Egyedi magyar expedíció indul a Mount Everestre

2016. november 10., csütörtök 12:14, frissítve: csütörtök 16:11

Klein Dávid és Suhajda Szilárd megcélozza a Mount Everestet 2017 márciusában. Furcsa kis csapat csatlakozik hozzájuk.

Zárt körű budapesti sajtóreggelin jelentették be a hírt csütörtökön: Klein Dávid és Suhajda Szilárd 2017 márciusában nekivág a Himalájának. A cél a Mount Everest csúcsa, 8848 méter. Ez eddig nagyjából 170 embernek sikerült oxigénpalack nélkül, magyarnak még soha. Klein járt a legközelebb még 2014-ben, akkor 150 méterre a csúcstól kellett visszafordulnia a lassú haladás miatt. Ennek elkerülésére most kifejezetten nagy hangsúlyt fektet majd a felkészülés során, plusz még egy fontos különbség lesz a korábbi próbálkozáshoz képest. A csúcstámadás előtti tábort 8000 méter környékén tervezik kialakítani, nem 8300 méter magasan, ott ugyanis már nem lehet aktívan pihenni, míg a hegymászó szerint 8000-en talán még jobb lehetőség van rá. Meglátjuk, mély alvás bizonyosan nem lesz belőle.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd többször is mászott már együtt, baráti kapocs alakult ki közöttük, ami az idei K2-expedíció idején vált még szorosabbá. Ugyan nem sikerült megmászniuk a világ talán legveszélyesebb hegyét, de már Pakisztánban arról beszélgettek, hogy megcéloznák a Csomolungmát. Kérdésünkre Klein elmondta, hogy akár júniusig is maradhatnak a déli alaptáborban, és várhatnak a megfelelő időjárási ablakra, ugyanis ezúttal nem függenek más expedíciók serpáitól, kinti utazási irodától, szabadon dönthetnek arról, mikorra tervezik a csúcstámadást és az akklimatizációs köröket. Utóbbi kapcsán biztos, hogy lesz legalább egy olyan akklimatizációs kör, ahol „beszúrnak” majd 8000 méter fölé.

A kétfős csapattal indul útnak egy népesebb magyar társaság, színész, sportoló, énekes is velük tart a Himalájába. Többek között Vastag Csaba (énekes), Szalay Balázs (ralis), Bunkoczi László (ralis) és Száraz Dénes (színész) is csatlakozik, de ők az alaptáborig mennek, a környéken túráznak, feljebb már nem próbálkoznak. Az expedíció tálalását és utókezelését minden eddiginél alaposabban megszervezték: Máté Bence fotós naptárat készít majd a helyszíni fotókból, Géczy Dávid dokumentumfilmet forgat a magyarok próbálkozásáról, Kleint pedig felkérték, hogy írjon könyvet, ha hazatértek. Az indulás előtti utolsó sajtótájékoztatót egy hűtőházban tartják majd –20 fokon.

Klein nyolcszor járt már a hegyen, mint mondja, felemelő és tragikus élményekkel is gazdagodott, utóbbival minden bizonnyal barátja, Várkonyi László 2010-es halálára gondolt. Azóta egyedül mászott, nehezen heverte ki a balesetet. Utolsó, 2014-es próbálkozásakor azt mondta, két év múlva visszatér, végül három lett belőle.

Suhajda Szilárd a Pilisben melegít az expedícióra, mint portálunknak elmondta, a Prédikálószékre hétszer fut fel, majd ereszkedik egy szuszra, ez nagyjából 3300 méteres szintkülönbség, amivel már lehet tesztelni az állóképességet. Télen a Tátrát és az Alpokot veszik célba, ott folytatják a felkészülést.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Klein Dávid korábban négy nyolcezrest is megmászott, közte a bitang nehéz Annapurnát, a Cso Ojut és a Manaszlut is, míg Suhajda a Broad Peakre kapaszkodott fel eddig.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.