Edzőtábor szánhúzással és hófúvással

Radványi Benedek

Radványi Benedek

2011. december 23., péntek 13:34

Egészen extrém megoldást választott csapatépítő tréningként Jacques Borlée, az olimpiára készülő belga 4x400 méteres futóváltó edzője. Öt napot töltöttek szó szerint a semmi közepén, az izlandi jégmezőkön, ahol 80 kilométeren keresztül húzták szánjukat.

Az olimpiai váltóba kerülésért kilencen küzdenek, rajtuk, edzőjükön és egy tapasztalt túravezetőn kívül egy belga tévéstáb és a BBC egyik újságírója kísérte el a csapatot. A váltó három tagja, akik a pekingi olimpiára is készültek, átéltek már hasonlót: négy éve a belga hadseregnél töltöttek el három napot. Most síléc és síbot segítségével haladtak, gyakorlatilag sífutóként, azzal a kiegészítéssel, hogy mindegyikük egy harminc kilós szánt húzott maga után.

A Langjökull gleccseren vezető túra során volt, hogy hófúvásban kellett sátrat állítania a társaságnak, megtörtént, hogy arra kellett figyelni, nehogy gleccserszakadékba essenek, máskor egy teljes napig sátrukba kényszerültek, mivel a rossz idő miatt nem lehetett továbbindulni. Jártak 1300 méter magasan, éjszakáztak mínusz 15 fokban, szenvedtek nem egy vízhólyagtól, s olykor akkora ködben is haladtak, hogy csak GPS segítségével tudták, mi a helyes irány.

Alain Hubert, a túravezető szerint a fizikai felkészültség az alapja egy ilyen vállalkozásnak, ám ami igazán számít, az a mentális jelenlét. „Ha már elindultál, végig kell menni, hiszen csak egy úton lehet célba érni, nincs másik kijárat vagy visszatérési lehetőség” – állítja. Amellett, hogy a társaság gyönyörű természeti látnivalókkal gazdagodott, fontosabb, hogy a túra összerázta a csapatot. Jacques Borlée tudta, az ilyen extrém, küzdelmes helyzetek válthatják ki azt, hogy a futók bármit megtegyenek a másikért, hiszen ilyen körülmények között csak egymásra számíthatnak. Az itt összeszedett lelki erőre szükség lesz a 4x400-as váltóban a londoni olimpián is. Az edző állítja, azért tették meg ezt a túrát, hogy fejben is felkészültek legyenek.

A 2008-as olimpián ötödik helyen végzett a négyfős csapat, akik között ott volt az edző két ikerfia is, Kevin és Jonathan Borlée. (Előbbit nemrég az év belga sportolójának választották, miután egyéniben 400 méteren bronzérmet szerzett a degui világbajnokságon.) Ők, valamint a szintén pekingi résztvevő Arnaud Ghislain most is tagjai annak a kilenc sprinternek, akik közül a londoni indulók kikerülnek majd.

Jonathan Borlée szerint nagyon nehéz öt napot éltek át, de az élmények összehozták a társaságot, aminek következtében az olimpián is jó eredményt érhetnek el.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.