Egyik legjobbja nélkül tette le az esküt az olimpiai csapat

2018. január 22., hétfő 13:15, frissítve: szerda 10:35

„Megtörténhet bármi, hogyha hagyod” – ezt üzente a február 9-én kezdődő téli olimpiára és a március 9-én rajtoló paralimpiára utazó sportolóknak Kulcsár Krisztián MOB-elnök, kívánva, hogy a rengeteg befektetett munka meghozza a gyümölcsét. A versenyzők hétfőn a budapesti MOM Kulturális Központban tették le az esküt, megfogadva többek között a versenyek alatt gondolkodásukat és tetteiket az olimpiai mozgalom szellemisége fogja áthatni, és büszkén képviselik majd hazájukat.

Ám ahogyan az alpesi sízők (akik esetében még nem dőlt el a pontos névsor) és egyik sífutónk (Szőcs Emőke), úgy a tíz rövid pályás gyorskorcsolyázó közül egyvalaki, az egyéniben és váltóban is Eb-ezüstérmes Liu Shaoang Ádó sem volt ott a színpadon.

– Milánóban van jelenleg, kisebb technikai probléma akadt a korcsolyájával

– „mentette ki” öccsét Liu Shaolin Sándor. – Minden időt arra szán, hogy új korcsolyát tudjon csináltatni. Egy amerikai férfi munkája van benne egyébként, aki pont Milánóban nyaral, így megragadtuk a lehetőséget. Kirepült, de rövidesen jön is vissza – mondta a Magyar Nemzetnek Shaoangról világbajnok bátyja, aki azt is hozzátette: sajnálja, hogy Ádó nem volt mellette ezen az alkalmon, amely szerinte a négy évvel ezelőttinél még szervezettebb volt.

 
Liu Shaoang edzés közben a fővárosi Gyakorló Jégcsarnokban 2018. január 10-én
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Nagyobb gond tehát nincsen Liu Shaoanggal. Hamarosan egyébként újabb utazás jön, hiszen a rövid pályás gyorskorcsolyázók már január 27-én elrepülnek Koreába. Igaz, az olimpiai falu megnyitásáig Szöulban edzenek.

Az eseményen az X-Faktor-győztes Oláh Gergő énekelt két számot, de Áder János köztársasági elnök is tiszteletét tette.

„A hó és a jég könnyen megtréfálja az embert. Kit így, kit úgy”

– mondta beszéde elején, majd felidézte: a magyar olimpiai érmek átlagéletkora több mint 67 év. Miként az elmúlt hónapokban megannyian, ő is kifejezte bizalmát az iránt, hogy rövid pályás gyorskorcsolyázóink révén idén ismét lesz dobogós helyezésünk.

A téli olimpián induló magyarok

Alpesi sí: Hozmann Szonja, illetve Kékesi Márton vagy Samsal Dalibor vagy Nagy Bence

Gyorskorcsolya: Nagy Konrád

Műkorcsolya: Tóth Ivett

Rövid pályás gyorskorcsolya: Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea és Kónya Zsófia, illetve Burján Csaba, Knoch Viktor, Oláh Bence, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor

Sífutás: Szőcs Emőke, Kónya Ádám

A paralimpián a látássérült alpesi síző Balogh Zsolt és a guide-ja, Bocsi Bence, valamint Lőrincz Krisztina, ülő-sífutó és biatlonista indulhat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.