Egyik legjobbja nélkül tette le az esküt az olimpiai csapat

Radványi Benedek

Radványi Benedek

2018. január 22., hétfő 13:15, frissítve: szerda 10:35

„Megtörténhet bármi, hogyha hagyod” – ezt üzente a február 9-én kezdődő téli olimpiára és a március 9-én rajtoló paralimpiára utazó sportolóknak Kulcsár Krisztián MOB-elnök, kívánva, hogy a rengeteg befektetett munka meghozza a gyümölcsét. A versenyzők hétfőn a budapesti MOM Kulturális Központban tették le az esküt, megfogadva többek között a versenyek alatt gondolkodásukat és tetteiket az olimpiai mozgalom szellemisége fogja áthatni, és büszkén képviselik majd hazájukat.

Ám ahogyan az alpesi sízők (akik esetében még nem dőlt el a pontos névsor) és egyik sífutónk (Szőcs Emőke), úgy a tíz rövid pályás gyorskorcsolyázó közül egyvalaki, az egyéniben és váltóban is Eb-ezüstérmes Liu Shaoang Ádó sem volt ott a színpadon.

– Milánóban van jelenleg, kisebb technikai probléma akadt a korcsolyájával

– „mentette ki” öccsét Liu Shaolin Sándor. – Minden időt arra szán, hogy új korcsolyát tudjon csináltatni. Egy amerikai férfi munkája van benne egyébként, aki pont Milánóban nyaral, így megragadtuk a lehetőséget. Kirepült, de rövidesen jön is vissza – mondta a Magyar Nemzetnek Shaoangról világbajnok bátyja, aki azt is hozzátette: sajnálja, hogy Ádó nem volt mellette ezen az alkalmon, amely szerinte a négy évvel ezelőttinél még szervezettebb volt.

 
Liu Shaoang edzés közben a fővárosi Gyakorló Jégcsarnokban 2018. január 10-én
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Nagyobb gond tehát nincsen Liu Shaoanggal. Hamarosan egyébként újabb utazás jön, hiszen a rövid pályás gyorskorcsolyázók már január 27-én elrepülnek Koreába. Igaz, az olimpiai falu megnyitásáig Szöulban edzenek.

Az eseményen az X-Faktor-győztes Oláh Gergő énekelt két számot, de Áder János köztársasági elnök is tiszteletét tette.

„A hó és a jég könnyen megtréfálja az embert. Kit így, kit úgy”

– mondta beszéde elején, majd felidézte: a magyar olimpiai érmek átlagéletkora több mint 67 év. Miként az elmúlt hónapokban megannyian, ő is kifejezte bizalmát az iránt, hogy rövid pályás gyorskorcsolyázóink révén idén ismét lesz dobogós helyezésünk.

A téli olimpián induló magyarok

Alpesi sí: Hozmann Szonja, illetve Kékesi Márton vagy Samsal Dalibor vagy Nagy Bence

Gyorskorcsolya: Nagy Konrád

Műkorcsolya: Tóth Ivett

Rövid pályás gyorskorcsolya: Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea és Kónya Zsófia, illetve Burján Csaba, Knoch Viktor, Oláh Bence, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor

Sífutás: Szőcs Emőke, Kónya Ádám

A paralimpián a látássérült alpesi síző Balogh Zsolt és a guide-ja, Bocsi Bence, valamint Lőrincz Krisztina, ülő-sífutó és biatlonista indulhat.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.