Fémhálót helyeztek el a Duna Arénában újraélesztett férfi szívében

2017. augusztus 21., hétfő 09:02, frissítve: hétfő 11:57

Bár eleinte nem így tűnt, jó esélye van felépülni annak a hatvanöt éves férfinak, akit szombaton kellett újraéleszteni a Duna Arénában, a veterán-világbajnokságon. Már a levezető úszásánál tartott a bemelegítő medencében, amikor leállt a szíve, és elsüllyedt a vízben. Az Origónak Merkely Béla, a FINA orvosi stábjának vezetője azt mondta, amikor az orvosi szobába vitték a férfit, alig öt százalék volt az esélye a túlélésre: a versenyhelyzet közbeni újraélesztések nagyjából ilyen arányban sikeresek.

A többszörös érelzáródással kezelt férfit speciális mechanikus eszközzel, folyamatos újraélesztés mellett szállították a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, ahol a gépet levették róla, és megkezdték a műszívterápiát. A különleges módszer lényege, hogy a koszorúér-rendszerben gyógyszeres fémhálót helyeznek el, hogy az összeszűkült ereket mesterségesen mozgassák, így biztosítsák a megfelelő véráramlást. Utóbb kiderült, a férfinak súlyos koszorúér-betegsége volt, és infarktust kapott.

Merkely úgy látja, mivel túl vannak az első huszonnégy órán, és a betegnek jó fizikuma van, nagy az esély rá, hogy túlélje a történteket.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.