Együttműködik a MOB, Győr és 9 sportági szövetség

TK

2012. május 7., hétfő 12:36

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), Győr városa és kilenc sportági szövetség a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) rendezési jogának elnyerése és sikeres lebonyolítása érdekében.

A hétfői ünnepségen Borkai Zsolt MOB-elnök – ezúttal a pályázó város polgármestereként – kifejtette: sikeres kandidálás esetén állami támogatásból mintegy 10-15 milliárd forintos fejlesztésre lesz szükség, és bár Győr az egyedüli jelentkező, ez nem jelent garanciát a rendezésre, mert az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) minőséget és biztosítékokat vár a szervezőktől.

A ceremónián a torna-, a kézilabda-, a röplabda-, az úszó-, az atlétikai, a tenisz-, a kosárlabda-, a kerékpár- és a cselgáncsszövetség elnöke látta el kézjegyével a megállapodást.

„Több mint egy éve dolgozunk ezen a pályázaton, és már a finisében járunk, most jött el az ideje, hogy a magyar részvétel szempontjából érdekelt kilenc sportág bekapcsolódjon a folyamatba – jelentette ki Borkai Zsolt. – Legalább négyezer, 14-18 éves sportoló érkezhet Győrbe öt év múlva, nem beszélve a tízezres nagyságrendű kíséretről, ezért fontos infrastrukturális fejlesztéseket tervezünk, csarnokokat, uszodákat, atlétikai pályákat építünk.”

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója hozzátette: Debrecen 2007-ben még sikertelenül pályázott az ifjúsági olimpia lebonyolítására, de most jó esély van arra, hogy sor kerüljön az első ötkarikás eseményre Magyarországon.

A 2017-es EYOF helyszínét decemberben jelentik be az EOC izraeli közgyűlésén.

Az 1991-ben életre hívott EYOF-ot kétévente rendezik meg, mintegy négyezer résztvevővel. Tavaly a törökországi Trabzonban a 36 magyar versenyző 4 sportágban 5 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzéremmel zárt, ezzel Magyarország a 49 országból a 6. lett az éremtáblázaton. Az eddigi legjobb szereplés a 2003-as, párizsi fesztiválhoz kötődik, ahol 14 aranyérmet nyertek a magyarok.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.