Milliárdokat tesz egyik zsebből a másikba az állam

2016. május 26., csütörtök 15:55, frissítve: csütörtök 17:07

Az áfa növeli 49 milliárd forintra a 2017-es budapesti vizes vb költségeit, de Fürjes Balázs ígéri, nem drágul már a rendezés. A kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos szilveszterkor már a világszinten top tízes uszodában koccintana munkatársaival, a megnyitót márciusra ígérik.

A mexikói Guadalajara visszalépése után 2017-re ölünkbe pottyant egy 49 milliárd forintos költségvetésű úszó-vb-rendezés, ami elképesztő tempóba kapcsolta a 28 ezer négyzetméteres, 5 ezer fix és további 10 ezer mobil lelátói férőhelyes Dagály úszóaréna ügyét. Egy éve tették le a létesítmény alapkövét, az érte felelős kormánybiztos pedig szilveszterkor már benne bontana pezsgőt. Korábban arról cikkezett a sajtó, hogy folyamatosan drágul a gigantikus „úszóstadion” építése.

Mennyi az annyi?

„Egyetlen forinttal sem nőtt a költség a beruházás megkezdése óta, az uszoda esetében nettó 21,4 milliárd forintról beszélünk” – tette egyértelművé Fürjes Balázs kormánybiztos a találgatásokkal kapcsolatban csütörtök reggel a Digi Sport televízió stúdiójában. A beruházásban a 49 milliárd forintos összegben szerepel körülbelül 10 milliárdnyi áfa, ami ennyivel azonnal csökkenti is a költségeket 39 milliárdra, hisz a pénzt az állam egyik kezével kifizeti, a vállalkozóktól pedig forgalmi adó formájában a másikkal vissza is veszi. A 21,4 milliárd és 39 milliárd forint közti különbség olyan fejlesztések fedezete, amelyekre Fürjes szerint a világbajnokság nélkül is szükség lett volna: útfelújítások, közlekedésfejlesztés, árvízvédelem.

Egyre nagyobb a költségvetési dagály
A 2017-es vizes vb költségei az Átlátszó.hu számításai alapján lassan elérik a 90 milliárd forintot. Ám a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. lapunknak adott válaszában tagadta mindezt. Szabados Gábor sportközgazdász szerint az elmúlt időszakban tapasztalt hatalmas költségnövekedések nagyon rossz érzéseket szülnek.

Azért azt nem felejtjük el: Gyárfás Tamás szervezőbizottsági társelnök egy 2015. márciusi, az RTL Klubnak adott nyilatkozatában 85 millió dollárra (akkori árfolyamon 24,7 milliárd forint) becsülte a világbajnokság teljes költségét.

Igazán nagy beruházás, de a jövő még nem kezdődött el

A Kossuth tértől egy sétányon – és kerékpárúton – lehet majd megközelíteni az élményközpontot, és az uszoda környéke, a Népfürdő utca is teljesen átalakul. Az öt medence a nagy esemény után is marad, úgy építik meg őket, hogy az oldalfalaik és alsó részeik tolhatók, illetve emelhetők lesznek, így a nagyközönség hobbicéljainak ugyanúgy otthonai lesznek, mint az új budapesti generáció úszásoktatásának. Ezenkívül edző- és versenybázisa is lesz a komplexum a hazai úszó- és vízilabdasportnak.

Számok, léptékek, felelősök
  • 10 darab 10 emeletes panelháznak felel meg az uszoda teljes mérete.
  • 1 Szabadság hídnyi és 2 lánchídnyi acélt és vasat öntöttek bele eddig.
  • Az eddig belekerült betonnal 15 darab 50 méteres medencét tudnának megtölteni.
  • A benne lévő elektromos kábelek hosszával Budapest és Belgrád összeköthető volna.
  • A szervezőbizottság: Seszták Miklós (elnök), Gyárfás Tamás (társelnök), Pintér Sándor, Szijjártó Péter, Varga Mihály, Balog Zoltán, Tarlós István, Fürjes Balázs, Szántó Éva.

Fürjes a jövőbeni fenntartással kapcsolatban azt mondja, erre akkor kell visszatérni, ha valóban működni kezd, de előrebocsátja, úgy képzeli el a jövőt, mint a Fradi-stadion jelenét, amely minimum nullszaldós. Kiemelte, az uszoda nem tünteti el az utóbbi években nyereségesen működő Dagály strandfürdőt, sőt az ígéretek szerint annak a felújítására is sor kerül most; azon dolgoznak Fürjes szerint, hogy a felújítás során minél rövidebb időre kelljen bezárni. Jó esély van rá, hogy a mostani strandszezon teljes lesz a nagyközönség számára. Ha minden készen lesz, egységes üzemeltetésbe kerül a Dagály strandfürdő és az úszókomplexum.

Korábban szó volt arról, hogy az aréna teteje nyitható lesz, de kiindulva a Komjádi uszoda tapasztalataiból – negyvenegy év során mindössze egyszer nyitották ki felülről – erről a megoldásról lemondtak.

A Dagály úszóaréna jelenleg szerkezetkész, február óta már a 2400 tonnás tető is rajta van. Az első világcsúcsot fel is állíthatja, ha időre teljesen készen lesz, sosem építettek fel még ilyen rövid idő alatt vizes-vb-létesítményt.

Fürjes Balázs nagy vágyát, a szilveszteri koccintást már márciusban próbaverseny követheti a nagymedencében. A parlament 97 százalékos támogatást tett mögé, és Fürjes szerint gördülékenynek mondható Tarlós István kormányoldali főpolgármester, valamint Tóth József angyalföldi szocialista polgármester együttműködése.

A 10 ezres mobil lelátóhelyet úgy tervezték meg, hogy elbontásuk után p+r parkoló építhető a helyükre. Fürjes a 2024-es olimpiai pályázat felelőseként arról is beszélt: mivel az építési technológiák néhány év alatt is hatalmasat fejlődnek, nem lesz kár ideiglenesen visszabontani a komplexumot a mobil lelátó oldalán.

A vb nyitóünnepsége 2017. július 14-én lesz a Várkert Bazár előtti dunai partszakaszon. Az úszószámokat az uszodában rendezik, a nyílt vízi számokat a korábbi fertőzések ellenére Balatonfüreden, az óriás-toronyugrást – bár korábban szó volt a lánchídi helyszínről is – a Batthyány téri alsó rakparton felépített, látványos minilétesítményben, a vízilabdaversenyek pedig a Komjádiban és a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában lesznek. A szinkronúszás és a záróünnepség helyszíne a Városligeti-tó lesz. Ha már póló: a jövő évre már le van kötve a világszinten top tízes arénában még egy rangos esemény, a vízilabda-BL hatos döntője.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.