Délszláv óriásölők

Ballai Attila

2012. április 9., hétfő 09:43, frissítve: hétfő 15:11

Miután a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata szombaton, Veszprémben 31-23-ra verte a román Oltchim Valceát, és története során másodszor jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, Görbicz Anita máris kijelentette: bár a fináléban a norvég Larvikot látná szívesebben ellenfélnek, a montenegrói Buducsnoszt Podgorica fog oda bejutni. Így is történt, hiszen a délszlávok vasárnap 23-13-as diadallal, kettős győzelemmel ejtették ki a címvédőt. Úgyhogy több okból is érdemes megnézni, kik ezek a délszláv óriásölők.
A Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata 2009 után másodszor jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. Bővebben>>>

A Buducsnoszt nem is évek, évtizedek óta hiába ábrándozott a BL, illetve elődje, a BEK döntőjéről. A négy közé korábban ugyan hétszer is bekerült (a nagy Jugoszlávia idején még Titograd település csapataként), ám onnan tovább egyszer sem vezetett az útja, egészen mostanáig. Kontinentális serleget azonban már nyert a klub – és erre valószínűleg Győrben emlékeznek a legtisztábban. Az EHF-kupa 2006-os fináléjának első felvonásán ugyanis az ETO 25-25-ös döntetlent ért el Podgoricán, a visszavágóra már városszerte megtették az ünnepi előkészületeket, dísztribünt ácsoltak a főtéren, csakhogy a montenegróiak 26-23-ra győztek Győrben, és hazavitték a trófeát.

Azon a keserves meccsen a vendégek jobbszélsője, Jovanka Radicsvics hat gólt vágott; ha az idén ismét megteszi, az örömünkre szolgál majd, ugyanis most már az ETO-t erősíti. Szombati érdeklődésünkre meg is jegyezte: tőle jöhet akárki a döntőben, a Buducsnoszt is, ha így játszik az ETO, nincs, aki megállítsa.

A Podgorica azért bizonyára igen eltökélt kísérletet tesz majd rá. Ennek már az előcsatározások során jelét adta, a 16-os főtáblán és a középdöntőben 12-ből 11 mérkőzését megnyerte, ama egyetlen alkalommal is tét nélkül, tartalékosan kapott ki, az igazi erődemonstrációt pedig akkor mutatta be, amikor az Oltchim Valcea otthonában 34-24-re tarolt. A BL-góllövőlistát vezető Görbicz Anita mögött Katarina Bulatovics és Bojana Popovics feszít a dobogón, utóbbi valószínűleg még mindig a földkerekség leghatékonyabb női kézilabdázója. Már a 2000-es Európa-bajnokságon megismerhettük, később a dán Slagelse és Viborg színeiben teljesedett ki a pályafutása, mostanra azonban hazatért, hogy a Buducsnosztnak, a Buducsnoszttal is elhódítsa a BL-serleget. Ugyanez a cél vezette a szintén dán élklubokat megjárt, a finálé idejére már a 36. életévét is betöltő Maja Szavicsot. Mellettük sorjáznak a további délszláv klasszisok vagy inkább harcosok – több szerb mellett horvát és macedón légióst is felvonultatnak –, valamint a német válogatott kapus, Clara Woltering. Ha csak a vasárnapi, Larvik feletti 23-13-at vesszük, az ő erényeiről már szinte mindent elmondtunk.

Ezért aztán az ETO–Buducsnoszt párharc arra az elméleti fizikai kérdésre is választ adhat: mi történik, ha egy megállíthatatlan erő és egy megrendíthetetlen tárgy találkozik?

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.