Cseh László: Gyárfás lemondása nem elég

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2016. november 30., szerda 16:34, frissítve: csütörtök 07:37

Az úszóklasszis a szövetség elnökségi tagjaként jelzi: Gyárfás Tamás távozása csak az első lépés volt, a legfontosabbnak még csak most kellene következnie.

A Gyárfás Tamás lemondása keltette hullámok még jó ideig nem fognak elülni, vélhetően kéretlen és alig várt megszólalók sokasága nyilvánít majd véleményt az ügyben. Mi most Cseh László véleményére voltunk kíváncsiak, aki az utóbbi hetekben ritkán jelentkezett szólásra, annak ellenére hogy a szövetség elnökségének és a sportolói bizottságnak, vagyis az úszókat képviselni hivatott testületnek is tagja. Nekünk rövid számadást adott a kialakult helyzetről: nem rossz, de még mindig nem elég jó.

„Megmondom őszintén, nem számítottam rá, hogy Gyárfás Tamás erre az elhatározásra jut, így az újdonság erejével hatott rám a hír a lemondásáról” – mondta a Rióban ezüstérmes úszó. Jelezte, semmit sem tudott az elnök terveiről, viszont sarkos véleménye van arról, milyen következményekkel jár majd a távozás. „Nagyon remélem, hogy ezek után mindenki az úszásra tud majd koncentrálni végre. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy

Gyárfás Tamás lemondása önmagában nem fogja megoldani azokat a valós problémákat, melyekről eddig is szó volt, illetve amelyekről még szó sem esett a nyilvánosság előtt.

Ezért még nagyon sokat kell dolgoznunk” – mondta Cseh László anélkül, hogy további részletekbe bocsátkozott volna.

Gyárfás Tamás bukása

Tudta? Gazda Albert már tegnap megírta, hogy itt a vég. ˆ„Ez a pasas, aki első ránézésre életében nem rettent meg semmitől, és maximális magabiztossággal intézte ügyeit, hirtelen csapdába zuhant, és képtelen kikecmeregni belőle” – fogalmazott munkatársunk. Itt olvasható az egész cikk.

Hogy mindezek után ő mivel lenne elégedett? „Számomra az hozna megnyugvást, ha végre le tudnánk ülni az úszótársakkal, és össze tudnánk írni minden olyan egyéni gondot, amely akadályozza a felkészülést, versenyzést” – felelte a sportoló. Azt is elmondta: bár sokan épp ma utaztak el a windsori rövidpályás világbajnokságra, idén bőven lesz még lehetőség asztalhoz ülni és sorra venni a panaszokat.

Gyárfás lemondásának technikai következményeiről Cseh László annyit mondott, hogy az elnökségnek most el kell majd kezdenie a közgyűlés előkészítését, amely majd ezt követően jogosult dönteni az új elnök személyéről.

„Köszönöm”

Gyárfás Tamás szerdán az MTI szerkesztőségét az alábbiak szó szerinti közlésére kérte:

„Köszönöm. 1993-ban lettem az úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA-világbajnokság megrendezése jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mielőbbi közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban.”

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár el is fogadta a lemondást, és hozzátette, hogy hazánk a távozó sportvezető sokéves szakmai tapasztalatát kamatoztatni szeretné a nemzetközi sportdiplomáciában – azaz jó eséllyel máris megvan Gyárfás új helye.

Hosszú Katinka és Gyurta Dániel is megkönnyebbülten reagált minderre. Érdekesség az ügyben, hogy a Nemzeti Sport már ma reggel sokat sejtető címlappal jelent meg, azt írta: ketyeg az óra. Tóth Ákos korábbi szövetségi kapitány szerint az lenne a tisztességes, ha az elnökség is lemondana.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.