Debrecenben feltörhet az Olaj

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. április 26., csütörtök 05:30

Klubszinten 54 éve nem látott sikert könyvelt el a Szolnoki Olaj. A piros-feketék péntektől „hazai pályán” küzdhetnek az Eurochallenge Kupa megnyerésért.

Ideális döntést hoztunk – nyilatkozta néhány hete Nar Zanolin, a nemzetközi kosárszövetség (FIBA Europe) főtitkára amikor arról kérdezték, milyen hangulatra számít Debrecenben április végén. A döntéshozóknak három város közül kellett kiválasztaniuk az Eurochallange négyes döntőjének házigazdáját. Isztambult és Chalon-sur-Saone-t megelőzve végül Debrecen futott be, melynek Főnix-csarnoka bokszcímmeccs és jéghokivébé mellett korábban tornász Európa–bajnokságnak is helyt adott már.

Pénteken újra zsúfolásig telhet a Főnix-csarnok
Pénteken újra zsúfolásig telhet a Főnix-csarnok


Mielőtt bárki feltenné a kérdést, mit keres a Szolnoki Olaj kosárcsapata jó 130 kilométerre a jól megszokott tiszaligeti oroszlánbarlangtól, muszáj elmondanunk, hogy a szolnokiak csarnoka nem alkalmas nemzetközi mérkőzés megrendezésére. A hazai kosárélet ebben a helyzetben sem lankadt, inkább ment, látott és győzött.

Másodjára döntőznek itthon. A hazai férfi kosárlabda utolsó nemzetközi klubsikerét a Budapesti Honvéd érte el még 1954-ben. A Bajnokok Európa Kupájának (BEK) négyes döntőjében a Bánhegyi–Czinkán-féle csapat a Rákosi-rezsim legnagyobb dicsőségére bronzérmet szerzett a kontinens legjobbjai között. Férfi BEK négyes döntőt egyetlen alkalommal, 1986-ban rendeztek hazánkban, mégpedig Budapesten. A nők ezen a téren jobban állnak, hiszen a pécsi és a soproni lányok is többször átélhették már a Final Four izgalmait. Iványi Dalmáék ráadásul 2004-ben hazai pályán, több ezer őrjöngő mecsekaljai fanatikus előtt zsebelték be a bronzérmet.


Csakúgy mint Báder Mártonék, akik 17 meccset harcoltak végig az Euroliga és az Európa Kupa után a harmadik legerősebbnek számító nemzetközi sorozatban, hogy hatalmas meglepetésre, világraszóló sikert aratva bejussanak a négyes döntőbe. A háromszoros bajnok Olaj alig egy hete még a rájátszás negyeddöntőjében küzdött a Kecskemét ellen, sikerrel. Április 11-én a Tiszaligeti csarnokban sikerült begyűjteni a Magyar Kupa-aranyat is, így kedvező előjelekkel, kellő magabiztossággal készülhettek a fiúk a debreceni mérkőzésekre.

Bajnoki aranyak, kupagyőzelmek. A szolnoki kosárcsapatot 1959-ben alapították meg. Napjainkig három magyar bajnoki és négy kupaelsőséget sikerült megszereznie a piros-feketéknek, a legutóbb kupaaranyat éppen hazai pályán, néhány héttel ezelőtt az Atomerőművel szemben. Az Alföldi Olajbányász 1982-ben jutott fel először a legfelsőbb osztályba, majd néhány éves ingázást követően 1989-tól folyamatosan tagja az Nb I-nek. Két évvel később, nemzetközi klasszisokkal tűzdelve már bajnokságot ünnepelhetett a gárda, mely ezt követően kétszer hódította el az elsőségért járó aranyat. Legutóbb a 2010/2011-es évadban. A Szolnok első alkalommal jutott ilyen messzire nemzetközi porondon, így nem meglepő módon soha nem játszott még négyes döntőt egyik sorozatban sem.


Az Olaj a Pyrrintö Tampere (finn) ellen sikeresen megvívott selejtezővel jutott az Eurochallenge Kupa főtáblájára. Az első csoportmeccseken német, ciprusi és francia csapatokkal szemben vívta ki a továbbjutást az utolsó három mérkőzést sorozatban megnyerve. Az Elan Chalon (francia), a Telekom Baskets (német) és az Okapi Aalstar hármassal kiegészülve elképesztő izgalmak közepette verekedte a negyeddöntőbe magát a szolnoki alakulat. A teljes körbeverést követően a kétpontos győzelem is elegendő volt az utolsó hazai meccsen, így kosárkülönbséggel Trotterék csípték el a második továbbjutó helyet. A negyeddöntőben a BK Ventspils várta a magyar csapatot, melyet 2-1-es összesítéssel, hatalmas bravúrral sikerült két vállra fektetni.

Egy életem, egy halálom

A szolnoki csodát tovább lehet álmodni, az együttes edzője, Pór Péter legalábbis igen bizakodó a kérdésben. – Vannak fiataljaink, ugyanakkor olyan rutinos, nemzetközi tapasztalattal bíró játékosaink is, mint Báder Márton. Ezek a srácok már a hátuk mögött tudhatnak jó néhány nagy csatát, így kellő önbizalommal felvértezve vágnak majd neki az előttünk álló két meccsnek – fejtette ki érdeklődésünkre Debrecen felé zötyögve a vezetőedző.

A center Báder Márton rutinja aranyat érhet a Szolnoknak
A center Báder Márton rutinja aranyat érhet a Szolnoknak


A menetrendet illetően elmondta, szerda este egy edzés vár a játékosokra, csütörtökön pedig kettő. Pénteken pedig jöhet az első csata. Reménykedett benne, hogy a szolnoki fanatikusok hazai pályát varázsolnak majd a Főnix-csarnokba, de figyelmeztetett, a törököket is komoly tábor kíséri majd Debrecenbe. „Elmondtam a játékosoknak: lehet, hogy valakinek életében egyszer nyílik lehetősége ilyen presztízsű meccset vívni, így mindenkinek ki kell hoznia magából a legjobbat. A Főnix ugyan térben más, picivel nagyobb is, mint a tiszaligeti csarnok, éppen ezért a héten többször is lehetőséget biztosítottunk a játékosoknak, hogy megszokják a körülményeket. Nem szeretnék százalékot mondani esélyeinket illetően, a másik ágról viszont az oroszokat várom a döntőbe.”

Az ellenfelek. Az isztambuli Besiktas a világ egyik legerősebb bajnokságának negyedik helyét foglalja el, idén megnyerte a Török Kupát. A négyes döntőnek talán ők a legnagyobb esélyesei. A Ljuberci (orosz) hazájának bajnokságában a harmadik, a francia Chalon pedig a negyedik helyet foglalja el. Mindhárom pontvadászat jóval magasabban jegyzett, mint a magyar, így kijelenthetjük, nem a Szolnok lesz a Final Four legnagyobb esélyese. A hazai pálya azonban mindenképpen Horváthék mellett szól majd

A lazaság nekünk kamatozhat

Tóth Zoltán ügyvezető igazgatótól megtudtuk, pénteken 800-900 szolnoki szurkoló kelhet útra különvonattal, de sokan autókkal csatlakoznak majd hozzájuk. „Rengeteg szurkolóra számítok, úgy hallottam, hogy az ország minden pontjáról érkeznek majd a meccseinkre – adott bizakodó választ kérdésünkre Horváth Zoltán. A magyar válogatott játékos a nemzetközi rutint illetően abszolút egyetértett edzőjével, de hozzátette: a csapat hozzáállásával kiegyenlítheti az esetleges tudásbeli különbséget. A Besiktas-mérkőzéssel kapcsolatban elmondta, videón kielemezték a törökök játékát, ami alapján megállapítható, minőségi csapat ellen kell majd pályára lépni pénteken. – Nem gondolom, hogy a többi gárda sokkal jobb lenne nálunk, sőt a Besiktast elemezve kiderült, a sztárok hajlamosak a lazább játékra is. Néhányaknak közülük ez a négyes döntő nem akkora kihívás, mint nekünk. Ezt akár még a magunk javára is fordíthatjuk.”

A Szolnok pénteken 18 órakor kezd a Besiktas ellen, egy esetleges győzelemmel pedig vasárnap akár a kupaaranyért szállhat harcba. A jegyek kétharmada a hírek szerint már elfogyott, pokoli hangulatnak tehát nem leszünk híján.

szolnoki kosárcsapatot 1959-ben alapították meg. Napjainkig három magyar bajnoki és négy kupaelsőséget sikerült megszereznie a piros-feketéknek, a legutóbb kupaaranyat éppen hazai pályán, néhány héttel ezelőtt az Atomerőművel szemben. Az Alföldi Olajbányász 1982-ben jutott fel először a legfelsőbb osztályba, majd néhány éves ingázást követően 1989-tól folyamatosan tagja az Nb I-nek. Két évvel később, nemzetközi klasszisokkal tűzdelve már bajnokságot ünnepelhetett a gárda, mely ezt követően kétszer hódította el az elsőségért járó aranyat. Legutóbb a 2010/2011-es évadban. A Szolnok első alkalommal jutott ilyen messzire nemzetközi porondon, így nem meglepő módon soha nem játszott még négyes döntőt egyik sorozatban sem.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.