Cseh László nem dönthetett Kiss László sorsáról

Szilágyi László

2016. április 7., csütörtök 14:21, frissítve: csütörtök 16:00

Az úszószövetség elnökségi tagja, Cseh László nem kapott meghívót a Kiss László sorsáról döntő ülésre. Hosszú Katinka nem nyilatkozik Kiss László ügyében.

Cseh László saját Facebook-oldalán tudatta a világgal, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem vett részt az úszószövetség szerdai elnökségi ülésén. A grémium a jelenlegi úszókapitány, az 1960-as években csoportosan elkövetett szexuális erőszak miatt elítélt Kiss László sorsáról határozott.

A világbajnok úszó bejegyzése: „A Magyar Úszó Szövetség vezetősége 2016. 04. 06-án megbeszélést tartott, erre meghívót nem kaptam, ezért tévesek azok a sajtóban megjelent információk, hogy részt vettem volna a megbeszélésen.”

Cseh Lászlót telefonon érte utol az MNO. Arra a kérdésre, hogy ha meghívót kap az elnökségi ülésre, vajon támogatja-e Kiss Lászlót, így válaszolt: „Jó kérdés, nem tudom. De elképzelhető, hogy később lesz mondandóm az ügyben…”

Hosszú Katinka nem nyilatkozik

A jelenlegi legjobb magyar úszónő, Hosszú Katinka jelenleg az Egyesült Államokban készül. Az MNO megkérdezte a versenyző kommunikációs stábját, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Hosszú nem kíván megnyilvánulni a Kiss László-ügyben.

Petíció Kiss László és Gyárfás Tamás távozásáért

„Elismerem Kiss László úszósportért tett érdemeit, de felháborítónak találom, hogy a csoportosan elkövetett szexuális erőszakos bűncselekménye után minden következmények nélkül dolgozhat a magyar úszósportban” – mondta portálunknak Szinovszki Léna, aki aláírásgyűjtést indított Kiss László és Gyárfás Tamás lemondásáért. A petíció értelmi szerzője korábban maga is úszott, „hirtelen felindulásból” rakta ki a petíciót, véleménye szerint erre nem is lett volna szükség, ha Kiss önként lemond a tisztségéről. Ha ez megtörtént volna a múltban, akkor ilyen kínos ügy nem kerülhetett volna nyilvánosságra.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Petíciók.hu idézi a Magyar Úszó Szövetség szerdai állásfoglalását: „Akik a magyar sportban, ezen belül a honi úszó életben tevékenykednek, mindannyian hallottak arról, hogy Kiss Lászlóval szemben 55 évvel ezelőtt milyen ítélet született.”

Ezért követeli Szinovszki, hogy Kiss László és Gyárfás Tamás mondjon le tisztségéről. Eddig több mint kétezer ember írta alá a petíciót.

Összefoglaljuk, mik a botrányos ügy főbb fejleményei:

  • Bár Kiss Lászlóról uszodai berkekben állítólag sokan tudták, hogy nemi erőszak miatt ült börtönben évtizedekkel ezelőtt, a Privátkopó.hu és a Fullánk.com kedden olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyekben részletezik a bűncselekmény elkövetését.
  • Az 1962. február 17-én kihirdetett ítélet indokolása szerint a Ferencvárosi TC három tehetséges úszója – L. László, V. Lajos és a 21 éves Kiss László – 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel, akinek megtetszett V. Lajos. Két nappal később L. a lányt V. – a sportuszoda területén lévő – lakásába csalta azzal, hogy ő is ott lakik, és megmutatja neki az ingatlant – írták, hozzátéve: a férfi csókolózni próbált a nővel, majd tiltakozására kijelentette, közösülni fog vele, és addig nem engedi ki a lakásból, amíg az meg nem történik. Dulakodni kezdtek, ekkor megérkezett V. Lajos és Kiss László, akiket L. László beengedett. A három sportoló együttes erővel megtámadta a fiatal lányt, az ágyra lökték, majd mindhárman erőszakosan közösültek vele.
  • Kiss Lászlót tettéért első fokon öt év, másodfokon három év letöltendőt kapott, a nagyfai fegyintézetben töltötte büntetését. Érdekes módon azonban jóval előbb kijöhetett. Az MNO információja szerint Kiss egy, a politikával jó kapcsolatot ápoló pártfogónak köszönhette, hogy a kiszabott három év helyett egy év nyolc hónap után szabadult. A Fullánk.com abban az időben ismert olimpikonról ír, aki segített Kissnek a korábbi szabadulásban.
  • Kedden Kiss a Nolnak azt nyilatkozta, soha nem tudott túllépni a történteken, a magyar úszósport azonban igen, és mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltotta el attól, hogy gyerekekkel foglalkozzon, kapott egy új esélyt.
  • Gyárfás Tamás szerda reggel a TV2 Mokka című adásában megvédte a szövetségi kapitányt. Elmondta, hogy nem ítéli el Kisst, aki élt az élettől kapott új eséllyel, és magas szinten bizonyított edzőként és szövetségi kapitányként. Ezt a véleményt osztotta a magyar úszószövetség is, mely szerda délelőtt ült össze Kiss László ügyében, és döntött arról, hogy Kiss folytathatja kapitányként.
  • Szerda délutánra rendkívüli ülést hívott össze Százhalombatta képviselő-testülete is, amely arról volt hivatott dönteni, hogy alpolgármester maradhat-e a városban Kiss László.
  • Közben szerdán tüntetést is meghirdettek a Facebookon: április 16-án a Hősök terén rendezik, célja, hogy Kiss Lászlót lemondásra bírják.
  • Az úszószövetség nem engedi el a kezét, de lehet, hogy ez még kevés lesz a túléléshez. G. Fodor üzent.
  • Felemásan nyilatkozott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke Kiss László régi-új nemierőszak-ügyéről az ATV Egyenes beszéd című műsorának szerda esti adásában.
  • Információnk szerint a Magyar Olimpiai Bizottság a héten nem foglal állást az úszókapitányt érintő kérdésben.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.