Görbicz Anitával kevesebb a magyar válogatott

2018. március 22., csütörtök 20:18, frissítve: péntek 07:26

Megannyi boldog és szomorú emlék ugrik be az embernek Görbicz Anitáról, a világ egykori legjobb kézilabdázójáról, aki a tavaly decemberi vesztes németországi nyolcaddöntő után, 15 évnyi válogatottság után többé nem húz címeres mezt. Csütörtökön Győrben méltó körülmények között búcsúztatta el a közönség a magyar–holland Eb-selejtező előtt, 13-as számú mezét visszavonultatták.

 
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

Ott van például a 2012-es belgrádi Európa-bajnoki bronzmeccs: a hosszabbításos krimit 41-38-ra nyerte Szerbia ellen Magyarország. Karl Erik Böhn nyakában ünnepelt Görbicz, aki hat góllal zárt – leukémiában két évre rá elhunyt trénert imádták játékosai. Talán ez a legszebb Eb-emléke az irányítónak, a 2004-es hazai rendezésű kontinensviadalon ugyanis hiába lettünk harmadikok, ő végig tudása alatt játszott, az elődöntőben meg úgy kikaptunk a norvégoktól, hogy még talán most is nyögjük.

Nem úgy első felnőtt világversenyén, 2003-ban a világbajnokságon. Olyan világklasszisok közé kellett beférkőznie, mint Radulovics Bojana, Kulcsár Anita vagy Farkas Ágnes. Mégis befért, 20 évesen is, mi több a torna all star csapatába választották. Sírva fogadta a hírt a franciák elleni döntő hosszabbításában, amelyet sokgólos előnyről buktunk el.

Ezután még háromszor lett a vb legjobb irányítója (2005, 2007, 2013), „jobbra nézek, balra adom” gólpasszai mellett védjegyévé váltak a csavart és a talpról elengedett lövések. Az olimpiákkal balszerencsés volt, a BL-döntőkkel kevésbé: három trófeát is a magasba emelhetett. Szökőévente születik olyan tehetségű játékos, mint ő, és ha a cigarettát nem is tudta letenni a játék mellett sem, büszke lehet egészen egyedi eredménysorára, Eb, vb-bronzaira, gólkirályi címeire.

A hollandok elleni selejtezőn a megfiatalított magyar csapat bátran játszott, az első félidőben Hornyák és Tomori játszott nagy kedvvel (11-10). Szabó Laura és Puhalák Szidónia először húzhatott címeres mezt, utóbbi góllal ünnepelt. A hajrában Tomori Zsuzsa újra súlyos térdsérülést szenvedett, megismétlődött a 2015-ös rémálom. A vége 18-19 Hollandiának.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.