Előkerült Gyurta Dániel egy vidéki versenyen

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2016. május 31., kedd 21:41

A májusi Európa-bajnokságot kihagyó Gyurta Dániel Kaposváron csobbant a hétvégén, és az ellenfelek megtévesztésére elvileg tökéletes időt úszott 200 m mellen. Az olimpián szerinte a döntő teljes mezőnye iszonyúan kis különbséggel fog teljesíteni. Nem titkolja, hogy szándékosan bujkál az ellenfelek elől, azonban abban is biztos, hogy mások is trükköznek, ezt látta az Eb-n is Londonban.

Szándékosan vagy sem, tovább folytatja az ellenfelek megtévesztését a rafinált Gyurta Dániel. Ismert, londoni olimpiai bajnok mellúszónk az olimpiai felkészülés patikai kimérése okán engedélyt kapott a honi úszószövetségtől, hogy ne induljon el a páratlan magyar sikert hozó májusi Eb-n, ellenben most előállt a farbával, Csontos Kristóf gyorsúszó társaságában rajtkőre állt a kaposvári Csík Ferenc-emlékversenyen. Némi magyarázatként el kell mondani: Gyurta Csontossal edz azért, hogy modellezni tudják a versenyszituációt, Csontos egy kicsivel gyorsabban tud haladni, mint a mellúszó.

Az időeredmény másodlagos volt, a 2 perc 12 másodperc nagyjából 5 szekundummal rosszabb, mint ami az olimpiai bajnoki címhez kellhet, ám nincs min aggódni Virth Balázs szerint:

„Ahhoz, hogy 2:12 alá menjünk, kicsivel erősebb kezdés kellett volna, de igazából edzésben vagyunk most, még nincs meg a versenyző gyorsaság-állóképessége a nagyobb iramhoz” – fogalmazott a Kapos.hu-nak Gyurta Dániel edzője, aki azt is elmondta, a kaposvári etapot megelőző napon az úszó egy 7 kilométeres edzést teljesített.

A kaposvári kapcsolatot megmagyarázandó Gyurta Dániel elmondta, Virth Balázs ebben a városban volt fiatal úszó, de ő is sokat versenyzett itt gyerekként, erősen kötődnek tehát ide. Szerinte is lassabban tempózott a táv első felén, mint ahogy az várható volt, de a felkészülésnek ebben a periódusában az időérzékelésnek még nem kell tökéletesnek lennie.

„A két hónap, ami hátravan, pontosan elég lesz arra, hogy még tovább javítsunk a dolgokon. A cél az, hogy pontosan abba a formába kerüljek Rióban, mint Londonban”

nyugtat meg mindenkit a rá jellemző magabiztossággal Gyurta, aki a hajrához szükséges frissességet csak az olimpiára ígéri, ilyenkor, edzésidőszakban ez nem elvárható.

London után, Rio előtt
Soha nem uralta még így Európát a magyar úszósport, de most már arccal előre: Eb-eredményességünket átszámítottuk olimpiai esélyekre. Rióban az Eb-aranyak töredékét szerezhetjük, Kapás Boglárka négy elsőségéből például valószínűleg egy sem marad – nála is ott az a bizonyos „Michael Phelps” Katie Ledecky személyében. Gyurta bujkál, Cseh előtt pedig titkolóznak a vetélytársak. RÉSZLETEK

Gyurta Dániel úgy látja, Rióban olyan sűrű lesz a mezőny, hogy nemcsak a dobogón, de még a döntő mezőnyén belül is rettentően kicsik a különbségek, nem szabad hátradőlni. Ha szétnézünk a férfiak 200 méteres mellúszó-világranglistáján, sokat elárul, hogy valóban hatan is tudnak a felkészülési időszakban 2 perc 9 másodpercen belül, sőt a tavalyi világbajnok Marco Koch 2.07:69-cel üzent Gyurtának – a mi úszónk egyéni rekordja a 2013-as vb óta 2.07:23, aminél szerinte is messze jobb kell majd az ötkarikás aranyhoz.

„Nagyon észnél kell lenni, különösen az utolsó kéthetes formába hozáskor, hogy pontosan azokra a napokra hegyezzem ki a csúcsteljesítményt, amelyekre kell. Tavaly hibáztunk ebben, még egyszer nem fogunk” – tette egyértelművé Gyurta, aki az Eb kihagyásáról azt is elmondta, három héttel vetette volna vissza az olimpiai felkészülésben.

A bujkálást pedig egyáltalán nem szégyelli:

„Nyilvánvaló, hogy a taktikám része, hogy lássam az ellenfeleket, ők viszont ne lássanak engem. Olimpia évében nem is feltétlenül szokás rajthoz állni az Eb-n, négy éve is azért neveztem, mert Debrecenben volt a verseny, és egyfajta kötelességünknek éreztük, hogy hazai közönség előtt rajthoz álljak.”

Ám szerinte mások is taktikáznak most, hisz az Európa-bajnokságon a legnagyobb riválisok sem mutattak meg mindent, a győztes idő 2.08:33 volt, és még csak nem is Marco Koché, a világranglista vezetőjéé.

Gyurta Dánielt egyébként nem véletlenül nem találjuk a rangsor élmezőnyében, nem úszott még idén mérvadó időeredményt, hivatalosan 2.10:84 az idei legjobbja, ezzel nyerte a győri országos bajnokságot, ennél 36-an tudtak jobbat a világon eddig 2016-ban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.