Eb-döntőben a magyar lányok, jöhetnek a hollandok

Tuser Krisztián

2016. január 21., csütörtök 19:22, frissítve: csütörtök 19:39

A belgrádi női vízilabda-Európa-bajnokság elődöntőjében a Bíró Attila vezette magyar válogatott 10–5-re legyőzte Olaszország csapatát, így pénteken Hollandiával meccsel a győzelemért és az olimpiai kvótáért.

Kitűnő védekezéssel nyitott a magyar válogatott, Gangl Edina sorban kapkodta le az olasz lövéseket. Eközben Keszthelyi Rita és Kisteleki Hanna is szép gólt lőtt, nem is maradt el az olasz időkérés. Ennek eredményeképpen összejött a szépítés (2–1).

Ha lemaradt a mérkőzésről...
...itt találja percről percre tudósításunkat.

A második negyed elején folytatódott a Gangl-parádé, amit támadásban Illés Anna koronázott meg, ugyanis egymás után kétszer is betalált, miközben az olaszok sorban hagyták ki az emberelőnyös helyzeteiket. Végül egy akciót sikerült góllal befejezni, de maradt a kétgólos előny. Bujka Barbara is letette a névjegyét, mire jött az olasz válasz, akik értékesíteni tudták az emberelőnyüket (5–3).

A nagyszünetet követően Keszthelyi próbálkozását még hatástalanították a taljánok, de Czigány Dóra hatalmas lövésével szemben már tehetetlenek voltak. Az olaszok hiába kerültek kétszer is emberelőnybe, egyszerűen nem tudtak fogást találni védekezésünkön. Ha esetleg sikerült, akkor pedig Gangl Edina állta útját próbálkozásaiknak. A negyed vége előtt gyors egymásutánban két gólt is szereztünk, előbb Keszthelyi, majd Illés volt eredményes. Huszonnégy perc után már öttel mentünk (8–3).

Az utolsó nyolc percben már csak arra figyeltünk, hogy ne jöjjenek közelebb az olaszok. Két gólt így is be tudtunk rámolni az ellenfél kapujába, míg számukra csak a kozmetikázásra futotta (10–5).

Hollandia válogatottja lesz az ellenfelünk az Eb-döntőben, tőlük a torna első meccsén kikaptunk. Itt az idő a visszavágásra!

Az Európa-bajnokságról csak a győztes lehet ott Rióban, míg a többiek a márciusi hollandiai kvalifikációs tornán tudnak kvótához jutni, ahol négy indulási jogot osztanak ki. Lányaink az elődöntőbe jutással azt már elérték, hogy ott lehessenek Hollandiában.

Értékelések

„Nagyon boldogok vagyunk! Mindenki rákoncentrált a meccsre, és mindegyik negyedhez úgy álltunk oda, mintha 0-0 lenne az eredmény. Bízom benne, hogy holnap is sikerül így játszani”

– értékelte a mérkőzést az M4 Sportnak Kisteleki Hanna.

„Én nem gondoltam volna, hogy ilyen simán nyerünk. Nagyon jól védekeztünk, örülök, hogy a hollandokkal játsszuk a döntőt”

– mondta a mérkőzés magyar hőse, Gangl Edina.

„Nagyon egységesek voltunk ma. A védekezés talán még soha nem volt ilyen jó. Egy olasz csapatot megverni mindig nagyon jó érzés, így fogunk hozzáállni a hollandokhoz is”

– válaszolta riporteri kérdésre Bujka Barbara.

„Szuperlatívuszokban beszélhetünk a védekezésről, nagy gratuláció jár a lányoknak! Kibírtuk az emberhátrány okozta nyomást, fokozatosan vettük el az olaszok kedvét a játéktól. Mentálisan erősek vagyunk, de a lényeg pénteken jön”

– utalt a Hollandiával vívandó Eb-döntőre a válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila.

Eredmény:
Magyarország–Olaszország 10–5 (2–1, 3–2, 3–0, 2–2)
gólszerzők: Illés 3, Kesztelyi, Bujka, Kisteleki H. 2-2, Cigány 1, illetve Garibotti 2, Radicchi, Emmolo, Bianconi 1-1

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.