Ég a ház a női tőrözőknél!

2014. január 26., vasárnap 13:45, frissítve: vasárnap 13:53

„Ideje megkongatni a vészharangot” – írja a Magyar Vívó Szövetség honlapja szűkszavú tudósításában a női tőrözők szombati válogatójáról, utalva arra, hogy csupán tizennyolc versenyző lépett pástra. Mohamed Aida második gyermekét várja, s nagy kérdés, hogy lesz-e így ütőképes magyar csapat a világversenyekre?!

Egykor rettegtek a magyar tőrtől

Az olimpiákon 1936-ban és 1948-ban Elek Ilona, 1964-ben Rejtő Ildikó, 1976-ban Tordasi Ildikó nyerte meg a női tőr egyéni versenyszámot, s 1964-ben csapatunk is a dobogó legfelső fokára állhatott Rejtő, Marosi Paula, Juhász Katalin, Ágoston Judit, Dömölky Lídia összeállításban. A szakág emellett további hat ezüstöt és öt bronzot hozott az ötkarikás játékokról, de a legutóbbi medál már meglehetősen régi keltezésű: 1988-ban harmadikként zárt a Jánosi Zsuzsa, Kovács Edit, Stefanek Gertrúd, Szőcs Zsuzsanna, Tuschák Katalin felállású, egy évvel korábban vb-t nyert együttes. Női tőrben arany azóta sem termett számunkra a világbajnokságokon, de Mohamed Aida és Knapek Edina a dobogóra azért többször odaért: előbbi egy ezüstöt és öt bronzot, utóbbi két bronzot szerzett. Mohamed a 2004-es olimpián negyedikként, Knapek a 2008-ason ötödikként zárt, s elévülhetetlen érdemeik vannak abban, hogy csapatunk 2007-ben Európa-bajnok lett, s még tavaly a zágrábi Eb-n is megszerezte a bronzérmet.

Akár segélykiáltás is lehetne a tőröző Knapek Edinától
Akár segélykiáltás is lehetne a tőröző Knapek Edinától

Ám Mohamed Aida márciusban már 38 éves lesz, és jelenleg második gyermekét várja (1993-ban volt vb-ezüstérmes!), az ugyancsak édesanya Knapek Edina is túl van a 36-on, az Eb-bronzérmes  együttes két másik tagja pedig a harmincon: a korábbi egyéni Európa-bajnok Varga Gabriella 31, Varga Katalin 33 éves.  A négyes fogat tavaly az Eb-t követő budapesti világbajnokságon nem jutott a nyolc közé, 10. lett, és Mohamed kiesésével tovább gyengültek a pozícióink. Az egyéni világranglistán Mohamed még a 17., Knapek a 21., Varga Katalin a 31., Varga Gabriella a 33., utánuk azonban hatalmas az űr. A vívástól eltávolodni látszó Kreiss Fanny a 109., több honfitársunk pedig nincs is a 150-ben.

Elfogytak a versenyzők

A 2010-es ifjúsági olimpián bronzérmes Lupkovics Dóra 20 évesen egyelőre nem tudott betörni a felnőtt mezőnybe, s a tavaly kadét vb-aranyat szerző Schmél Viktóriától sem várhatjuk, hogy 17 évesen megváltja a világot. A legnagyobb problémát azonban az jelenti – amiért a vészharangot meg kell kongatni –, hogy a versenyzők „elfogytak”, így itthon edzőpartnerek sincsenek. S az, hogy a szombati válogatón, amelyet egyébként Varga Katalin nyert meg, összesen tizennyolcan léptek pástra, sajnos nem meglepő azután, hogy tavaly decemberben az országos bajnokságon is csupán harmincan mérették meg magukat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.