Egy Nagy László-nyival lett gyengébb a kéziválogatott

2018. január 18., csütörtök 11:11, frissítve: csütörtök 11:28

Sima, szoros, sima – három vereséggel búcsúzott a horvátországi férfikézi-Eb-től a magyar válogatott.

Digisport TV stúdiójában Tomori Győző, a Dabas edzője értékelt csütörtök reggel. „Csalódásnak nem szabad felfogni” – kezdte az NB I-es csapat szakvezetője. Szerinte baj, hogy a hosszabb távú felkészülést segítő Európa-bajnokságból a kieséssel elmaradt három további mérkőzés, de inkább a pozitívumokat kell keresni, mint a dánok elleni első 40 és a spanyolokkal szembeni majdnem 60 perc.

„A védekezésünk az első két mérkőzésen nagyon tetszett” – mondta azok után, hogy Dániától például 32 gólt kaptunk.

Az természetesen igaz, hogy sok fiatalnak adott lehetőséget Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány, de nem is nagyon tehetett mást, azokhoz nyúlt, akik a legjobbak. Tomori Ligetvári Patrikot, Bartók Donátot és Fekete Dávidot külön méltatta.

Az edző nehezen válaszolt arra a felvetésre, hogy a magyar kézilabdasport elhanyagolta-e a szélsőjátékosok képzését – ebben van a legnagyobb a lemaradásunk az öreg kontinenshez képest –, szerinte csak arról van szó, hogy

nem volt olyan kiugróan tehetséges fiatal, aki az Iváncsik testvérek szintjére tudott volna kerülni.

A cseh meccsre visszatérve szerinte lelkiállapotbeli különbség volt a két csapat között, Csehország előtte az olimpiai bajnok Dániát meg tudta verni, míg a magyar válogatott peches vereségen volt túl. Hogy a két együttes állománya közül melyik az erősebb? Állítja, tízből nyolcszor megvernénk a cseheket. Csak most nem vertük meg.

A kudarc legfőbb okaként Tomori Nagy László hiányát jelölte meg, akinek a vezérszerepét nem tudta átvenni senki, a sokat hibázó Lékai Máté és Császár Gábor sem.

Szerinte egyáltalán nem negatív, hogy Vranjes a válogatott mellett a Veszprémnek is az edzője, testközelből láthatja nap mint nap a legjobb magyarokat. Ehhez persze az kell, hogy több magyar szerepelhessen az NB I-ben és kevesebb légiós.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.