Ezt tépte szét Hosszú Katinka

B.M.L.

2016. január 11., hétfő 14:40, frissítve: hétfő 18:13

A Magyar Úszó Szövetség nyilvánosságra hozta azt a szerződéstervezetet, amelyet Hosszú Katinka január 6-án a sajtótájékoztatóján összetépett. Nos, nincs szó ebben arról, hogy ingyen a 2017-es világbajnokság arcának kell lenni az összegért cserébe, csak népszerűsítenie kell az úszást havi egy, előre egyeztetett alkalommal.

Egyszerre két dokumentumot is nyilvánosságra hozott a Magyar Úszó Szövetség. Egyrészt immár megtekinthető az a harminc másodperces film, amelyben a 2017-es budapesti világbajnokságot promotálják. Ebben kizárólag sportolók vállaltak szerepet, olyanok, mint Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Kormos Villő Európa-bajnoki bronzérmes műugró, valamint a magyar szinkronúszó-válogatott tagjai, akik valamennyien mindennemű ellenszolgáltatás nélkül vállalták a közreműködést. A film a jelenleg is zajló belgrádi vízilabda-Európa-bajnokságon is népszerűsíti a jövő évi eseményt.

A MÚSZ nyilvánosságra hozta azt a formaszerződést is, amelyet Hosszú Katinka a január 6-ai sajtótájékoztatón összetépett. Összesen kilenc úszó – Bernek Péter, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsa, Kapás Boglárka, Olasz Anna, Risztov Éva, Verrasztó Dávid – kapta ezt meg, benne más és más összegekkel.

Havonta egyszer kellett volna haknizni

Ebből egyértelműen kiderül, hogy a megállapodás nem igényli, hogy bármelyiküknek, így akár Hosszú Katinkának térítésmentesen vagy a felkészülésre szánt összeg fejében a Magyarországon zajló világbajnokság arcának kellene lennie. Az viszont tény, a MÚSZ ezért cserébe annyit kért a szerződő felektől, hogy előzetes egyeztetés után átlagban havi egy alkalommal vállaljanak szerepet az úszás népszerűsítésében, különös tekintettel a 2017. évi vb-re. Ám az a kikötések között szerepelt, hogy a szövetség semmiféle kereskedelmi célú reklámtevékenységre nem kötelezheti a sportolókat. Ugyanakkor az is benne szerepel, ha valamelyik szerződő sportolót dopping- vagy fegyelmi vétségen érik, akkor harminc napon belül a teljes összeget vissza kell utalniuk a szövetség számlájára.

Ezt tépte szét Hosszú Katinka
Ezt tépte szét Hosszú Katinka

Közlemény

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közleményt adott ki a Hosszú Katinka-ügyben, amely reagál Kiss László Nemzeti Sportnak adott interjújára. Az írást tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„A Magyar Olimpiai Bizottság örömmel és megnyugvással fogadta a hírt, hogy a legendás mesteredző, a MOB-alkalmazottként dolgozó Kiss László mégis folytatja szövetségi kapitányi munkáját, és pótolhatatlan szaktudásával, tapasztalatával továbbra is segíti a magyar úszók felkészítését a riói olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság bízik benne, hogy ez a pozitív fordulat csak az első lépés abba az irányba, hogy a Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult nem optimális helyzet a sportoló és a szövetség számára is megnyugtató módon rendeződjön.

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetése az ügy kipattanása óta azon dolgozik, együttműködésben az érintettekkel, hogy a lehető leghamarabb megszűnjön a feszültség, és konstruktív párbeszéd keretében sikerüljön megoldást találni. Meglepő és elgondolkodtató azonban, hogy ebben a feszültségektől nem mentes időszakban Kiss László Békét akarok című, a Nemzeti Sportnak adott interjújában minden alapot nélkülöző összeesküvés-elméleteket fogalmaz meg, ráadásul a munkáltatójával kapcsolatban.

Bár a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs oka magyarázkodni, azért a tényeket nem árt rögzíteni.

Hosszú Katinka első, december 22-ei évzáró sajtótájékoztatóján is hangsúlyoztuk, hogy a MOB ajtaja mindig minden olimpikon előtt nyitva áll, aki az olimpiai felkészülésével kapcsolatban sajtótájékoztatót kíván tartani. Ez történt december 22-én. Ráadásul a sajtótájékoztatót eredetileg december 15-e 10 órára szervezte Hosszú Katinka csapata, egy 13. kerületi helyszínre (Prémium Apartmanház-konferenciaterem), csak a MOB ünnepi díszgyűlése miatt elhalasztódott. A december 22-ei sajtótájékoztatóhoz a MOB csak a helyszínt biztosította, a szervezésében, a meghívotti lista összeállításában nem vett részt.

A második, január 6-ai sajtótájékoztatóhoz még ennyi köze sem volt a MOB-nak. Szabó Bence főtitkár, bár a szervezők nem hívták meg, a MÚSZ elnökének, Gyárfás Tamásnak a kifejezett kérésére megjelent a sajtótájékoztató végén, és elmondta álláspontját a kialakult helyzettel kapcsolatban. „A MOB tudja, hogy mindent meg kell tennie az ügy mihamarabbi nyugvópontra kerülése érdekében, ez mindannyiunk érdeke. Felelősségünknek érezzük, hogy elősegítsük a megegyezést Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség között. A NOB egyik jelmondata, az Athletes first jegyében a jövőben is megadunk minden támogatást Hosszú Katinka nyugodt és sikeres olimpiai felkészüléséhez, amennyiben a sportoló megfogalmazza, mire van szüksége. Olimpiai bajnokként azt tanácsolom Katinkának, hogy nyolc hónappal az olimpia előtt legyen kicsit önzőbb, és koncentráljon csak magára, a nyugodt és eredményes riói felkészülésére” – nyilatkozta Szabó Bence MOB-főtitkár akkor.

A MOB fontosnak tartja, hogy az egymásra mutogatás és a nyilatkozatcsata helyett az eredeti problémára és a megoldás lehető leggyorsabb megtalálására összpontosítson minden érintett. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt a közeljövőben közös találkozót kezdeményez Hosszú Katinkával és Gyárfás Tamással, abban bízva, hogy közvetítésével sikerül kibékíteni a feleket.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.