Elrejtenék az olimpia gigászi költségvetését

MNO

2017. január 12., csütörtök 11:57, frissítve: csütörtök 17:30

Karácsony előtti ajándékként, december 23-án a magyar kormány elfogadta a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programot, amelynek lényege, hogy részben a budapesti olimpiai pályázatnak alárendelve 2017-ben megkezdődik tizenegy sportlétesítmény előkészítése. A magyar közlönyben megjelent határozat tizenegy fejlesztést emelt be a programba:

 • Budapest Xtrém Szabadidő park
 • Dunai Evezős Központ
 • Budapesti Atlétikai Stadion és szabadtéri pályák
 • Fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnok
 • Új Budapesti Teniszközpont
 • Új Budapesti Velodrom
 • Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ
 • Nemzeti Lovas Központ
 • Új jégcsarnok, uszoda és futókör
 • BOK Sportcsarnok – új B Csarnok
 • A Népliget jelenleg is sportolásra hasznosított területe

Fürjes Balázsnak, a kiemelt kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztosnak – aki egyben a létesítményfejlesztési program felügyelője is – az a feladata, hogy május 31-ig folytassák le a tervpályázatokat. Továbbá 2017. március végéig el kell készülnie egy jelentésnek, amely tartalmazza a kormány számára a fejlesztésekhez szükséges forrásigényeket, illetve a beruházások pontos ütemezését.

A költségekről jelen pillanatban annyit tudni, hogy 744,8 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány, továbbá azt, hogy kijelölték a beruházások helyszíneit. Ennek alapján a Portfólió úgy véli, hogy

194 milliárd forintba kerülne a tizenegy létesítmény megépítése.

A legdrágább az olimpia stadion lenne, amely kezdetben egy 60 ezer férőhelyes atlétikai létesítményként funkcionálna Észak-Csepelen, amit az olimpia után 10 ezer férőhelyesre lehetne visszabontani.

A portál kérdésekkel fordult a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjához (KKBK), ahonnan az a válasz érkezett, hogy csak a kormányhatározatban szereplő március 31-ei határidő után mondanak információkat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A gazdasági portál szerint a programnak két olvasata lehet:

 • az egyik, hogy a kormány az olimpiától függetlenül a következő években is jelentős összeget szánna sportinfrastruktúrára.
 • a másik, hogy az új programmal csökkentené a budapesti olimpia potenciális költségeit. Így, ha megvalósul a Kemény Ferenc Program, akkor a fejlesztések az olimpiától függetlenül is elkészülnek 2022-ig.

Kérdésükre a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. elárulta, hogy a friss kormányhatározat következtében változik az olimpia becsült költségvetése, hiszen a kérdéses tizenegy létesítmény kikerül belőle. Továbbá azt is jelezték, csak az olimpia miatt nem szükséges építeni egyetlen sportlétesítményt sem.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.