Egygólos előnyt szerzett a Ferencváros + Képek

PR

2012. május 6., vasárnap 20:41, frissítve: hétfő 09:35

A Ferencváros vasárnap 31–30-ra legyőzte a dán Viborg csapatát a női kézilabda KEK-döntő Dabason rendezett első felvonásán, így egygólos előnyt szerzett a jövő vasárnapi visszavágóra.

A mezőny legeredményesebbje Rikke Erhardsen Skov volt 9 góllal, míg a magyaroknál Szucsánszki Zita és Tomori Zsuzsanna talált legtöbbször, hatszor a hálóba. A magyar együttes története ötödik KEK-fináléjában 1978 és 2011 után harmadszor nyerheti meg a sorozatot, amennyiben a dániai meccsen sikerül megőriznie minimális előnyét.

KEK-döntő, 1. mérkőzés:
FTC-Rail Cargo Hungaria–Viborg (dán) 31–30 (14–12)

Dabas, 2500 néző, v.: Joanna Brehmer (lengyel), Agnieszka Skowronek (lengyel)
gólszerzők: Szucsánszki 6, Tomori 6, Zivkovic 5, Szamoránsky P. 5, Zácsik 5, Kovacsicz 3, Szarka 1, illetve Skov 9, Frafjord 5, Fisker 4, Jurack 3, Gulldén 3, Althaus 3, Ahlm 2, Chebbah 1
hétméteres: 5/5, illetve 4/3
kiállítások: 10 perc, illetve 6 perc

Nyilatkozatok:

Elek Gábor, az FTC vezetőedzője:
„Fantasztikus hangulatú mérkőzést játszottunk. Nagyon sajnálom az első tíz és az utolsó öt percet. Több volt ebben a meccsben onnantól, hogy az első félidő végén már mi vezettünk. Ahhoz, hogy kint versenyben maradjunk, jobb helyzetkihasználásra lesz szükség.”

Liss Kristensen, a Viborg vezetőedzője:
„A kézilabda fantasztikus propagandája volt ez a meccs, amelyen a világ hat legjobb csapata közül kettő játszott egymással.”

Tomori Zsuzsanna, az FTC átlövője:
„Az egyik szemem sír, a másik nevet, de az mindenképpen pozitív, hogy vissza tudtunk jönni, de nem értem, hogy azok után, hogy megvertük egész Oroszországot, miként kezdhettük így a meccset. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő hét alatt összeszedjük magunkat. Dániában a pokol vár ránk.”

Rikke Erhardsen Skov, a Viborg átlövője:
„Hihetetlen jó volt a hangulat, nagyon szoros lett a meccs, és örömteli, hogy csak minimális különbséggel kaptunk ki.”

Már 30 perccel a kezdés előtt zsúfolásig megtelt a dabasi sportcsarnok, s a hangulatot csak fokozta a csapatok bevonulása, ekkor valóságos hangorkán tört ki az arénában, illetve zöld-fehér zászlóerdő és az állóhelyi részen a szurkolók feje felett kifeszített óriási drapéria fogadta Elek Gábor vezetőedző tanítványait.

Ugyan a dánok első támadása rögtön góllal zárult, de ezt követően a csapatok rendkívül idegesen játszottak, technikai hibák, illetve pontatlan lövések jellemezték a meccset. Tomori átlövésgólja sem nyugtatta meg a magyar bajnokságban döntős Ferencvárost, a dánok viszont eközben „bemelegedtek”, és sorra eredményesen fejezték be a támadásokat – Abramovics nem sokat találkozott a labdával a kapuban.

A 10. percben a címvédő hazaiak még mindig csak két gólnál jártak, az északi rivális pedig már hatnál... Elek időkérése és Zácsik első találata aztán meghozta a várt fordulatot, 2–7 után támadásban feljavult a zöld-fehér gárda, s így megkezdte a felzárkózást. A játékrész feléhez érve már csak kétgólos (7–9) volt a vendégek előnye, akik ráadásul érezhetően elbizonytalanodtak, többször lépéshiba miatt vesztették el a labdát, illetve ekkor már Abramovics is megfogott egy-két lövést fontos pillanatokban.

Amikor egyre csökkent a két csapat közti különbség, a dánok is időt kértek, de ez sem segített rajtuk, mert a 20. percben, 10–10-nél a magyarok utolérték őket a csapatkapitány Szucsánszki találatával. A vezetést azonban ismét a dánok szerezték meg, ráadásul emberhátrányba is került a Ferencváros, de Abramovics védésének köszönhetően a két perc alatt nem esett gól, sőt, Szucsánszki újabb találata ismét egyenlő állást teremtett (11–11).

Fotó: MTI


Ugyan ismét emberelőnybe került a Viborg Szamoránsky Piroska kiállításával, de az ekkorra már magabiztossá váló Abramovics újra bravúrosan védett, majd egy gyors ellentámadásból Kovacsicz emberhátrányban szerezte meg azt a gólt, amivel először vezetett a magyar gárda. A dánok teljesen kiestek a ritmusból, hetest hibáztak, illetve Abramovics ziccereket fogott meg, ráadásul Szamoránsky ejtésével 13–11-re elhúzott a Ferencváros, amely végül 14–12-re vezetett a szünetben.

A folytatásban 17–16-ig felváltva estek a gólok, aztán a kapusok percei következtek, mígnem a 38. percben Zácsik talált be ismét, igaz, azonnal jött a dán válasz. Aztán az irányító Szucsánszki és a beállós Szamoránsky remeklésével háromgólosra hízott a különbség (21–18). Ezt követően megvolt az esély, hogy meglépjen a Ferencváros, de Szucsánszki és Szarka betörésénél is védett Pedersen, igaz, a hazaiaknál Abramovics sem engedte, hogy kettőnél közelebb férkőzzön a Viborg, így 15 perccel a vége előtt 22–20 volt az állás.

Fotó: MTI


Az utolsó negyedórát Szucsánszki szépségdíjas, alulról elengedett bombája vezette fel, de minden hazai gólra érkezett válasz (25–23). A hajrára kissé megzavarodtak a dánok, gyors leindítási kísérleteik pontatlan passzokkal fejeződtek be, eközben Tomori egymás után két betörésből talált kapuba, azaz először vezetett négy góllal az FTC (27–23). Ezt követően ez a négygólos különbség megszilárdult (30–26), de a dánok emberhátrányban is gólt lőve feljöttek 30–28-ra. Elek Gábor időkérése sem segített, a hazai csapat idegesen játszott az utolsó percekben, így csak egy góllal, 31–30-ra nyert.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.