Felültek Európa trónjára a magyar pólós hölgyek

2016. január 22., péntek 22:49, frissítve: szombat 09:21

A magyar női vízilabda-válogatott 2001 óta nem ünnepelt Európa-bajnoki címet, de Belgrádban újra csúcsra ért. Bíró Attila és stábja remek szellemiséget alakított ki, melynek segítségével annak a holland csapatnak a legyőzésével nyertük meg az aranyat, mely pár napja még simán lesöpört bennünket. Irány az olimpia – Eb-győzelemmel a zsebben!

A magyar válogatott először talán akkor nyerte meg az Eb-döntőt, amikor a kezdés előtt összekapaszkodtak a lányok a medence partján. Mosolygós arcokat, felszabadult tekinteteket lehetett látni. A mieink egyszerűen egy jó meccset akartak játszani a világ egyik legjobb csapatával, és persze revansot akartak venni a nyitó csoportmeccsen elszenvedett megalázó vereségért.

Ha újra akarja élni a döntő pillanatait
kattintson PERCRŐL PERCRE tudósításunkért!

Antal és Kisteleki bődületes bombagóljaival nyitottunk, Megens közészúrt egy találatot. Ahogy óhajtottuk a finálé előtt, Gangl ott vette fel a fonalat, ahol Olaszország ellen az elődöntőben leejtette.

A játékvezetők nem spóroltak a kiállításokkal és a kontrákkal, fél percenként harsant a síp valamelyik miatt. Bujka ötméteresével egy lépéssel még mindig a hollandok előtt jártunk, de nem sokig: Genee beindult, és második góljával már náluk volt az előny (4–5).

Centerkirálynők

Bujka Barbara férfiakat megszégyenítő erővel és sebességgel forgatta be védőjét pár másodperccel a szünetet követően, és elemi erővel vágta a kapuba a labdát (5–5)! Takács közeli lövésével egy perc múlva már nálunk volt az előny. Innentől egyértelműen látszott, hogy az a csapat fog nyerni, amelyik hatékonyabban lövi be a fórokat, és több emberhátrányt tud kivédekezni.

Szűcs Gabriella (kék sapkában) kőkemény védekezése meghozta a gyümölcsét
Szűcs Gabriella (kék sapkában) kőkemény védekezése meghozta a gyümölcsét

7–7-tel fordultunk az Eb-döntő utolsó negyedére. Bíró Attila a finálét megelőzően hangsúlyozta, döntő lesz a blokkok száma, Eb-trófeát érhet a jó védekezés. A végén pedig a lányok nem spóroltak a mentett lövésekkel, Gangl előtt kézerdő magasodott, a hollandok pedig láthatóan elbizonytalanodtak az utolsó percekben.

Tóth Ildikóban viszont cseppnyi izgalom sem volt: kétszer került hozzá a labda centerben és kétszer mattolta a világ egyik legjobb kapusának számító Aarts-ot (9–7). Az elsőnél még csak reméltük, a másodiknál már ordítottuk: MEGVAAN! Lepörögtek a másodpercek, a kispad pedig ruhástul magával rántotta a mélybe Bíró Attilát.

Mindenki a vízbe! Európa-bajnok Magyarország!
Mindenki a vízbe! Európa-bajnok Magyarország!
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

2001 után nyert újra Európa-bajnokságot a magyar válogatott, hosszú volt a böjt. Hol van már a vb 9. hely tavalyról. Van helyette Eb-arany, és persze riói kvóta, kvalifikációs torna nélkül!

Csak lábjegyzetként: a torna kapusa Gangl Edina, gólkirálya pedig Keszthelyi Rita.

„Minden nap leírtam, hogy Európa-bajnokok leszünk”

Az aranycsapat játékosai és szövetségi kapitánya örömittasan álltak az M4 mikrofonja elé az eredményhirdetést követően.

Bíró Attila:

„A meccs utáni fürdőzés? Nem lehet rá felkészülni, de jólesett. Le a kalappal a lányok előtt, a női vízilabda minden szépsége benne volt ebben a mérkőzésben, nagyszerű védekezéssel sikerült nyerni. A torna során lassan átragasztottam a végső győzelembe vetett hitet a lányokba, és ők el is hitték, hogy nyerhetnek. Rióban még nem jártam, elsősorban az volt a cél, hogy kijussunk, sikerült!”

Gangl Edina:

„Elfelejtettük, lezártuk a rosszul sikerült kazanyi vébé tanulságait. Még szokni kell az arany ízét. Bíztunk benne, hogy nem olyan meccset fogunk játszani, mint a csoportban, ahol simán kikaptunk a hollandoktól. Elég sok változás volt a stábban tavaly óta, most összeszedettebbnek láttam a csapatot. Talán mostanra értünk össze.”

Tóth Ildikó:

„Nem gondolkodtam túl az utolsó két akciót, a csajok adtak erőt, hogy bedobjam a két helyzetet. A blokkok, védekezések nélkül persze nem sokat ért volna a két gól. Fel tudtunk állni a nagy csoportbeli pofon után. Minden nap leírtam, hogy Európa-bajnokok leszünk, és megyünk Rióba. Remélem, odafelé azért nem érintjük Belgrádot. Hogy mitől lett ilyen jó a csapat? Attól, hogy szeretjük egymást.”

Bujka Barbara:

„Nehéz a kupa, legalább annyira, mint eljutni idáig. Meccsről meccsre jobbak lettünk az Eb-n. Csapatként játszottunk, nem egy embernek kellett lövöldöznie, egységben volt az erő. Sokat vártunk erre a diadalra!”

Antal Dóra:

„Alig fogjuk még fel, hogy mi történt, de megyünk Rióba! Igazi csapatmunka volt. Az utolsókat rúgtuk mi is meg a hollandok is az utolsó negyedben. Örök tanulság lehet a hollandoknak, hogy soha nem szabad lebecsülni az ellenfelet.”

Garda Krisztina:

„Szeptember óta ezért edzünk, iszonyú sok meló van benne ebben a sikerben. Van még ennél is feljebb.”

Czigány Dóra:

„Én sem fogtam még fel. Mindent beletettük az Eb meccseibe. Csapatmunka volt ez a javából az elejétől kezdve.”

Kisteleki Hanna:

„Csak a csapatmunkát tudom kiemelni, fantasztikus a légkör ebben a válogatottban, örülök, hogy a része lehetek. A stáb nagyon sokat adott ehhez hozzá, kellett a frissítés és a bizalom a játékosok felé.”

Illés Anna:

„Nagyon nagy utat jártunk be. Örülök az aranynak és kvalifikációnak is. Azt tudtuk az első meccs után, hogy össze kell kapnunk magunkat. Jó munkát végeztünk ezt követően, persze volt egy-két rázós pillanat, de olyankor egymásra néztünk, és csináltuk tovább. A nehéz és a boldog pillanatokat is együtt éltük át. Mi nem csak a nehézségben vagyunk együtt, hanem mondjuk vacsorázni is együtt megyünk. Nem azért, mert az edző kéri, hanem mert szeretünk együtt lenni.”

VÍZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG
NŐK, DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 9–7 (3–3, 1–2, 3–2, 2–0)
Belgrád, Vezette: Naumov (orosz), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: Gangl – Antal 1, Keszthelyi, Garda, Bujka 2, Kisteleki 2, Szücs G. Csere: Kasó (kapus), Takács O. 1, Tóth 2, Czigány D., Illés A. 1, Csabai
HOLLANDIA: Aarts – Van der Sloot 1, Megens 1, Klaassen, Sevenich, Smit 2, Stomhorst. Csere: A. Genee, Nijhuis, D. Genee 3, Van der Molen, Van Toorn
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 11/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/0
Kipontozódott: Klaassen (21. p.), Megens (26. p.), Antal (31. p.), Stomphorst (32. p.)

A belgrádi aranylányok névsora:
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.