Debrecen világversenyt nyert Szocsiban

Fábik Tibor

2014. február 19., szerda 13:45, frissítve: szombat 21:23

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség igazság szerint már korábban jelezte, hogy Debrecennek szándékozik adni a 2016-os junior műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság rendezését, de az illetékesek most mondták ki a döntő szót a Szocsiban zajló téli olimpián.

Debrecen rendezheti a 2016-os junior műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságot – tudatta Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke, a város polgármestere Facebook-oldalán. A sportvezető az elmúlt napokban Szocsiban tárgyalt a nemzetközi szövetség (ISU) illetékeseivel, a megbeszélések eredményre vezettek, és megszületett a megállapodás. A világversenyt a Főnix-csarnokban bonyolítják le, a tervezett időpontja 2016. március 14–20. Kósa Lajos abban is megállapodott az ISU vezetőivel, hogy a 2015-ös szinkronkorcsolya-világbajnokságnak Budapest ad otthont.

Jelena Radionova
A nőknél a junior vb-címvédő az orosz Jelena Ragyionova, aki tavaly honfitársát, Julija Lipnyickaját előzte meg. S utóbbi most Szocsiban az egyik aranyesélyes!
Fotó: Europress/AFP

A MOKSZ még tavaly márciusban határozott arról, hogy debreceni helyszínnel pályázatot nyújt be a 2016-os junior műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság rendezési jogának elnyerésére. Az ISU előzetesen már döntött arról, hogy támogatja a magyar pályázatot, de a végső szót most mondták ki Szocsiban. Kósa Lajos elutazása előtt úgy nyilatkozott, szinte biztos benne, hogy a nemzetközi szövetség vezetői nem gondolják meg magukat. Debrecen nemzetközi repülőtérrel rendelkezik, 2016-ra már két állandó fedett jégpályája lesz a városnak, és jól vizsgázott a 2013-as rövidpályás gyorskorcsolya vb-n is, kiváló jeget biztosított – emelte ki Kósa Lajos.

A cívisváros a Debreceni Sportcentrum közreműködésével eddig húsz világversenynek lehetett házigazdája. 2014-ben újabb kettő csatlakozik a sorhoz: először a március 14–16. közötti ritmikus gimnasztika világkupa, míg december 7–17. között a magyar–horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíne lesz Debrecen.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.