Elhunyt Sax Gyula

2014. január 28., kedd 22:13

Életének 62. évében, szívinfarktusban elhunyt Sax Gyula olimpiai bajnok, kétszeres kétszeres világbajnokjelölt sakknagymester.

Vasárnap az 1978-ban olimpiai bajnok magyar csapat három tagjától, Portisch Lajostól, Ribli Zoltántól és Adorján Andrástól kértem véleményt Rapport Richárd Wijk aan Zee-i teljesítményéről. Kicsit furdalt is a lelkiismeret, amiért Sax Gyulát nem kérdeztem. Sajnos, hiába hívtam volna, a kiváló taktikus már nem élt, a Magyar Sakkszövetség tájékoztatása szerint szombaton hunyt el. Úgy ment el, ahogy az elmúlt két évtizedben élt: visszavonultan, csöndes magányban. Olykor csapatbajnoki mérkőzéseken még játszott, de már évekkel ezelőtt kikerült a sakkvilág körforgásából. Pedig igazi csapatjátékos volt, az olimpiai győzelemhez például 12 játszmából elért 8,5 ponttal járult hozzá. A legnagyobbak közé tartozott, világbajnokjelölt véletlenül senkiből sem lesz, a nagy generáció óta ilyen magasságba a magyarok közül Lékó Péter és Polgár Judit jutott.

Az ő esetében is így igaz, hiányára akkor döbbenünk rá, amikor már nem él.

(Fotó: Kovács Milán)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.