Csernoviczki gigászi csatában védte meg Eb-címét

2014. április 24., csütörtök 17:20, frissítve: péntek 12:14

A montpellier-i cselgáncs Európa-bajnokság nyitó napján a női 48 kg-ban Csernoviczki Éva négyből négy meccset nyert, a döntőben hátrányból fordítva legyőzte a házigazdák nagy reménységét, s önmaga második, a sportág 17. magyar Eb-aranyérmét szerezte.

Dél-Franciaországban, a montpellier-i cselgáncs-Eb nyitónapján öt versenyzőnk volt érdekelt, és hárman sajnos gyorsan búcsúztak. A férfi 66 kg-ban Zámbori Bence és Hagyó Gábor a harminckettő, a női 57 kg-ban Szabó Katinka a tizenhat között kapott ki az első mérkőzésén. A női 57 kg-ban a vb- és Eb-bronzéremmel is rendelkező Karakas Hedvig a nyolc közé jutásért intésekkel verte román Loredana Ohait, utána azonban a papírforma alapján a létező legkeményebb ellenféllel került szembe. Az első helyen kiemelt, s a világranglistán második német Miryam Roper előtte az első mérkőzését ipponnal nyolc másodperc alatt nyerte meg. Karakas – aki a világranglistán jelenleg a 15. – 1:41-ig húzta ki ellene. Versenyzőnk a vigaszágon javítási lehetőséget kapott, de itt is erős riválisba botlott, a világranglistán kilencedik portugál Telma Monteiróba, aki négyszeres Európa-bajnok, s háromszoros vb-ezüstérmes. Monteiro jukóval nyert, így ő mérkőzhetett a bronzéremért, Karakas Hedvig a hetedik helyen zárt.

Csernoviczki Éva
Csernoviczki Éva
Fotó: Europress/AFP

Számunkra a talán leginkább várt súlycsoportban, a női 48 kg-ban mindenképpen Csernoviczki Éva számított a favoritnak, hiszen olimpiai bronzérmesünk címvédőként lépett tatamira, s ugyan a világranglistán csak a nyolcadik, Európából senki sem előzi meg. A tatabányai versenyző idei egyetlen megméretésén, februárban a párizsi Grand Slam-tornán kellemetlen meglepetésre már az első meccsén kiesett, ezúttal viszont, élve a kiemelésből is fakadó jó sorsolásával, két magabiztos győzelemmel kezdett: a lengyel Ewa Konieczny, majd a spanyol Julia Pena Figueroa ellen is ipponnal nyert. Így bejutott a legjobb négy közé, ahol a világranglistán 18., az európain 8. orosz Krisztina Rumjancevát is legyőzte – intésekkel –, így este az aranyéremért léphetett tatamira.

Csernoviczki ellenfele a döntőben a francia Amandine Buchard volt, aki a világranglistán a 28., az európai a 13., de hatalmas tehetség. Még csak 18 éves, ám már tavaly Grand Prix-versenyt nyert, az említett idei párizsi Grand Slam-tornán pedig bronzérmet szerzett. Most Csernoviczki ellen is vezetést szerzett vazarival, de versenyzőnk ezt egalizálta, majd a hosszabbításban intéssel megnyerte a döntőt. Így megvédte az Eb-címét, s egyúttal a magyar cselgáncssport 17. Eb-aranyát szerezte.

Csernoviczki Éva
Csernoviczki Éva
Fotó: Europress/AFP

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.