Dopping: akinél tű lesz az olimpián, az országból is repül

2016. április 29., péntek 19:33, frissítve: szombat 12:43

1500 doppingellenőrzés vár a magyar olimpikonokra a riói játékok előtt, de bárki megbukhat sportolói biológiai útlevele miatt is, amelyből az ugrásszerű testi változások egy része egyértelműen kiderül. Tiszeker Ágnesnél, az antidoppingcsoport vezetőjénél jártunk sajtóbeszélgetésen 98 nappal az olimpia előtt, aki közölte, új sportegészségügyi tudományos labor nyílik a Testnevelési Egyetemen.

A riói olimpia előtt ideje megismerkednünk a szigorodó dopping-szabályváltozásokkal. Ki máshoz fordulhatnánk, mint Tiszeker Ágneshez, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjéhez, aki a szigorításokon kívül a magyar sportolókra is váró, az ellenőrzésben bekövetkező újításokról is szólt egy pénteken tartott sajtóbeszélgetésen, de kendőzetlenül tudatta: a sportolói gépezet furfangja bizony előrébb jár az ellenőröknél.

Tiszeker Ágnes kiemelte, hogy korábban létrejött a sportolói biológiai útlevél, amelyben a sportolók szteroidparaméterét, vérparaméterét, növekedésihormon-szintjét vezetik, és amellyel részben most már akkor is megbuktathatók sportolók, ha rendszeresen negatív mintát adnak, hiszen adataik ugrásszerű változása mindent elárul. Szerinte a legegyértelműbben a szteroidváltozásokból lehet következtetni doppingolásra – ezzel bukott le a közelmúltban a kajakozó Dudás Miklós, aki egy óvatlanul bevett spanyolországi táplálékkiegészítőt hibáztat –, a növekedési hormonok szintje azonban még nem igazán ismert kotta a WADA szakemberei előtt sem. Talán majd most, márciustól ugyanis egy új tesztrendszer (GH–2000 Biomarker) lépett életbe. Tiszeker kis kitérővel azért figyelmeztet, hogy az ellenőrizhetetlen összetételű táplálékkiegészítőkre még a hobbisportolók is gyanakodjanak.

A tűt érdemes otthon hagyni

– A sportolóknak az olimpia előtt végig kell hallgatniuk engem – jelzi Tiszeker doktor. – Már hatvan kvótás meg is tette ezt. Emellett kapnak egy 100 oldalas kiadványt a tiltólistás szerekről és a rájuk vonatkozó változások összefoglalójáról. Újítás, hogy ezen az olimpián már senki nem használhat injekciós tűt, akinek nincsen rá komoly egészségi indoka, a vénás injekció pedig tilos – teszi egyértelművé az eddig megszabott határokat Tiszeker Ágnes, hozzátéve, hogy az olimpiai falu megnyitásától a záróünnepség végéig senki nem is birtokolhat injekciós tűt, hacsak nem orvos. Ellenkező esetben még Brazíliából is kitiltják az illetőt.

A Magyar Antidopping Csoport az idén 1500 mintavételt végez, ebbe beletartozik a vér- és a vizeletvizsgálat, valamint a biológiai útlevél áttekintése is. A mintákat – a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően – tíz évig kell lefagyasztva megőrizni, de mivel a MACS-nak 500 minta tárolására van kapacitása – korábban egyetlenegyre sem volt –, a negatív mintákat rövid időn belül megsemmisítik, hacsak az érintett sportoló nem kéri ennek ellenkezőjét.

Brazília doppinglaborja veszélyben

Az antidoppingcsoport vezetője a sajtóbeszélgetésen kitért rá: természetesen a MACS-ot is ellenőrzik, méghozzá a WADA – vagyis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség –, és vizsgát is kell tenni, különben elveszik Tiszekerék doppingvizsgáló jogosultságát. Így járt a közelmúltban feltárt, államilag „dotált” doppinglaborok miatt Oroszország, amely azzal bűnhődött, hogy ma már Anglia doppingellenőrei kötelező jelleggel átvették a „hatalmat” (nem végezheti munkáját egyetlen orosz ellenőr sem), sőt Moszkva „lazáskodása” odáig terjedt, hogy elvettek tőle két világversenyt – egy atlétikai junior-vb-t és a nemzetközi gyaloglóversenyt –, és Rióban nem versenyezhetnek orosz atléták sem.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kína is hasonló cipőben jár: a négy hónapos irodabezáráson kívül hat úszót csíptek fülön. Az éles szeműek azért kapcsolhatnak: Kína nemrég még olimpiát rendezett (2008), a pekingi laborban analizálták az olimpia alatt vett mintákat. Portugália, Spanyolország és Mexikó laborbezárással megúszhatja, de Brazíliára is rájár a rúd: a kormányválság miatt számos törvény meghozatalával késlekednek, és ha az olimpiai láng megérkezéséig nem lesz rend, bizony az olimpiára bezárják a brazíliai WADA-irodát is, és Montrealba fognak repülni a levett minták, ahol viszont három napon belül minden kétséget kizáró eredmény kell.

Mi nem kell hogy féljünk, a WADA Magyarországon nem létesített labort, és nem is tervez, elég neki a 34 laboratórium.

Tiszeker azért elbüszkélkedett a magyar ellenőrök munkájával: úgy véli, még az is lehet, hogy egy egész sportág ellenőrzését megkapják az olimpián, de ez még a jövő zenéje.

Meldonium – a „szívgyógyszer”

Tiszeker a legdivatosabb „lebukószerről”, a meldoniumról is szólt, amelynek kiszűrése jelenleg is iszonyatosan nagy terhet ró a doppingellenőrökre, hiszen a világ egyik felében legális táplálékkiegészítő. Marija Sarapova is ezzel a szerrel bukott le januárban.

– 170 pozitív esetet regisztráltak a meldonium használata kapcsán, amely csak január 1-jén lett tiltólistás, de sokak szervezetéből az ellenőrzésig nem ürült. A meldonium tiltott, teljesítménynövelő hormonkészítmény, de számos országban szívgyógyszerként használják az ezt tartalmazó, Lettországban gyártott Mildronate-et. Szerencsére egyetlen magyarországi mintavételnél sem találkoztak ezzel a szerrel az ellenőrök – említette Tiszeker Ágnes.

A sportolóknak könnyítést jelent, hogy már csak egyféle holléti regisztrációs rendszerbe kell feltölteniük az olimpiáig hátralévő programjukat, ez pedig az ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System).

Hosszú Katinka vágya teljesül

Tiszeker örömmel számolt be arról, hogy a Testnevelési Egyetemen komoly sportegészségügyi-táplálkozástudományi labort nyitnak – mintha valami ilyesmit, a sportegészségügyi tudományos hátteret hiányolta volna az év elején Hosszú Katinka Magyarországon az uszodai öltözőkulcs helyett.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.