Élre állt a világranglistán Milák Kristóf

2018. március 28., szerda 19:48, frissítve: csütörtök 08:12

Rögtön a 120. országos úszóbajnokság első napján a sűrűjébe érkeztünk: világverseny-színvonalú megméretést ígért a 200 méteres férfi-pillangóúszás döntője, és az is lett, egymás ellen Milák Kristóf juniorvilágcsúcs-tartóval, Kenderesi Tamással, a táv olimpiai bronzérmesével és Cseh László exvilágbajnokkal, ötkarikás ezüstérmessel. Hármójuk gigantikus küzdelméből az érdi érettségiző Milák jött ki simán győztesen, méghozzá új juniorvilágcsúccsal (1:52,71), a felnőttvilágranglistán első idővel (az eddigi idénycsúcs 1:55,06 volt, egy bizonyos Chad le Closé), és már csak 1 századmásodpercre van Cseh László évtizedes Európa-rekordjától. Milák ezzel felült a szám trónjára, ahol tavaly óta Kenderesi foglalt helyet. Cseh amúgy 148. felnőtt-ob-érmét nyerte Milák és Kenderesi mögött.

– Nem gondoltam volna, hogy így sikerül. Tudtam, hogy magamhoz kell ragadni a kezdeményezést. Az utolsó 50 méteren már nem volt taktikázás, úsztam, ahogy tudtam. Erősnek kell lenni az egész távon, hogy elérjem azt az időt, amit az én esetemben beharangoznak. Én persze csak edzem

– utalt záró gondolatával arra, hogy Sós Csaba szövetségi kapitány a napokban lehetségesnek nevezte, hogy Milák világrekordot úszik az idén.

800 m gyorson az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka torokgyulladással, légzési nehézségekkel, mégis európai ranglistacsúccsal verte a korosztályos magyar rekordot repesztő Késely Ajnát. Kevéssel később Szilágyi Liliánát energikusan lehajrázva Kapás a 200 pillangót is megnyerte.

A férfi 100 hát aranyat Bernek Péter, a nőit – Hosszú Katinka „örököseként” – Burián Kata nyerte. 50 m gyorson Lobanovszkij Maxim letaszította a trónról Takács Krisztiánt – előzve a vb-n váltóbronzérmes Németh Nándort és Kozma Dominikot is. Lobanovszkijhoz hasonlóan ezüstérmest csinált a nők hasonló távján az eredetileg uszonyos úszó, abban is világcsúcstartó Senánszky Petra a tavalyi győztes Molnár Flórából. 100 férfi mellen Takács Tamás fejére került a frissen visszavonuló Gyurta Dániel koronája, a nőknél Sztankovics Anna váltja Vécsei Rékát. Férfi 1500 gyorson is őrség-, illetve generációváltás történt, Gyurta Gergelynek visszavágott a tavalyi legyőzésért az akkori ezüstérmes Kalmár Ákos. A címvédés így kizárólag Kapás Boglárkának sikerült a tavalyi bajnokok közül (800 méteres gyorsúszás).

Érdekes, hosszú évek után az idei debreceni az első országos bajnokság, amelyen nem áll rajtkövön aktív olimpiai bajnok.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.