Egy orosz kizárás miatt Olasz Anna indulhat Rióban

MNO

2016. július 25., hétfő 17:10, frissítve: szerda 09:32

Olasz Anna is indulhat a riói olimpián – tájékoztatott Gyárfás Tamás.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) – amelynek Gyárfás az alelnöke – szabad kártyát adott a magyar versenyzőnek, aki így rajthoz állhat a 10 kilométeres nyílt vízi viadalon.

A sportoló a tavalyi kazanyi világbajnokságon a tizenegyedik helyen ért célba, éppen a Londonban olimpiai bajnok Risztov Éva mögött, aki így kvótát szerzett. Egy országból azonban csak egy úszó juthatott akkor indulási joghoz.

A döntés hátterében a hétvégi NOB-határozat áll, melynek értelmében egyetlen olyan orosz sportoló sem indulhat Rióban, akinek valaha doppingügye volt. Márpedig a kazanyi vb hatodik helyezettje, Anasztaszja Krapivina ebbe a körbe tartozik egy 2013-as vétség okán. Őt emiatt kivették a mezőnyből, így a Kazanyban a kvótáról épp egy hellyel lemaradó, tizenegyedik Olasz léphet előre.

Olasz Anna részvételével 37 fősre nőtt az olimpiai úszóválogatott, a magyar olimpiai csapat pedig 160 fős lett.

Irány az edzőtábor!

„Feküdtem az ágyban, hogy aludjak kicsit, amikor hívott Gege [edzője, Gellért Gábor], hogy mehetek Rióba. Onnantól nem volt többé alvás. Elsőre nem akartam elhinni, és mivel még nem volt információnk a döntés hátteréről, bele sem akartam élni magam, amíg nincs százszázalékos megerősítés. Most viszont úgy néz ki, már van. Azt azonban aligha mondhatom, hogy már fel is dolgoztam az örömöt” – mondta Olasz Anna.

„Magaslati edzőtáborba vonulunk, azonnal. Anna nem pihent, de természetesen nem azzal a habitussal edzett, mintha olimpiára készülne. Nyugodtan úszogattunk, a júliusi, kanadai világkupák jegyében, hogy ott az összetettben esetleg az első három közé kerülhessen Anna. Most nagyon örülünk, bár el kell mondjam, rettenetesen fájt mindkettőnknek, hogy tavaly nyáron nem sikerült. A kazanyi vb utáni első három hónapban Anna megroppant annyira, hogy pszichológushoz kellett járnia, és hát egy olimpiára mégiscsak úgy illik készülni, hogy azzal kelsz és fekszel. Most abban reménykedem, fel lehet hozni olyan állapotba, hogy helytállhasson Rióban. Ezért két teljes hetet fogunk magaslaton dolgozni, és gyakorlatilag onnan lejőve mennénk azonnal ki, mert ez a munka élettankönyvek szerint három-öt napon belül még jótékony hatással van a sportolóra” – fejtegette a versenyző edzője, egyben a nyílt vízi szövetségi kapitány, Gellért Gábor.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.