltunk, de a védekezés még nem ment úgy, ahogy kellett volna. Idegesen kezdett mindkét csapat, aztán nagy előnyre tettünk szert, ez pedig kitartott a végéig. A nyitott montenegrói védekezés ellen nem volt egyszerű dolgunk. Nekünk leginkább hátul kell javítani.”

A meccs embere: Mikler Roland
A meccs embere: Mikler Roland
Fotó: Kovács Anikó / MTI

A mérkőzés legjobbjának választott Mikler Roland érthetően jó kedvvel ecsetelte az M4 riporterének, mit látott a pályán szombat este. Bánhidi játéka nagyon tetszett neki.

„A csapat játéka volt rendben, nem az én védéseim a fontosak. Nagyon kellemes meglepetés a beállósjátékunk. Bízom benne, hogy a védekezésünk javul majd az oroszok ellen. Nem éreztem, hogy az újoncaink nagyon izgultak volna, örülök, hogy nem teli gatyával, hanem jól játszva tudtak bemutatkozni.”

Ancsin Gábor szolid lámpalázról beszélt, és a védekezésen csiszolna az orosz meccsig.

„Meg voltam picit illetődve, amikor pályára léptem, ezt el kell kerülnöm legközelebb. Csapatként szerepeltünk jól, ez biztató. A földön maradva, a védekezést még jobban megszervezve kell majd továbbmennünk.”

Első számú irányítóvá Faluvégi Rudolf lépett elő, jól pótolta Császárt. A csurgói karmester hamar túllépne a mai találkozón, nem szeretne sokáig a dicsfényben fürdőzni.

„Maradandó emlék a mai találkozó, de gyorsan túl kell lépni rajta, mert jönnek a következő meccsek. Mi voltunk felül végig, át tudtuk hidalni a holtpontokat. Hatalmasat léptünk előre a tesztmeccsekhez képest. Csapatként még sokat kell együtt játszani, hogy kevesebb legyen a hiba.”

Bánhidi Bence félelmetes teljesítményt nyújtott a falban, végül házi gólkirályként zárta a mérkőzést.

„Nehéz meccsre számítottunk, jól kezdtünk, a második félidő elején beragadtunk, de a végére bedaráltuk őket. Örülök, hogy ennyi gólt tudtam lőni. A védekezésünkön kellene még javulnunk mindenképp. A szövetségi kapitány majd eldönti, hogy beállósban marad-e minden úgy az oroszok ellen, mint ma.”

Férfikézilabda-Európa-bajnokság, D csoport, 1. forduló:
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 32-27 (16-12)
Gdansk, játékvezetők: Guszko, Repkin (fehéroroszok).
MAGYARORSZÁG: Mikler (kapus), Ancsin 5, Bánhidi 7, Bodó 3, Borsos 1, Faluvégi 3, Gazdag, Hornyák, Iváncsik G. 4 (2), Dzsamáli 5, Nagy K., Nagy L. 1, Pásztor Á. 1, Schuch, Zubai 2. Szövetségi kapitány: Talant Dujsebajev.
MONTENEGRÓ: Mijatovic, Mijuskovic (kapusok), Andelic, Borozan 7, Cavor 5, Grbovic 5, Kankaras, Lazovic, Lipovina 3, Melic 1, Milasevic, Petricevic, Radovic, Sevaljevic 4 (1), Vujovic 2. Szövetségi kapitány: Ljubomir Obradovic.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 1/1.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.