Ezúttal jégkorongozni megy egy magyar válogatott játékos Kínába

MN

2017. augusztus 9., szerda 12:43, frissítve: szerda 14:51

Kína a futballisták mellett a jégkorongozókat is vonzza már bizonyos esetekben. Ezúttal egy magyar játékos szerződött a távol-keleti országba, amellyel az amerikai profiligának is komoly tervei vannak.

Ami a labdarúgást illeti, Huszti Szabolcs és Guzmics Richárd jelenleg is kínai együttes alkalmazottja. Egy friss hír szerint pedig a Kunlun Red Star Heilongjiang csapatban folytatja pályafutását Csányi Karol, az Újpest válogatott jégkorongozója.

„A korábbi edzőm hívott fel, akivel még a Patriot Budapestnél dolgoztam együtt” – nyilatkozta Csányi a magyar szövetség honlapjának. A huszonhat éves támadó elmondta: új csapata a második számú orosz bázisú ligában, a VHL-ben szerepel, ami az élvonal, a KHL előszobájának felel meg. A Kunlun Red Star Heilongjiang a KHL-es, pekingi Kunlun Red Star farmcsapata, szerződése értelmében Csányi mindkét együttesben játszhat.

A magyar hokis számára nem ismeretlen a világ egyik legerősebb bajnoksága, hiszen rövid ideig játszott a KHL-ben, valamint két idényen át a juniorbajnokságában, az MHL-ben.

Az MTI összeállítása szerint a felvidéki születésű jégkorongozó 2014-től játszott az Újpestben. Honosítását követően bemutatkozott a magyar válogatottban, áprilisban ott volt a divízió I/A-világbajnokságon Kijevben.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kína az elmúlt években, legalábbis az anyagi lehetőségek tekintetében, a futballban világhatalommá vált, és jégkorongban is megindulhat hasonló jelenség. 2022-ben Pekingben tartják a téli olimpiát, ezért is szeretnék fejleszteni a sportágat, az elgondolásban pedig az tengerentúlon is nagy lehetőséget látnak.  

A távirati iroda idén tavasszal arról írt, hogy az észak-amerikai profi jégkorongliga, az NHL vezetőinek nem titkolt célja, hogy meghódítsák a kínai piacot, s első lépésként már idén ősszel bemutató mérkőzéseket rendeznek majd a távol-keleti országban.

Tengerentúli híradások szerint a Los Angeles Kings és a Vancouver Canucks már alá is írta a szerződést a szeptemberi, Pekingben és Sanghajban sorra kerülő egymás elleni mérkőzésekről.

Gary Bettman, az NHL első embere egy interjúban beszélt arról, hogy céljuk a 2022-es téli olimpiáig folyamatosan jelen lenni Kínában. Ez nem csupán előszezonmeccseket jelent, hanem segítséget szabadidős, amatőrprogramok (grassroots) indításában és működtetésében, valamint olyan találkozók rendezését, melyeken NHL-es együttesek lépnének jégre helyi klubok ellen.

Az 1,3 milliárd lakosú országban a jégkorong továbbra is gyerekcipőben jár, nincsen szervezett bajnokságrendszere, a válogatott pedig a divízió I/B-s világbajnokságon szerepel.

Az NHL illetékesei ugyanakkor bizakodók a fejlődési és terjeszkedési lehetőségeket illetően, ugyanis a kínai állam elszánt a sportág fejlesztésében.

Már csak azért is, hogy a 2022-es olimpián minőségi hazai válogatott léphessen jégre. Az NHL pedig ehhez segítséget nyújt.

Az NHL szándékaival a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is tisztában van. A NOB-nak egyebek között az volt az egyik érve az amerikai profiligában szereplő játékosok 2018-as phjongcshangi részvétele mellett a profiligával folytatott tárgyalásokon, hogy a dél-koreai jelenlét ugródeszkája lehetne az NHL kínai terjeszkedésének.

Bettmant ugyanakkor nem győzte meg ez az érv, ő úgy gondolja, hogy a Koreai Köztársaságban nincs komoly lehetőség a számukra. Szerinte úgy járnának, mint Japánnal, ahol az 1998-as, naganói olimpia után nem törődtek már a sportággal, annak ellenére hogy az ott rendezett NHL-mérkőzések óriási népszerűségnek örvendtek. A sportvezető úgy véli, Kína elszánt, és tenni akar a fejlődésért, ami optimizmusra ad okot.

A NOB és az NHL eddig nem tudott megegyezni a phjongcshangi játékokról, s legutóbb Bettman azt mondta, hogy jelen állás szerint arra kell számítani, a náluk szereplő hokisok nélkül zajlik majd a torna.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.